Quina és la nostre identitat digital?

  • de 12 a 17 anys
  • Dinàmica de grup
  • Amistat i convivència, Consum responsable, Habilitats per a la vida, i Món digital
  • Proposta educativa B612

Descripció

Aquesta activitat permetrà reflexionar sobre com ens veiem i com ens presentem a les xarxes i l’ús que donem de les nostres dades o imatges. És molt important fer un ús adequat d’internet.

Objectius

• Conèixer la nostra identitat digital
• Reflexionar sobre la identitat que projectem a les web 2.0
• Conèixer i cohesionar el grup

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

La nostra manera de ser es construeix a partir de diferents identitats:
identitat personal, identitat cultural, identitat social… i en ple segle XXI, més que mai també hem de tenir en compte la nostra identitat digital, el que som per als altres a la xarxa o, millor dit, el que diu la xarxa que som als altres.

Aquesta identitat es visualitza amb l’ús que fem amb les eines i webs 2.0, i a través de tot el ventall de xarxes socials que existeixen i que consumim. És en aquest espai virtual on narrem la nostra història i plasmem tot allò que volem transmetre, establint una sèrie de relacions a partir d’accions diferents com: dissenyar un avatar, escollir una imatge de fons, escriure en un bloc, penjar un determinat enllaç… I tot això queda registrat.

Però… Tot això té la capacitat per a definir-nos? Qui som a internet?
Quina imatge projectem de nosaltres mateixos?

ACTIVITATS

Construïm el nostre propi avatar

Abans de començar amb l’activitat, recordem que denominem avatar a una representació gràfica associada a una persona per a la seva identificació a internet. Aquesta representació esdevindrà en una fotografia, en dibuixos artístics, o representacions característiques de la persona en qüestió.

Així doncs anem a jugar!

Tots els participants de l’activitat hauran de crear el seu propi avatar personalitzat, i fer-lo arribar al seu monitor/a sense que la resta de companys ho hagi vist.

Un cop tingui tots els avatars, el/la monitor els imprimirà i els penjarà perquè tothom vegi els avatars creats. Endevines a quin company pertany cada avatar?

Reflexionem sobre la imatge que projectem

Amb l’eclosió d’Internet i sobretot de l’anomenat web 2.0, la quantitat de dades personals existents a la xarxa és molt elevada i contribueix a crear noves identitats personals en l’entorn digital que poden coincidir o no amb la identitat analògica, és a dir, amb les característiques que es poden atribuir a una determinada persona en la seva vida fora de la xarxa.

És important reflexionar sobre la identitat que projectem a les xarxes, ja que és a través d’aquestes representacions com la resta d’usuaris ens coneix.

Les representacions que escollim tenen la capacitat de reflectir la nostra personalitat? Quina imatge tractem de projectar a través de les xarxes? Intentem millorar-nos a nosaltres mateixos? Per què? Sóc tal com em represento?

 

Valoració

– Motivació i interès mostrat vers l’activitat.

– Gau d’implicació en l’organització de l’activitat proposada a l’eix artístic.

– Canvis personals i/o col·lectius realitzats.

Fitxa tècnica

Edat de 12 a 17 anys
Temàtica Amistat i convivència, Consum responsable, Habilitats per a la vida, i Món digital
Tipus Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa B612
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai