Més d’una vuitantena d’entitats del tercer sector, col·legis professionals i altres col·lectius s’han sumat al Pacte pel Padró a Catalunya. D’aquesta manera, Fundesplai vol donar suport a aquest manifest impulsat per la Xarxa pel Padró, conformada per catorze entitats, com ara les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC), les Síndiques o els Defensors i Defensores Locals de Catalunya, entre d’altres.
L’objectiu d’aquesta iniciativa “és establir un compromís polític ferm per garantir l’accés universal al padró i assegurar que es compleix la llei i es respecten els drets humans de totes les persones residents a Catalunya”, tal com indica el text signat. El manifest també vol posar sobre la taula la necessitat que tenen moltes persones que viuen a Catalunya de poder tenir el padró per tal de tenir accés a drets tan bàsics com l’educació, l’assistència social o la sanitat. El padró, a més a més, és un tràmit que facilita poder disposar d’altres com ara el permís de residència i de treball.
#PadróÉsObligatori també “reclama que totes les persones que resideixin a Catalunya puguin estar empadronades en un termini màxim de tres mesos, sense cap tipus de discriminació i independentment de la seva situació administrativa”.
Des de Fundesplai es duen a terme projectes diferents enfocats a l’acompanyament, inclusió, apoderament i formació de persones amb processos migratoris. Persones, en molts casos joves, que poden trobar-se sense el padró o en diferents situacions administratives. Per això, l’entitat s’adhereix a un pacte que lluita perquè es respectin els drets humans de totes les ciutadanes i ciutadans de Catalunya.