Fundesplai ha participat recentment en el Congrés Europeu de Joventut (DJHT) celebrat a Leipzig, Alemanya. Aquesta trobada internacional ha estat una oportunitat per debatre i compartir estratègies al voltant dels principals reptes de la participació juvenil a Europa, així com per establir aliances amb altres organitzacions europees.
Dies abans del congrés, representants de Fundesplai van col·laborar amb entitats d’Alemanya, Grècia i la República Txeca per preparar un taller conjunt. Aquesta sessió es va dur a terme en el marc del congrés i va estar centrada en analitzar com fomentar una ciutadania crítica, activa i compromesa entre les persones joves.
Noves aliances per a una joventut activa i compromesa
Durant el congrés, es van compartir metodologies i bones pràctiques per reforçar la participació juvenil, detectant també els principals obstacles actuals. Una de les conclusions més destacades va ser la desafecció creixent dels i les joves envers la política institucional. Aquesta desconnexió sovint s’explica per la manca de confiança en les institucions i la sensació que la seva veu no és escoltada.
També es va posar sobre la taula l’augment preocupant del suport a l’extrema dreta en alguns sectors juvenils a diferents països europeus. Aquest fenomen evidencia la necessitat de reforçar l’educació en valors democràtics, la inclusió i el pensament crític des de l’àmbit educatiu i social.
La participació de Fundesplai en el Congrés Europeu de Joventut ha estat una experiència enriquidora que ha aportat noves idees i sinergies per continuar treballant a favor d’una joventut europea més conscient, crítica i activa.
La iniciativa, un valor de Fundesplai
Des dels seus orígens, Fundesplai actua amb infants i joves potenciant valors com la iniciativa, fomentant així la seva participació en l’entorn, per tal que siguin ciutadans i ciutadanes amb compromís. S’aposta per un model on els infants, des de petits, no només siguin escoltats, sinó que tinguin un paper actiu en la construcció del seu dia a dia, per exemple en el temps educatiu del migdia.
En aquest marc neix el projecte ParticipAcció, com a eina per fomentar una participació real i significativa durant el temps educatiu del migdia. A través d’espais com assemblees, dinars de representants, comissions de menjador o la comissió d’infants, els nens i nenes prenen decisions compartides, assumeixen responsabilitats i contribueixen a transformar el seu entorn quotidià. ParticipAcció és un exemple de com es pot treballar la participació des de ben petits, per després tenir persones joves actives i compromeses.