Del 25 al 27 de setembre, una delegació de Fundesplai, formada pel president, Josep Gassó, la vicepresidenta, Anna Romeu, el responsable de Patrimoni, Alexandre Pararols, i la cap del gabinet de la presidència, Judith Macaya, acompanyats de la directora de projectes d’OAB, Núria Ayala, es van desplaçar a Brasília (Brasil), per participar en unes jornades d’intercanvi i d’immersió en matèria d’arquitectura social.

L’objectiu de la trobada era la de promoure l’intercanvi de coneixements, experiències i cooperació entre col·laboradors, fundadors i arquitectura del Demà a Brasília i a Catalunya, una iniciativa que impulsen Fundesplai i l’entitat brasilera Renapsi. Es pretenia inspirar en l’acció i el compromís compartint experiències i bones pràctiques. Es partia de la base que a partir del foment del pensament crític, que a través de la cultura, la inclusió, la sostenibilitat i l’arquitectura, conformen llenguatges per promoure la transformació social al món, com a identitat, història i comunitat.

El desplaçament va incloure dues iniciatives rellevants; per una banda, l’acte d’homenatge a l’equip de patrimoni de Fundesplai i a Carlos Ferrater, i per l’altra l’intercanvi amb actors rellevants del Brasil sobre arquitectura i la pròpia immersió in situ.

Núria Ayala, de l'odicina OAB Barcelona, i Àlex Pararols, de Fundesplai, a l'acte del Demà Global a Brasil

Acte d’homenatge a l’equip de patrimoni a la seu de Demà Jovem (Brasília)

El 27 de setembre va tenir lloc a la seu de Demà Jovem un acte d’homenatge a l’equip de patrimoni de Fundesplai, representat per la vicepresidenta, Anna Romeu, i Alexandre Pararols, i a Carlos Ferrater, arquitecte fundador de la firma OAB, que va ser representat per Núria Ayala, directora de projectes a OAB.

L’acte va comptar amb la participació de la presidenta de Renapsi, Raquel Barbosa, i del CEO del Demà Jovem by Renapsi, Juan Carlos Moreno, per donar pas a la part central, titulada “l’arquitectura com llenguatge del futur pels ODS”, que va consistir en una taula rodona sobre l’arquitectura del Demà, protagonitzat per Alexandre Pararols, Núria Ayala i Ricardo Meira, i moderat per Raphaella Maffra.

Durant la seva intervenció, Ayala i Pararols van defensar el fet que és compatible poder conceptualitzar espais útils i versàtils, sostenibles i estèticament harmònics, que tenen com a finalitat donar cobertura a tasques realitzades des del tercer sector, com pot ser la formació o l’educació en el lleure, plasmades en l’obra arquitectònica que s’ha desenvolupat des de Fundesplai. Per la seva banda, Meira va posar l’accent en el perill a causa de les mancances arquitectòniques i d’estàndards de qualitat que imperen al país, i en els reptes que hauran d’afrontar per poder assolir els objectius de l’agenda 2030 pel desenvolupament sostenible.

Després d’unes paraules d’agraïment i reconeixement pronunciades pel president de Fundesplai, Josep Gassó, es va dur a terme l’acte de reconeixement, en el qual es va fer entrega d’obres d’art d’Athos Bultao, artista de referència al Brasil famós per les seves rajoles, per reconèixer el mèrit i les aportacions acomplertes per la vicepresidenta, Anna Romeu, el cap de projectes, Alexandre Pararols, i Carlos Ferrater.

En el seu discurs, Gassó va parlar de la tasca feta des de la sostenibilitat, la possibilitat de ser reproduïble i de la transcendència, com a metàfora d’una gota, la qual no desapareix, sinó que passa a formar part de l’oceà de la vida, l’oceà del demà.

Ferrater, doctor arquitecte i catedràtic de projectes arquitectònics de la UPC i director de la Càtedra Blanca de Barcelona, és acadèmic electe de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, i investit Doctor Honoris causa per la Universitat de Trieste. L’any  2006 va constituir juntament amb Xavier Martí, Lucía Ferrater i Borja Ferrater la societat Office of Architecture in Barcelona (OAB), amb Núria Ayala com a directora de projectes. Ferrater va ser Premi Nacional d’arquitectura 2009 per la seva trajectòria, atorgat pel Ministeri de vivenda. Ha estat nombrat membre del Royal Institute of British Architects – International Fellow of the RIBA (2011).

L’acte va ser clos per Adair Meira, fundador de Renapsi, qui va posar en valor la necessitat de construir un espai físic digne que aculli la tasca social meritòria que es desenvolupa des de Fundesplai, per continuar mirant al futur, i al demà.

Intercanvi i immersió a la realitat arquitectònica del Brasil

La delegació va portar a cap un intercanvi de primer nivell institucional des de la perspectiva arquitectònica del Brasil, mitjançant una reunió amb representants del CAU, el Consell d’Arquitectura i Urbanisme del Districte Federal (Brasil), un servei públic que regula l’arquitectura i l’urbanisme al país.

Fabricio Lopes Santos, arquitecte i urbanista, conseller i coordinador de la Comissió d’Ètica i Disciplina (CAU/AM) i Antonio Couto Nunes, arquitecte i urbanista, assessor especial de la presidència, van ser els responsables d’explicar la tasca del CAU, el qual té la missió de fomentar i enfortir l’arquitectura i l’urbanisme, contribuint a la innovació i la difusió de conceptes i pràctiques professionals que valoren la vida, l’estètica, la cultura i els llocs en les seves diferents escales i dimensions socials. Com a visió, vol ser un agent innovador en una xarxa de col·laboracions, capaç de mobilitzar les persones cap a un model de ciutat sostingut en les millors pràctiques d’arquitectura i urbanisme. En el marc de la reunió, van posar l’accent en les deficiències de construcció que pateixen, segons estimacions, 11 milions de cases al Brasil. També van exposar el projecte CAU EDUCA (la meva escola, la meva casa, el meu barri), i de la tasca que fan en matèria de responsabilitat social.

D’altra banda, es va poder realitzar una autèntica immersió urbana, ja que la delegació va poder conèixer i entendre de primera mà diversos espais icònics de la capital. En primer lloc, la Super Quadra 308 Sul, primera súper quadra i model, on comença la concepció urbana de Brasília. Es destaca la creació de l’espai públic racional i equilibrada entre els habitatges, les zones verdes, els equipaments i els serveis. Fou construïda el 1962, com a model de referència per a les altres “supercuadras” del Pla Pilot. Es tracta d’un projecte de l’urbanista Lúcio Costa, que abasta el Clube Vizinhança, l’Escola Classe, l’Escola Parc, el Jardim de Infância, l’Espai Cultural da 508 Sul, Posto de Saúde, Biblioteca Pública, la Igrejinha de Fátima y els Supermercats. Està catalogada pel Patrimoni Històrico, Artístic i Cultural des del 2009. Reuneix el paisatgisme de Burle Marx, les rajoles d’Athos Bulcão, l’arquitectura d’Oscar Niemeyer (Igrejinha i Escola Parque) i el projecte urbanístic de Lúcio Costa.

En segon lloc, el Superior Tribunal de Justiça de Brasil, de la mà de Joaquim Gaião Torreão Braz, membre de l’equip d’arquitectes d’Oscar Niemeyer per a la construcció del Superior Tribunal de Justiça. Es tracta d’un dels dos màxims òrgans jurisdiccionals del Poder Judicial de Brasil; la seva funció principal és vetllar per la uniformitat de les interpretacions de la legislació federal del Brasil.

En tercer lloc, es va visitar el Congrés Nacional de Brasil (Congresso Nacional en portuguès), que és l’òrgan encarregat d’exercir el poder legislatiu a nivell federal a Brasil. La seva seu, obra d’Òscar Niemeyer, està situada al Palau Nereu Ramos. Es tracta d’un òrgan bicameral, format per la Cambra de Diputats, amb 513 diputats, i el Senat, amb 81 senadors.

En el marc de la visita es van mantenir trobades institucionals amb personalitats rellevants de l’esfera político-institucional brasilina, com ara Carlos Henrique Amorim (Gaguim), diputat per la regió de Tocantins, o Eduardo Leite, governador de Rio Grande du Sul.

Per últim, la delegació va poder visitar i reunir-se amb responsables del SESI Lab, un espai inèdit al districte federal que connecta art, ciència i tecnologia, amb l’objectiu de construir significats i imaginar possibilitat de futur a través de la creativitat i la investigació. Es troba ubicat en un edifici icònic d’Òscar Niemeyer, i té una programació multidisciplinar, orientada per un enfoc educatiu, crític i innovador.

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai