A les seves sabates

  • de 8 a 12 anys
  • Dinàmica de grup
  • Amistat i convivència, Diversitat i interculturalitat, i Igualtat d’oportunitats
  • Proposta educativa Mirall

Descripció

Aquesta activitat vol que els infants es posin a les sabates de les persones que tenen algun tipus de diversitat funcional. Es proposa que els infants assumeixin durant un dia una discapacitat i reflexionin sobre el tema.

Objectius

  • Conèixer des d’una vessant vivencial el món de la discapacitat i com afecta a la vida quotidiana el fet de tenir-ne alguna.
  • Despertar l’esperit crític respecte les desigualtats i les actituds socials que es produeixen al davant de la discapacitat.
  • Potenciar el valor de grup com a eina d’integració i respectar les diferències que existeixen entre les persones.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Hi ha un proverbi hindú que diu “abans de jutjar algú, camina tres llunes amb les seves sabates”. Amb aquesta dinàmica es vol posar en pràctica aquest proverbi i que els infants i joves puguin experimentar de primera mà, com és tenir algun tipus de diversitat funcional.

Activitats

Les activitats estan pensades per fer-les en un parell de sessions, acabant-les amb una reflexió final que ens ajudi a prendre consciència que no tothom té les mateixes oportunitats en la nostra societat i que tots poden aportar el nostre granet de sorra per fer canviar la situació.

Com funciona la dinàmica?

Està clar que és una dinàmica del tot vivencial, i que cada participant haurà d’assumir un tipus de discapacitat per dur a terme l’activitat. Te’n proposem 3 tipus:

  • Visual: es poden tapar els ulls amb un mocador o utlitzar unes ulleres totalment fosques.
  • Motriu: es pot fer de diverses maneres com no utilitzant un braç, lligant una cama a alguna cosa que dificulti la mobilitat…
  • Auditiva: posar-se taps, uns auriculars amb música… alguna cosa que no permeti escoltar.

A l’inici s’explicaran les diferents capacitats diverses i es posarà èmfasis en la necessitat de fer-ho bé per tal de treure’n profit. Hi ha una part del grup que no tindrà cap discapacitat associada i que seran els encarregats de donar suport als i les que si en tenen.

Quan s’hagin assignat les característiques als participants, proposem que facis jocs que agradin al grup per tal que puguin experimentar les limitacions.

Valoració

Una vegada finalitzada la dinàmica, es posaran en comú les sensacions de les persones que tenien alguna característica associada i, per altra banda, les persones que han tingut el paper de suports i d’observadors.

Cal anar més enllà amb aquesta dinàmica, i intentar que es pugui treballar amb l’objectiu de proposar millores inclusives pel recinte de l’esplai o l’escola. Això es pot fer tot omplint unes fitxes que podran servir per valorar l’accessibilitat de l’espai.

Observacions

Pots trobar més activitats d’inclusió o de sensibilització a la diversitat funcional, consulta la Proposta Educativa Mirall.

Edat de 8 a 12 anys
Temàtica Amistat i convivència, Diversitat i interculturalitat, i Igualtat d’oportunitats
Tipus Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa Mirall
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai