La xarxa internacional de sinèrgies de Museus orientats al Futur, FORMS (Futures-Oriented Museum Synergies), de la qual Fundesplai n’és membre, va dur a terme la seva trobada regular a la seu del Museu do Amanhã, de Rio de Janeiro, del 28 de setembre a l’1 d’octubre, amb delegats i representants d’una quarantena de museus diferents. Es tracta de la primera trobada de FORMS a l’Amèrica Llatina, i la quarta en el període de quinze mesos, des de que Fundesplai va organitzar la primera de les trobades a la seva seu del Prat de Llobregat (Barcelona), on allotja la innovadora exposició sobre alimentació sostenible i saludable “Menja. Actua. Impacta”. Fundesplai va estar representada pel seu president, Josep Gassó, els seus vicepresidents, Jordi Simó i Anna Romeu, pel director general adjunt, Carles Xifra, i per la cap de gabinet, Judith Macaya.

A través d’un enfocament temàtic al voltant de les “formes de vida”, FORMS RIO tenia l’objectiu d’explorar els aspectes socials, ecològics i de diversitat ancestral que permetran a la ciutat de Rio de Janeiro il·luminar els nous camins a emprendre, a través de debats profunds i reflexions al voltant del paper dels museus com a portal per diversificar la imaginació de la societat sobre els futurs.

Trobada FORMS de museus orientats al futur de Rio de Janeiro (Brasil)

La jornada inaugural va tenir lloc al Museu del Demà de Rio, que van explorar a fons els participants a través d’una extensa visita guiada. Les diferents delegacions van poder interactuar i observar de primera mà el museu inaugurat el 2015, que es troba immers en un procés d’actualització pel que fa als seus continguts, així com pel repte de posar el focus en la darrera part de la seva narrativa, que passaria a dotar als visitants de capacitat de poder aportar solucions i accions. El museu està concebut com un element més de l’urbanisme, el qual dona gran importància als elements i activitats que es desenvolupen també a l’aire lliure i als llocs de pas i accessos a l’espai. A més, compta amb dues exposicions temporals, la primera titulada “Amazônia”, amb fotografies de Sebastião Salgado i una experiència de realitat virtual, i una exposició sobre experiències d’art i tecnologia.

Bruna Baffa i Ricardo Piquet a la trobada FORMS dels museus del demà a Rio de Janeiro 2023

Durant l’acte d’inauguració, van adreçar les seves paraules als assistents José Roberto Marinho, de la “Roberto Marinho Foundation” i vicepresident del Grup Globo, Ricardo Piquet, president del Museu, i Bruna Bafa, directora del Museu i membre del Consell Assessor de Fundesplai.

El pànel inspiracional, titulat “Futurs ancestrals”, va estar protagonitzat per Francy Baniwa, Sidarta Ribeiro i Katiuscia Ribeiro, moderat per Fábio Scarano. El relat es construïa al voltant de la idea del pensament pluriversal, que substitueix l’universal, en el sentit que som diversitat de narratives, i la història també és un conjunt de diverses narratives. Els ponents destacaven la necessitat de reflexionar al voltant d’incorporar la perspectiva històrica i cultural, les cosmovisions en els discursos, de tal manera que les noves narratives planetàries puguin incorporar també les més ancestrals.

Trobada FORMS de museus orientats al futur de Rio de Janeiro (Brasil)

Pel que fa a la reflexió al voltant de la creació de museus orientats al futur, situava a les persones com a protagonistes dels museus, amb el repte de fer que el públic sigui el propietari de les històries; el debat girava al voltant de la possibilitat de convertir els museus en laboratoris socials capaços d’explorar les potencialitats de diferents futurs, a través del disseny d’idees i somnis que puguin ser testats. La reflexió pivotava sobre el lema “don’t hope, cope!” (no esperancis, actua!)

En el marc de les sessions es va presentar el futur museu del Jardí Botànic de Rio de Janeiro. De la mà de Marina Piquet i Fábio Scarano, la proposta es basa en la idea de passar del “bosc protegit” a la de “bosc protector”, per exposar la història i els elements principals del Jardí per als seus visitants.

Visita a la favela de Rocinha a Rio de Janeiro, en el marc de la trobada de FORMS 2023

Reunions i intercanvi a la favela Rocinha

La delegació es desplaçar a l’interior de la favela Rocinha, acompanyats per la delegada del govern de la Generalitat al Brasil, Paula Mèlic, per conèixer la seva realitat de la ma de les persones que hi viuen. Es va mantenir un intercanvi i reunió amb els representants de l’Escola de Pintura da Feira de Artesanato Social da Rocinha, localitzada al costat del mirador de Rocinha, que funciona des de fa quasi 25 anys, amb l’objectiu de conèixer el projecte.

Rocinha és una favela de la zona sud de Rio de Janeiro, amb una àrea de quasi 865 mil metres quadrats, que durant molt de temps es va conèixer com a la més gran del Brasil.

Reunions i intercanvi amb la delegada de la Generalitat al Brasil, Paula Mèlich

La delegada de la Generalitat al Brasil, Paula Mèlich, també ha participat a les sessions de FORMS, i ha mantingut diverses trobades de treball amb la delegació de Fundesplai. Nombrada el març de 2023, FORMS era el primer acte al qual participava la delegada al territori. Disposa d’un mandat de quatre anys, amb l’objectiu de promoure i coordinar les relacions de col·laboració de la Generalitat amb actors de la República del Brasil en àmbits d’interès mutu.

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai