A la recerca dels invertebrats

  • de 3 a 99 anys
  • Activitat de natura i Experiment científic
  • Alimentació, Hort, Natura, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

Coneixem tots els animalons que viuen a l’hort? Preparem les lupes i anem a investigar! Descobrirem la gran biodiversitat d’invertebrats que viuen a la terra i entre les fulles de les plantes.

Objectius

  • Conèixer els invertebrats que habiten al nostre hort.
  • Prendre consciència de la importància de la biodiversitat.
  • Descobrir com podem afavorir la biodiversitat.
  • Conèixer les relacions tròfiques entre diferents espècies animals i vegetals.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Quin rol tenen els animals invertebrats al nostre hort? Són descomponedors, depredadors, pol·linitzadors? Amb aquesta activitat coneixerem les espècies associades al nostre hort i el rol que hi desenvolupen.

Iniciarem l’activitat parlant amb els infants sobre la biodiversitat que hi ha associada al nostre hort, és a dir, la varietat d’espècies animals i vegetals que hi trobem. Hem vist algun animal passejant entre les plantes? Com és?

Ens centrarem en els invertebrats i els hi explicarem que depenent de com s’alimenten i com viuen els podem agrupar de diferents maneres… per exemple:

Invertebrats beneficiosos per a l’hort:

– Pol·linitzadors: són una eina clau per a garantir la pol·linització de les nostres fruites i verdures i per tant, la seva reproducció i fructificació. Consulteu aquest article per a més informació: Com fer un hotel d’insectes a l’escola o l’esplai

– Depredadors: poden fer un control natural de les plagues, ja que es mengen altres animals. Per exemple, les marietes s’alimenten de pugons, les tisoretes s’alimenten de pugons o cotxinilles, les crisopes s’alimenten també de pugons, mosca blanca, aranya roja i cotxinilles,… Els depredadors asseguren l’equilibri del sistema. Consulteu l’activitat «pocions i trucs contra les plagues» (link) per a més informació sobre aquest tema.

– Descomponedors: s’alimenten de matèria orgànica i enriqueixen la terra. Viuen sobretot en zones riques en matèria orgànica, com al compostador, però també al sòl de l’hort, com els cucs de terra. Són molt beneficiosos per a l’equilibri del sòl i l’aport de nutrients i compost orgànic.

Invertebrats perjudicials per a l’hort:

Hi ha un altre grup d’invertebrats que poden convertir-se en plagues i  fer malbé les plantes per al consum humà. En aquest grup hi hauria els cargols, els llimacs, els pugons, la papallona de la col, les cotxinilles, l’aranya roja, les formigues… aneu a l’activitat «pocions i trucs contra les plagues» (link) per saber què fer en cas que les poblacions d’aquests animals siguin massa abundants.

Ara sí, anem a investigar!! Equipem-nos amb pinzells, lupes, alguns pots i un terrari.

 Demanarem als infants que amb molt de compte busquin els invertebrats i amb l’ajuda dels pinzells per no fer-los mal, els vagin ficant al pot (un pot per a cada infant o per parelles).

Després de 15-20 min d’exploració, poden posar el contingut dels pots al terrari per poder observar-los amb detall i identificar-los, o ho podem fer directament als pots.

Els podem observar amb la lupa (si tenim lupa binocular molt millor) i identificar-los amb alguna guia d’invertebrats. També podeu consultar aquests articles on hi ha molta informació sobre els invertebrats:

La biodiversitat al compostador
Com fer un hotel d’insectes a l’escola o l’esplai
Recull d’invertebrats de l’hort

També podeu optar per fer servir alguna app del mòbil per la identificació dels animals que aneu trobant, per exemple: Seek, de iNaturalist, o Picture Insect.

Un cop identificats, els alliberarem de nou i podem representar en un mural les espècies que hem trobat i les relacions tròfiques que hi ha entre elles. Per al mural podem buscar imatges a internet, fer-les nosaltres o demanar als infants que els dibuixin, en funció de l’edat del grup i les capacitats.

MÉS INFORMACIÓ

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN i queda recollida en la nostra guia pràctica de l’hort ecològic i educatiu (link) on podràs seguir, pas a pas, com crear un hort.

També podeu complementar-la amb els següents jocs de la guia «juguem a l’hort»: «el tren de les formigues», pàgina 16, «pugons i formigues», pàgina 21, «la fauna de l’hort», pàgina 27, «de flor en flor», pàgina 34, «la piràmide tròfica» pàgina 35, «abelles», pàgina 37, «la papallona de la col», pàgina 23, «qui es menja qui», pàgina 40, «el bon pagès», pàgina 44.

Per a més informació podeu consultar les guies:

https://escoles.fundesplai.org/blog/educacio-ambiental/la-biodiversitat-al-compostador-de-lescola/

https://escoles.fundesplai.org/blog/educacio-ambiental/com-fer-un-hotel-dinsectes-a-lescola-o-lesplai/

– Solé, J.; Weissmann, H. L’hort escolar. Guia pràctica d’horticultura ecològica. Agenda 21 Escolar. Ajuntament de Barcelona, 2006

– Romero, J.; Miralles,J. Permacultura. Perspectiva 2001, nº21. Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat, Fundació Terra, 1995.

– Bueno, M. El huerto familiar ecológico. Barcelona: RBA, 2006.

– Caballero, G. El huerto ecológico fácil. Palma de Mallorca, 2002. Romero, J. El rebost de la ciutat. Manual de permacultura urbana.

– Thun, Maria. El control de las plagas. (mètode biodinàmic) Ed. Rudolf Steiner.

Fitxa tècnica

Edat de 3 a 99 anys
Temàtica Alimentació, Hort, Natura, i Sostenibilitat
Tipus Activitat de natura i Experiment científic
Projecte Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai