Un centenar de joves dels esplais de la Federació Catalana de l’Esplai han protagonitzat un projecte d’educació ambiental i acció comunitària al Parc Natural del Garraf, a través de la custòdia del territori.

Els dies 24 i 25 de maig es va celebrar la quarta i última jornada del projecte de custòdia del territori a Can Grau, dins el Parc Natural del Garraf, impulsat per Fundesplai i la Federació amb el suport de la Fundació Pinnae, en el marc de la seva Convocatòria de Projectes d’Impuls pel Territori. Durant quatre caps de setmana, entre gener i maig, més de 100 joves d’entre 12 i 17 anys provinents de nou esplais de la Federació Catalana de l’Esplai van participar en aquesta iniciativa d’educació ambiental basada en la metodologia d’aprenentatge i servei (APS). El projecte ha combinat convivència, acció transformadora al territori i formació en valors ambientals i socials.

Quines accions de custòdia del territori han fet els i les joves?

Els i les participants dels esplais han dut a terme una gran varietat de tasques pràctiques de restauració i millora ambiental al voltant de la casa de colònies Can Grau, un espai emblemàtic per a la custòdia del territori. Entre les accions realitzades destaquen:

  • Recuperació de marges i murs de pedra seca, un element clau del paisatge rural del Garraf.
  • Manteniment d’una vinya tradicional situada a la finca.
  • Renaturalització d’una bassa temporal, essencial per a la biodiversitat i la conservació d’amfibis en un entorn sec com el Garraf.
  • Seguiment de caixes niu, incloent-hi neteja, reparació, col·locació de noves i geolocalització mitjançant mapatge.

Aquest conjunt d’actuacions ha tingut un impacte directe sobre el territori i ha contribuït a revertir l’abandonament rural, així com a posar en valor el patrimoni natural i històric del parc.

Una experiència transformadora per a joves dels esplais

A través d’aquesta experiència, els i les joves participants han pogut:

  • Conviure en un entorn natural protegit

  • Conèixer realitats ambientals de primera mà

  • Teixir xarxes de relació entre esplais

  • Vincular-se emocionalment i comunitàriament amb el territori

Els esplais participants han estat: El Nus, Pubilla Cases, CE Diversitat Lúdica, Espurnes, El Raconet, Gisc, Mowgli, CE Bellvitge i El Tricicle, tots ells membres de la Federació Catalana de l’Esplai.

APS: aprendre transformant el món

La metodologia d’aprenentatge i servei (APS) ha estat l’eix pedagògic del projecte. Aquesta proposta educativa innovadora combina l’aprenentatge de competències, valors i coneixements amb un servei real al territori i a la comunitat. Mitjançant l’APS, les persones joves han après sobre el medi ambient, la sostenibilitat, la biodiversitat i la conservació del patrimoni mentre treballaven activament per millorar l’entorn.

Des de Fundesplai, duem a terme diferents propostes d’aprenentatge servei o servei comunitari pensades per a escoles i esplais. Aquestes accions permeten els i les joves experimentar accions de compromís cívic, posant en pràctica els seus coneixements, la seva capacitat de servei a la comunitat i l’acció activa de la ciutadania.

Custòdia del territori durant l’estiu

Una de les propostes de la nostra campanya d’estiu se centra en la custòdia del territori, amb intervencions al medi natural, a través dels camps de treball d’estiu per a joves de 12 a 17 anys. Es tracta d’actuacions dirigides perquè el jovent pugui intervenir en la recuperació de camins i senders, la construcció de caixes niu, manteniment de basses… Tot plegat, a més, permet fomentar l’autonomia personal, l’autoconeixement, la cohesió de grup i el treball cooperatiu, entre d’altres.

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai