Fotodenúncia

  • de 3 a 99 anys
  • Audiovisual i Gimcana
  • Ciutadania compromesa, Consum responsable, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa B612

Descripció

Aquesta activitat servirà per prendre consciència de com està el nostre barri i per denunciar els punts on s’acumulen més deixalles inapropiadament. Aprofitem les tecnologies per fer sentir la nostra veu.

Objectius

• Reflexionar sobre les conseqüències de les nostres accions al nostre entorn.
• Fer servir la tecnologia com a mitjà de comunicació al servei d’accions de millora col·lectives.
• Fomentar una actitud més crítica i activa per aconseguir entorns més sostenibles.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Us agrada el vostre entorn, el vostre poble, barri o carrer? Us agradaria que fos una mica més agradable i verd? Penseu que som respectuosos/es amb els espais que ens envolten o pel contrari creieu que algunes accions humanes tenen un impacte negatiu cap al nostre entorn?

Segur que quan veieu llocs en mal estat, situacions o accions no respectuoses amb el vostre entorn heu volgut passar a l’acció per millorar-les. A vegades les solucions són complexes, però sempre podem contribuir amb alguna petita acció. I si comenceu per denunciar-ho per prendre’n més consciència? I si aprofiteu les tecnologies per fer-ho?

OBJECTIUS EDUCATIUS

– Reflexionar sobre les conseqüències de les nostres accions al nostre entorn.
– Fer servir la tecnologia com a mitjà de comunicació al servei d’accions de millora col·lectives.
– Fomentar una actitud més critica i activa per aconseguir entorns més sostenibles.

ACTIVITAT

Partim d’una imatge inquietant.

Quins sentiments ens desperta? Ens agrada? No ens agrada? Hem vist alguna escena semblant? A què és degut? A qui afecta? És temporal o té conseqüències futures?

A partir de les respostes a aquestes o altres preguntes que ens puguem formular iniciarem una reflexió de l’estat del nostre entorn. Quines coses no ens agraden? Sorolls, brutícia (al terra, als rius, platges, fonts), mala conservació de la vegetació, males olors, etc.

Càmera en mà us proposem fer de reporters per tal de donar a conèixer aquestes situacions i qui sap si potser en localitzem d’altres que no ens agraden. També podem convidar a les famílies a que participin i ens
facin arribar les seves fotografies.

Què en podem fer d’aquestes imatges? DIFONDRE-LES!

D’aquesta manera aconseguirem que més gent s’aturi a reflexionar una mica tal i com nosaltres ho hem fet. Se us acudeix com? Aprofitem les possibilitats que ens ofereixen els mitjans de comunicació i les tecnologies?

Tenim moltes possibilitats, segur que algunes conegudes pels nostres infants i joves. Podem penjar-les a través d’instagram o del nostre Facebook o blog, directament o creant un específic o una categoria on agrupar-les.

Podem enviar-la a diferents mitjans de comunicació: premsa escrita o Canals de televisió. Els d’àmbit autonòmic hi dediquen algun apartat per publicar fotodenúncies de lectors i espectadors, acompanyades d’una petita explicació que podem redactar amb els nois o noies.

A partir d’aquí, ens podríem animar a canviar alguna cosa de les que denunciem. Ho podem fer sols? O podem suggerir a la gent que hi contribueixi? Campanyes (relacionades amb el civisme, la gestió de residus o el medi ambient) com les que us enllacem a continuació de diferents municipis ens poden inspirar:
https://www.elprat.cat/

EIX ARTÍSTIC: UNA IMATGE VAL MÉS QUE MIL PARAULES!

Què tal si muntem a la nostra entitat o algun espai públic, una exposició amb la quantitat de fotos elaborades? Podem incorporar a l’exposició un llibre de suggeriments, opinions, etc. Podem convidar a famílies, veïns, escoles, etc.
També podem despertar la nostra creativitat i transformar de manera artística alguns dels residus que trobem al nostre entorn per donar més força a la nostra denúncia.

MÉS RECURSOS

L’organització Greenpeace també té un blog dedicat a les fotodenúncies:
https://greenpeaceblong.wordpress.com/category/fotodenuncia/

La web Fotodenúncies fa denúncies a nivell estatal. http://www.fotodenuncias.net/

 

Valoració

– Motivació i interès mostrat vers l’activitat
– Grau d’aprofundiment de les reflexions realitzades i nombre de conclusions a les quals s’ha arribat.
– Nombre de recursos tecnològics emprats i adequació de la seva utilització als objectius plantejats.
– Canvis personals i/o col·lectius realitzats

Fitxa tècnica

Edat de 3 a 99 anys
Temàtica Ciutadania compromesa, Consum responsable, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
Tipus Audiovisual i Gimcana
Projecte Proposta educativa B612
Espai Exterior
Autoria Fundesplai - 7 i TRIA
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai