Activitat d'acompanyament a la lectura de "100 dones immigrants que han canviat el món"
- de 6 a 16 anys
- Conte i Dinàmica de grup
- Ciutadania compromesa, Diversitat i interculturalitat, Igualtat d’oportunitats, i Migracions i refugi
- Proposta educativa enCORatja't i Proposta educativa nuSOS
Descripció
Aquesta és una activitat reivindicativa, creativa i artística inspirada en el llibre “Contes de Bona nit per a nenes rebels. 100 Dones IMMIGRANTS que han canviat el món” i es vincula amb la Proposta Educativa NuSOS i la Proposta educativa Encoratja’t.
Objectius
- Visibilitzar la manca d’igualtat de gènere
- Sensibilitzar sobre la doble discriminació per immigrant i per gènere
- Posar en valor la tasca de moltes dones invisibilitzades fins ara
Desenvolupament de l'activitat
La proposta s’inspira en el llibre “Contes de Bona nit per a nenes rebels. 100 Dones IMMIGRANTS que han canviat el món” i es vincula amb la Proposta Educativa NuSOS.
A través d’aquesta activitat volem mobilitzar els infants, joves, equip educatiu i famílies i comunitat (aquestes últimes mitjançant les xarxes), en una acció col·lectiva a favor de la igualtat. I ho volem fer donant visibilitat a les contribucions que han fet i fan les dones a la nostra societat, i que moltes vegades o són ignorades o no són prou valorades.
Sobretot donar visibilitat a dones rellevants en diferents àmbits i treballar com en molts casos, la manca d’oportunitats de les dones, té a veure amb el seu origen. Si les dones ja patim desigualtats i poc reconeixement, això encara és major en aquelles que han nascut en països en vies de desenvolupament, per això, volem posar el focus no només en l’aportació feta per determinades dones, sinó en com es van veure obligades a marxar del seu país per poder sobreviure i realitzar la seva professió o desenvolupar la seva passió.
Dinàmica inicial
Entre totes i tots, faran una llista de les persones que elles i ells pensen que són referents, ídols o que destaquen, i apuntarem tots aquests noms en un mural, un cop tinguem feta la llista, la dinàmica consisteix en començar a descartar els noms per aquest ordre:
- Traurem els que siguin homes.
- Traurem les persones famoses exclusivament per la seva imatge.
- Traurem les persones que siguin d’Europa o Nord-Americà
Amb això haurem de veure com ens queda la llista? Ens ha quedat algun nom? Quantes dones considerem referents o ídols que no tinguin a veure amb la seva imatge? Hem posat a homes per la seva imatge? Coneixem dones d’altres països o continents? Per què creiem que no coneixem el nom de dones que han fet grans aportacions a la història i si en canvi d’homes?
Tot això amb l’objectiu de reflexionar sobre la poca visibilitat de les dones en el món, i com és encara menor quan les dones tenen el seu origen en països en vies de desenvolupament.
Cada grup treballarà 3 dones (extretes del llibre), treballarem que vam fer, d’on eren i perquè van haver de marxar i farem un petit cartell en un full A3 on recollim la foto de la dona i un breu recull (nom, professió, país d’origen i allò que el grup vulgui destacar), també els hi demanarem quina és la dona més important del seu entorn.
Aquest recull de dones es transformarà en un mural que penjarem en un lloc molt visible del centre.
Finalment per treballar el caire reivindicatiu del 8 de Març les Dones, els explicarem que cada any les Dones es manifesten per reclamar aquesta visibilitat i cada grup haurà de fer un cartell amb aquella frase, lema que portarien a la manifestació, cartells que com que no podrem portar a la manifestació d’enguany (ja que per la situació sanitària no serà possible), sí que es penjaran en els passadissos del centre.
Fitxa tècnica
Edat | de 6 a 16 anys |
---|---|
Temàtica | Ciutadania compromesa, Diversitat i interculturalitat, Igualtat d’oportunitats, i Migracions i refugi |
Tipus | Conte i Dinàmica de grup |
Projecte | Proposta educativa enCORatja't i Proposta educativa nuSOS |
Espai | Interior |
Autoria | Esplai Tricicle |
Llicència | Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa) |