La casa de colònies de Can Mateu, a Vilanova de Sau, va acollir el 14 i 15 de setembre el Movidic, la trobada d’inici de curs dels esplais de la Federació Catalana de l’Esplai. A l’acte s’hi van reunir més de 200 monitores i monitors dels esplais de l’entitat d’arreu de Catalunya. Educadors i educadores es van formar en recursos pedagògics per treballar el benestar emocional i la salut mental amb infants i joves.
També es va presentar el balanç de la campanya d’estiu, on destaquen els 100.822 participants, les més de 1.800 tandes d’activitat i les 8.118 beques atorgades, amb un import superior als 600.000 euros, la qual cosa suposa un increment del 10% en inscripcions i de l’11% en beques respecte al 2023.
Durant la jornada també es va presentar la incorporació del Moviment d’Esplai del Vallès (MEV) i de 16 esplais que en formen part al projecte comú de la Federació Catalana de l’Esplai. La suma del MEV a la Federació Catalana de l’Esplai permetrà ampliar l’abast dels projectes educatius i socials, que conjuntament arribaran a 23.399 infants, joves i famílies, i a 2.787 monitores i monitors en 53 municipis de 19 comarques.
A més, al Movidic es van avançat alguns dels projectes comuns que ajudaran a reforçar els vincles territorials i educatius de les entitats com la proposta educativa ‘Estima’ pel benestar emocional, les formacions conjuntes en àmbits educatius i de gestió o el projecte contra el suïcidi juvenil des del món del lleure.
Sheila Beltrán, vicepresidenta de la Federació, va destacar que trobades com aquesta permeten reforçar el model de la Federació Catalana de l’Esplai: “Un model que reivindica el paper educatiu i social que desenvolupen els centres d’esplai en pobles, barris i ciutats, i que aposta per teixir iniciatives de caràcter comunitari perquè infants, joves i famílies puguin accedir a un lleure educatiu de qualitat i inclusiu.”
Balanç de l‘estiu: un 10% més d’activitat i un 11% més d’import per a beques
El Movidic, com a inici de curs dels esplais, també és el moment en el qual Fundesplai presenta el balanç de la campanya d’estiu que aquest 2024 ha permès oferir més de 100.000 places i 1.800 tandes d’activitats sota el lema ‘Un estiu per viure!’, que ha posat l’accent en el benestar emocional d’infants i joves. Una xifra que representa un increment del 10% de l’activitat respecte a l’any anterior. Un any més, les activitats numèricament més destacades han estat els casals d’estiu, seguits per les colònies i campaments.
Des de Fundesplai tenim el compromís que tots els infants i joves puguin gaudir d’activitats de lleure. Per aquest motiu, des de fa més d’una dècada organitzem la campanya solidària ‘Fem possible un estiu per a tothom!‘ a través de la qual es fa la captació de fons i s’atorguen beques a les famílies que es troben en situació de vulnerabilitat perquè els seus fills i filles puguin participar i gaudir de les activitats d’estiu.
Aquest 2024 Fundesplai hem atorgat 8.118 beques per un import econòmic total superior als 600.000 euros, una xifra que representa un increment de l’11% respecte als prop de 560.000 euros que es van destinar el 2023. En aquest sentit, també cal destacar que les peticions de beques i ajuts han augmentat un 10% respecte al 2023. La campanya solidària de beques de Fundesplai ha estat possible gràcies a la col·laboració d’administracions públiques, organitzacions sòcies, empreses i particulars.
En aquest sentit, Asun Gil, responsable de la campanya d’estiu de Fundesplai va destacar: “Per a Fundesplai les activitats de lleure educatiu a l’estiu són fonamentals per al desenvolupament d’infants i joves. Esdevenen una oportunitat educativa única i són un espai de benestar emocional. Per això, al 2024 hem organitzat casals, colònies i campaments que els han ofert la possibilitat de conèixer i respectar la biodiversitat de diferents entorns naturals, descobrir la ciència, gaudir dels jocs o fer noves amistats. A més, hem reforçat el nostre compromís perquè tots els infants i joves poguessin gaudir del lleure a l’estiu a través de la campanya solidària ‘Fem possible un estiu per a tothom!’”.
Un espai de formació sobre el benestar emocional per a més de 200 monitores i monitors
El Movidic de 2024 va començar amb la presentació de la jornada i la benvinguda a les noves entitats, entre les quals, els 16 esplais que formen part del MEV. Posteriorment, es van desenvolupatr diferents espais de treball intern al voltant d’ “Estima”, la proposta educativa sobre el benestar emocional que aquest curs 2024-25 se centrarà en la gratitud com un valor que permet explorar com el reconeixement i l’apreciació de les experiències diàries poden contribuir a una vida més satisfactòria dels infants i joves.
També es van fer tallers formatius on es van abordar diferents temàtiques com la prevenció de les violències masclistes, la salut mental i el lleure o el foment de la participació infantil a les entitats entre d’altres. Al llarg del 15 de setembre, al Movidic es van incloure activitats de natura, la tradicional cursa de quàdrigues i la cloenda.