Actuem pel dret a l'alimentació sana i sostenible

  • de 6 a 99 anys
  • Activitat artística, Aprenentatge i servei, i Dinàmica de grup
  • Alimentació, Consum responsable, i Drets de l’Infant
  • Campanya #DretalLleure i Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

Activitat de reflexió i acció sobre els petits canvis que podem fer per adoptar hàbits alimentaris millors per a la salut personal i per a la salut del planeta. Proposta vinculada a la campanya #DretalLleure 2021 i a la proposta educativa Menjar Canvia el Món.

Objectius

  • Reflexionar sobre els petits canvis que podem fer per dur una alimentació més saludable i sostenible.
  • Assumir petits compromisos personals.
  • Preparar una acció de mobilització social entorn el dia dels drets de l’infant (20 de novembre), per reivindicar el dret a l’alimentació.
  • Fomentar el treball en equip.
  • Promoure el protagonisme social de la infància.

Desenvolupament de l'activitat

L’activitat consta de dues parts. En la primera es recullen els compromisos personals i, en la segona part, es prepara l’acció reivindicativa lligada a la celebració dels drets de l’infant i la campanya Menjar Canvia el Món, pel dret a l’alimentació saludable i sostenible.

Reflexionem

  1. En rotllana parlem sobre les accions que podem millorar en el nostre entorn més proper: escola i espai educatiu del migdia, esplai, a casa, etc. per adoptar hàbits alimentaris més saludables i respectuosos amb el planeta.  A partir de totes les idees ens podem marcar reptes a assolir durant l’any. Idees per a dinamitzar aquest debat:
    • Cicle Infantil-Petits: disposar d’imatges de diferents accions on els infants s’hi vegin reflectits i a partir d’aquí poden sorgir noves idees (per exemple, imatges de comprar productes a un pagès, imatge de llegums, imatge de cuinar en família, etc.)
    • Primària i Secundària – Mitjans i Joves: “sembrarem” en un hort (real o fictici) els compromisos que el grup adquireix a partir de repartir a cada noi o noia una llavor com a símbol d’aquesta acció.
  • Temes per al debat amb els més grans:
    • Consum responsable (comprar a comerç de proximitat tradicional, comprar productes de temporada i proximitat, triar productes eco i agroecològics, triar productes de comerç just, triar productes de pesca sostenible, conèixer com es produeixen els aliments…)
    • Incorporar hàbits saludables (potenciar dietes saludables, eliminar aliments ultra processats, reduir consum de carn de producció intensiva, tenir un hort propi, recopilar receptari de plats sostenibles…)
    • Reduir malbaratament (planificar compres, conservar aliments correctament, reaprofitar aliments, reduir els envasos…)

 

Preparem l’acció col·lectiva per reivindicar el dret a l’alimentació

Hora de passar a l’acció! El 20 de novembre els infants i joves prenen els patis de les escoles i els carrers de la ciutat per reivindicar el dret a una alimentació sana i sostenible. Aquest dia organitzem una jornada lúdica i de mobilització social.

  1. Els més grans poden organitzar la Gimcana Menjar Canvia el Món pels infants més petits o per a la població del barri. Per fer-ho s’hauran d’organitzar, preparar les proves, el material, etc.
  2. Tots els infants poden preparar pancartes amb dibuixos i eslògans reivindicatius.
  3. Fem una selecció de compromisos i necessitats per incloure-les en un manifest que llegirem durant la jornada festiva de celebració del 20 de novembre.
  4. Pensem en com difondre la jornada.
  5. Enregistrem els moments importants i aprofitem les xarxes per donar visibilitat l’acció dels infants.

MÉS INFORMACIÓ

Aquesta activitat s’ha preparat a partir de les fonts següents:

– Entrepobles http://www.entrepueblos.org/ecomenjadors/arxius/md.pdf

https://alimentarelcambio.es/alimentar-otros-modelos-guia-didactica-sobre-alimentacion-     sostenible/

– “Yo consumo con consciencia, siembro esperanza” https://cerai.org/yo-consumo-con-consciencia-siembro-esperanza-la-maleta-pedagogica-de-cerai-disponible-online/

– Alimentar el món per transformar el planeta. Educar en la sobirania
alimentària http://www.xarxaconsum.net/mm/file/material%20didactic/Alimentar_el_Mundo.pdf

Fitxa tècnica

Edat de 6 a 99 anys
Temàtica Alimentació, Consum responsable, i Drets de l’Infant
Tipus Activitat artística, Aprenentatge i servei, i Dinàmica de grup
Projecte Campanya #DretalLleure i Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai