Comprar per comprar: una oportunitat per valorar el que tenim

  • de 3 a 8 anys
  • Activitat artística i Dinàmica de grup
  • Ciutadania compromesa, Habilitats per a la vida, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Mirall

Descripció

Amb aquesta activitat es vol que els infants prenguin consciència del valor que tenen les coses que comprem, la importància de cuidar-les bé, de reutilitzar-les, donar-les o reparar-les. Perdre la idea de comprar perquè sí.

Objectius

  • Aprendre a tenir cura de les coses.
  • Desenvolupar la creativitat i imaginar noves formes de jugar.
  •  Descobrir com afecta la pobresa a d’altres infants del món i expressar rebuig envers aquesta situació.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Aquesta activitat consisteix a reparar joguines velles, construir-ne de noves i muntar un mercat d’intercanvi de joguines.

Per tal de trobar tota l’activitat ben detallada, descarrega’t el PDF del material adjunt.

Motivació

La Fada Menta ens escriu una sentida carta per parlar-nos de la Laura, una nena que està tristíssima perquè el seu nino de drap s’ha trencat… i era la seva única joguina! Farem una pluja d’idees per pensar com podem ajudar-la i quines alternatives té la Laura per poder continuar jugant.

Activitats

El mecànic de joguines

Amb una acurada decoració, caixes d’eines, etc… crearem el Racó del Mecànic, on repararem joguines que estiguin en mal estat, i el Racó del Rentat, on aprendrem com es renta cada material (plàstic, roba, fusta…) amb draps, aigua, sabó, etc…

El taller de joguines

Es tracta de construir joguines amb material de reciclatge. Amb molta imaginació podem fer, per exemple, reproduccions de la Fada Menta, xanques, barques, bitlles, 3 en ratlla, cistelles de bàsquet i maraques. Després, farem una sessió de jocs tradicionals i cooperatius, que no requereixen cap estri o joguina i que sempre han entretingut els infants, com la carrera de pedres, la xarranca, el passar el riu, el drac, el billar volador i les cadires cooperatives.

Mercat d’intercanvi

Practicarem el donar i el rebre desprenent-nos de joguines que ja no fem servir i acceptant joguines d’altres infants que ens agradin tot i que no siguin noves. Desenvoluparem aquesta activitat en sis fases:

  • Anunciem el mercat.
  • Organitzem la recollida de joguines de tots els infants.
  • Muntem la paradeta.
  • Incidim en la importància de l’intercanvi.
  • Col·locarem gomets a les 3 joguines que més ens agraden
  • Junts decidirem com repartir-nos-les de manera que tots quedem contents.

Després de cada activitat rebrem una de les 6 peces d’un trencaclosques gegant que anirem completant mica en mica i que penjarem a la paret per tenir-lo ben present. Cada peça portarà una frase relacionada amb el que hem après a l’activitat.

 

Valoració

A l’hora de valorar la globalitat de l’activitat seurem en rotllana. El monitor o monitora agafarà la vareta màgica de la Fada Menta i explicarà als infants la dinàmica de valoració.

La vareta té, per una banda, una cara de la Fada Menta contenta i, per l’altra, una cara de la Fada Menta trista.
Els infants, un per un, aniran agafant la vareta i escolliran el cantó de la vareta que els sembli adient: la cara contenta o la cara trista. Explicaran per què han escollit aquesta opció i li passaran la vareta al següent  company/a.

Per triar la cara de la Fada Menta pararem atenció tant als aprenentatges que hem fet com al desenvolupament de les sessions. És a dir, valorarem si som capaços de tenir cura de les nostres coses i joguines; si som capaços d’apreciar el que tenim i compartir-ho amb els altres; i si som més conscients de la importància de no comprar per comprar; però no deixarem de valorar si el nostre comportament durant el desenvolupament de l’activitat ha estat correcte i si ens hem sentit a gust.

Fitxa tècnica

Edat de 3 a 8 anys
Temàtica Ciutadania compromesa, Habilitats per a la vida, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
Tipus Activitat artística i Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa Mirall
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai