Caçant núvols

  • de 3 a 12 anys
  • Activitat artística, Activitat de natura, i Joc
  • Creativitat, art i ciència, Excursionisme, Natura, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Camins

Descripció

Aquesta activitat està pensada perquè els infants puguin expressar les seves inquietuds i impressions sobre els núvols, a més a més, treballaran la seva capacitat creativa trobant figures estranyes mirant al cel.

Objectius

• Descobrir les manifestacions meteorològiques del cel a través de l’observació.
• Utilitzar la imaginació per experimentar altres formes de veure la natura.
• Mostrar interès i respecte per les diferents expressions artístiques dels companys/es.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Sovint per estar en contacte amb la natura marxem d’excursió cap a un paratge amb boscos, prats, llacs, platges… i oblidem que si aixequem la mirada podem trobar tot un món natural d’una riquesa visual inigualable.

INTRODUCCIÓ

Aquesta primera part està pensada perquè els infants puguin expressar les seves experiències amb els núvols. Alguna vegada hem parat atenció al cel? Què en sabem dels núvols? Ens ha passat alguna anècdota divertida?

Pot ser molt engrescador pel grup canalitzar aquestes preguntes a través d’una història, un conte, una imatge, una cançó o qualsevol altra referència que sigui propera per a ells/es. Això ens ajudarà a contextualitzar l’activitat perquè sigui significativa per ells/es.

FIL A L’AGULLA

Després de qüestionar-nos què sabem del cel toca arremangar-se. Per petits grups o individualment observarem els núvols a la recerca de formes estranyes o conegudes. Repartirem uns marcs fets amb pals de gelat de fusta que ajudaran als infants a centrar la mirada i compartir amb els companys/es les seves troballes. A més a més, quan trobin un núvol del qual volen guardar un record el podran fotografiar amb una càmera per a l’última part de l’activitat.

POSADA EN COMÚ

Per a la part final de l’activitat imprimirem les fotografies que hagin realitzat i a sobre hi enganxarem amb cel·lo un paper d’acetat transparent o, en el seu defecte, una bossa de plàstic transparent tallada per la meitat. Sobre aquesta capa transparent els infants dibuixaran el contorn de la forma que imaginin.

Tot seguit posarem en comú el resultat de les observacions. Cada infant podrà mostrar l’abans i el després aixecant la capa transparent i explicant els companys/es qualsevol aspecte rellevant de l’experiència.

 

Valoració

Aquesta activitat ens permet valorar els següents aspectes:

– Interès per la natura i observació activa

– Treball en equip

– Creativitat i imaginació

– Respecte a les diferents perspectives i emocions dels companys/es

Material addicional

Edat de 3 a 12 anys
Temàtica Creativitat, art i ciència, Excursionisme, Natura, i Sostenibilitat
Tipus Activitat artística, Activitat de natura, i Joc
Projecte Proposta educativa Camins
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai