Aquest dimecres 3 de maig s’ha celebrat a CosmoCaixa Barcelona la primera a jornada de treball del VIII Foro Iberoamericano “Haciendo Política Juntos”
Celebrada la primera jornada del VIII Foro Iberoamericano “Haciendo Política Juntos”, a Barcelona i Madrid
Aquest dimecres 3 de maig s’ha celebrat a CosmoCaixa Barcelona la primera a jornada de treball del VIII Foro Iberoamericano “Haciendo Política Juntos”: les joventuts avui i a els seus reptes de futur . És tracta d’un esdeveniment coorganitzat per Fundesplai / Fundació Esplai -com a entitat sòcia de la Lliga Iberoamericana d’Organitzacions de la Societat Civil contra l’Exclusió i la pobresa-, i la Secretària General Iberoamericana (SEGIB).
Aquesta VIII edició del Foro compta amb la participació de més de 500 persones entre joves i representants de 18 països iberoamericans
El Fòrum, que és va iniciar el dimarts 2 de maig amb recepcions institucionals als participants internacionals a l’Ajuntament del Prat, al Parlament de Catalunya i la Generalitat de Catalunya, ha continuat avui amb els conferències i debats principals. Les jornades continuaran demà dijous a Barcelona i el divendres 5 a la Casa d’Amèrica de Madrid. Acabarà diumenge, al marc de la Festa Esplai, al Prat de Llobregat.
Situació de la joventut a Iberoamèrica
En les primeres conferències, taules i fòrums s’ha abordat la situació de la joventut a Iberoamèrica. Aquesta regió mai havia comptat amb tantes persones en edats entre els 15 i els 29 anys d’edat. Actualment són més de 150 milions, xifra representa una quarta part de la població i constitueixen una força política i productiva vital per al desenvolupament.
No obstant això, els alts nivells d’atur i la precarietat laboral estan impedint que compleixin aquest paper vital per a la societat. Una cinquena part dels joves que viuen a Iberoamèrica treballa en feines informals (31 milions), el que fa que les taxes d’atur siguin molt més altes per als joves que per als adults. A Espanya, el 43% de la població activa juvenil està a l’atur o són treballadors que viuen en la pobresa. Els joves es veuen abocats a viure en el precariat, amb sous mínims, manca de contractes legals i de perspectives de futur.
Davant d’aquesta situació, els participants al Foro han fet una crida a reaccionar. Segons la Presidenta de La Liga, Alejandra Solla, “cal que administracions, empreses i tercer sector actuïn a favor de la joventut, perquè el present i el futur només el construirem amb la força dels joves”.
Primeres conclusions
El Foro ha acollit conferències, taules rodones i fòrums virtuals i s’ha estructurat seguint tres eixos de treball: educació, participació i treball.
A tall de primeres conclusions, Núria Valls, vicepresidenta de la Liga i Directora General de Fundación Esplai ha declarat que “cal garantir una educació per a tothom, amb qualitat i equitat, que no només posi l’èmfasi en els continguts sinó també en les competències transversals i fomentar processos com el de la mentoria, de transició entre la formació i la feina; cal promoure espais de participació juvenil i també les relacions intergeneracionals i lluitar contra la precarització del treball”. En aquest sentit ha concretat que “la societat no pot acceptar com a normal la precarització del treball dels joves, quan cada cop s’eixampla més la bretxa entre les rendes més altes i les més baixes”.
A la jornada d’avui també han participat Josep Gassó, president de Fundesplai, Marc Simón, Director Corporatiu de l’Àrea Social de la Fundació “la Caixa” i Miquel Àngel Essomba, de l’Ajuntament de Barcelona i Neus Munté, Consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.
Tania Martínez, Premi Nacional de la Joventut 2016 a Mèxic i primera becària indígena del Programa Fullbright, Ricardo Tadeu, Jutge del Tribunal Regional de Treball de Curitiba i primer magistrat invident del Brasil, han aportat els seus testimonis personals de superació i activisme social a la trobada.
El proper divendres, a Madrid, les jornades comptaran amb la participació, entre d’altres, d’Enrique Arnanz, president de la Fundación Esplai, Manuela Carmena, Alcaldessa de Madrid i Rebeca Grynspan, Secretària General Iberoamericana (SEGIB).