A les seves sabates

  • de 8 a 12 anys
  • Dinàmica de grup
  • Amistat i convivència, Diversitat i interculturalitat, i Igualtat d’oportunitats
  • Proposta educativa Mirall

Descripció

Aquesta activitat vol que els infants es posin a les sabates de les persones que tenen algun tipus de diversitat funcional. Es proposa que els infants assumeixin durant un dia una discapacitat i reflexionin sobre el tema.

Objectius

  • Conèixer des d’una vessant vivencial el món de la discapacitat i com afecta a la vida quotidiana el fet de tenir-ne alguna.
  • Despertar l’esperit crític respecte les desigualtats i les actituds socials que es produeixen al davant de la discapacitat.
  • Potenciar el valor de grup com a eina d’integració i respectar les diferències que existeixen entre les persones.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Hi ha un proverbi hindú que diu “abans de jutjar algú, camina tres llunes amb les seves sabates”. Amb aquesta dinàmica es vol posar en pràctica aquest proverbi i que els infants i joves puguin experimentar de primera mà, com és tenir algun tipus de diversitat funcional.

Activitats

Les activitats estan pensades per fer-les en un parell de sessions, acabant-les amb una reflexió final que ens ajudi a prendre consciència que no tothom té les mateixes oportunitats en la nostra societat i que tots poden aportar el nostre granet de sorra per fer canviar la situació.

A les seves sabates

Aquesta és la part més vivencial de la sessió, ja que cada noi i noia haurà d’assumir un tipus de discapacitat per realitzar l’activitat. En concret, proposem tres deficiències:

– Discapacitat visual: podem tapar els ulls amb un mocador o utilitzar unes ulleres totalment fosques.

– Discapacitat motriu: es poden fer servir diverses fórmules com no utilitzar un braç, lligar a una cama algun material rígid que dificulti la mobilitat, etc.

– Discapacitat auditiva: taps, mp3, qualsevol mesura que impedeixi l’audició per part de l’infant.

A l’inici de la sessió explicarem els diferents tipus de discapacitat i posarem èmfasi en el fet que l’activitat en si no és un joc i que necessita de la seva implicació per treure’n profit. Part del grup no assumirà cap tipus de discapacitat, sinó que assumiran el rol d’observadors i, en cas necessari, també de suport als altres companys i companyes.

Un cop tots els nois i noies hagin assumit el seu rol començarem l’activitat. Proposem que feu servir algun dels jocs que tingui més èxit en el vostre grup. Jugarem i deixarem que experimentin les limitacions.

Podeu trobar una fitxa d’observació per avaluar tota la dinàmica al document adjunt.

 

Valoració

Les activitats que us hem proposat en aquesta fitxa ens ocuparan més d’una sessió. Per això, és important que en cloure cada una de les tardes, dediquem un espai per a la reflexió. A l’hora d’avaluar no deixem passar l’oportunitat de plantejar preguntes sobre el valor que cadascú dóna a la discapacitat i la importància de veure més enllà de les limitacions i reconèixer les capacitats de tothom. Igualment, és important que els nois i noies prenguin consciència que determinades persones i col·lectius no tenen les mateixes oportunitats, però que també està a les nostres mans ajudar que canviï aquesta situació.

Fitxa tècnica

Edat de 8 a 12 anys
Temàtica Amistat i convivència, Diversitat i interculturalitat, i Igualtat d’oportunitats
Tipus Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa Mirall
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai