Comprar amb cap
- de 5 a 99 anys
- Dinàmica de grup
- Alimentació, Ciutadania compromesa, Consum responsable, i ODS
- Proposta educativa Menjar Canvia el món
Descripció
L’activitat permet experimentar la planificació d’una compra per elaborar un àpat saludable i sostenible amb el propòsit de reduir el malbaratament alimentari i que els infants prenguin consciència de la problemàtica.
Objectius
- Planificar el procés de compra i la gestió dels diners per tal de consumir de manera més reflexiva i autònoma.
- Aprendre a fer una bona planificació dels aliments que comprem i mengem pe reduir el malbaratament alimentari.
- Donar valor als aliments.
Desenvolupament de l'activitat
Una part molt important del malbaratament alimentari té a veure amb la manca de planificació, les compres en excés, el menjar que s’oblida al rebost fins que es fa malbé, etc.
La planificació de les compres, ens permet ajustar de manera adequada les quantitats que comprem, saber exactament quin menjar tenim a casa i també assegurar-nos que la dieta que seguim és saludable i sostenible. A partir d’un menú setmanal i un seguiment acurat de què tenim a la nevera i el rebost, podrem elaborar una llista de la compra amb allò que realment necessitem comprar. Les eines necessàries per a una bona planificació són ben senzilles: un menú setmanal i la llista de la compra.
Amb els infants
Preparem un escenari per a la motivació a partir del joc simbòlic. Simulem una petita botiga amb diferents aliments que podran comprar per planificar un àpat (un esmorzar o un berenar): fruita, brioixeria industrial, iogurts, formatge, sucs, xocolata… Aquests productes tindran un preu simbòlic en forma de gomet per exemple.
Farem grups. Cada grup pensarà quin menjar vol preparar i què necessitarà. Ajudem-los a pensar les quantitats, les porcions, etc.
Disposaran d’un full per anotar o dibuixar els aliments i un pressupost per gastar-se. Els diners poden ser gomets, per exemple una poma pot tenir el cost de 2 gomets.
Un cop feta la compra preparen l’àpat de la forma més real. El material de plastilina pot donar molt de joc en aquesta activitat.
Cada grup comparteix el seu àpat amb la resta i totes juntes l’analitzarem. A partir d’aquí s’indueix el debat reflexiu:
– És un àpat saludable? Ajudem-nos de la piràmide de la Salut Planetària per a esbrinar-ho.
– És un àpat sostenible? Analitzem l’envasat dels aliments comprats.
– Hem comprat més del necessari?
– Penseu que sobrarà menjar?
– Què en farem de les sobres?
Missatges finals
La propera vegada que aneu al mercat amb la vostra família recordeu-los que n’és d’important fer el llistat de la compra.
Activitat d’extensió
Què us sembla si preparem una llibreta amb material de rebuig per fer la llista de la compra? O una petita llibreta imantada per posar a la nevera?
Si les condicions ho permeten animeu-vos a realitzar l’activitat de forma real per aconseguir aprenentatges més significatius.
Amb els nens i nenes a partir de 8 anys
La proposta és que puguin preparar un menú setmanal d’esmorzars o berenars saludables i sostenibles així com planificar i cuinar de forma real un d’aquests menjars per a tot el grup ( o per a altres grups del centre). A més a més, ens plantejarem el repte de fer un menjar “residu zero”.
– En la primera fase, cada grup pensa el menú setmanal (no els donem cap indicació) i l’exposa a la resta del grup. Després, repensem els menús tenint en compte què ens convé menjar. Podeu repartir el pòster que apareix en aquesta publicació 7 idees per a esmorzars i berenars saludables – MENJA, ACTUA, IMPACTA (menjaactuaimpacta.org)
I també treballar amb la piràmide de la salut planetària.
– En la segona fase, triem l’esmorzar o el berenar que prepararem i planifiquem les compres que caldrà fer: nombre de comensals, ingredients, racions, llocs on comprar els aliments (comparar preus per exemple), evitar envasats prescindibles, etc.
– En la tercera fase ens organitzem en grups i fem les compres.
– En la quarta fase cuinem i ens divertim tot degustant el menjar preparat.
– En acabat comprovem si han quedat restes i pensem com podem reaprofitar-les:
-
- Ens repartim el menjar sobrant? Sabíeu que hi ha entitats socials que recullen les sobres en bon estat per a repartir-les entre les persones més necessitades?
- Podem fer un nou menjar amb les sobres?
- Podem dur les sobres a un compostador?
Missatges
És important que el grup prengui consciència de la importància de participar de la planificació familiar i donar valor als aliments que comprem i mengem.
Activitat d’extensió
A la botiga podeu aprofitar per observar la quantitat de reclams publicitaris que ens inciten no només a comprar sinó també, a consumir aliments que no ens convenen.
– Interessant fer una ullada a la campanya Mentida Podrida de Justícia Alimentària.
– En clau d’humor teniu el vídeo Dos tomates y dos destinos – YouTube . Ull! és una producció que té alguns anys i hi ha alguns aspectes de gènere poc cuidats.
Fitxa tècnica
Edat | de 5 a 99 anys |
---|---|
Temàtica | Alimentació, Ciutadania compromesa, Consum responsable, i ODS |
Tipus | Dinàmica de grup |
Projecte | Proposta educativa Menjar Canvia el món |
Espai | Interior |
Autoria | Fundesplai |
Llicència | Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa) |