De setembre a desembre de 2023, des de les entitats de la Federació Catalana de l’Esplai, hem dut a terme la quarta edició del projecte Educlips. Es tracta d’un projecte que vetlla per promoure l’ús del català entre els grups de joves, a partir de la creació audiovisual. Aquest és un projecte viu i flexible, que s’adapta al pas del temps i als interessos dinàmics dels i les més joves.

Per tal de motivar els grups de joves, que se sentin partícips i reconeguts, és necessari que els projectes s’adeqüin a la realitat del moment. Per això, per segon any consecutiu, les creacions audiovisuals s’han dut a terme mitjançant TikTok. Mantenint en tot moment el català com a llengua vehicular, els grups de joves s’han endinsat, a partir d’un treball participatiu de reflexió, en la creació de TikToks de transformació social, amb un fort esperit crític entorn temàtiques triades pels mateixos grups.

Les accions han estat guiades pels equips educatius de joves de les entitats, així com pel Berto, membre de l’Associació Lumo, dedicada a les arts escèniques com a mètode de transformació social. Aquest projecte és possible gràcies al suport del departament de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona.

Actuar davant d’allò que ens preocupa

La creació audiovisual s’ha vinculat amb el dret a la participació (article 12) recollit i reconegut per la Convenció sobre els Drets de l’Infant, aprovada per l’Assemblea de les Nacions Unides l’any 1989. Aquest projecte ha posat l’èmfasi en el dret a la participació amb l’objectiu d’estendre els valors i la cultura de la participació infantil i juvenil entre les entitats de lleure.

Per fer-ho hem dut a terme un procés participatiu amb els i les joves per a la tria de la temàtica dels clips, entorn les seves preocupacions, els seus malestars, les injustícies que detecten… I han posat les seves eines sobre la taula per tal de convertir aquests clips en campanyes reflexives a les xarxes socials.

Esplais participants

En aquesta quarta edició del projecte Educlips, han participat l’Esplai GISC (del Prat de Llobregat), l’Esplai Diversitat Lúdica (de Sant Feliu de Llobregat), el Club d’Esplai El Tricicle (de Sant Joan Despí) i l’Esplai La Tortuga (de Barcelona), membres de la Federació Catalana de l’Esplai.

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai