Des del mes de juny, s’han dut a terme 4.392 activitats i s’han dinamitzat i engegat 69 equipaments i serveis per tot Catalunya per atendre aquestes persones.

Des del mes de juny, s’han dut a terme 4.392 activitats i s’han dinamitzat i engegat 69 equipaments i serveis per tot Catalunya. La iniciativa està impulsa pel Departament d’Igualtat i Feminismes, amb la col·laboració de Fundesplai.

Diseno sin titulo 9

Durant un cap de setmana famílies desplaçades per la guerra d’Ucraïna d’arreu de Catalunya s’han retrobat a Vilanova de Sau, a la casa de colònies de Can Mateu, per cloure el programa TempsxCures Ucraïna. Destinat a oferir serveis de cures a infants i adolescents de 0 a 16 anys de famílies ucraïneses, el programa n’ha atès a 1.496 des del mes de juny en 40 municipis d’arreu de Catalunya. S’hi han dut a terme 4.392 activitats i s’han dinamitzat i engegat 69 equipaments i serveis per tot el país, que han suposat 6.847 hores d’atenció. La satisfacció dels infants i joves i de les famílies és de 9,3 sobre 10 com a valoració mitjana.

Amb aquestes accions, s’ha garantit el dret a les cures dels infants i adolescents, alhora que s’ha alliberat temps per a les famílies, especialment per a les dones, que majoritàriament s’ocupen del treball de cures. A més, s’ha acompanyat a infants i joves d’Ucraïna en 36 centres educatius d’arreu de Catalunya, en conveni amb les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA). En total, s’han inscrit 938 famílies diferents al programa, que ha comptat amb un pressupost de gairebé 1,5 milions d’euros (1.482.232,40 euros). Les colònies que han tancat el programa han comptat amb 160 participants entre infants, joves i les seves famílies, principalment mares. L’objectiu de la trobada ha estat oferir un espai cohesionador i integrador que faciliti la interacció social de totes les persones que han participat en els darrers mesos en el programa. A més, han pogut gaudir d’un entorn i context diferents al que tenen en el seu dia a dia, com és la natura.

La benvinguda institucional a la trobada l’ha liderat Núria Vergés, directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs (del Departament d’Igualtat i Feminismes), que ha recordat que “les cures, especialment dels infants i els adolescents, són responsabilitat de tothom, no només de les dones”. “Tenim una responsabilitat com a societat i des de les administracions públiques també en som corresponsables”, ha continuat Verge, que ha afegit que “per això és imprescindible que hi hagi polítiques que les reconeguin i les recolzin, com les que impulsem des del Departament d’Igualtat i Feminismes amb programes com el TempsxCures Ucraïna”.

Per la seva banda, Josep Gassó, president de Fundesplai, entitat col·laboradora en el programa TempsxCures Ucraïna; ha destacat que poder participar en aquest programa “és magnífic perquè forma part de la missió de Fundesplai cuidar les persones”. “Per a nosaltres ha estat una satisfacció col·laborar amb el Departament en un programa que té per objectiu canviar la mentalitat, perquè tenim l’esperança que aquest món pot ser millor”, ha afegit en la benvinguda institucional.

En el marc del programa, 58 dones desplaçades d’Ucraïna s’han format com a monitores de lleure, amb l’objectiu de professionalitzar les cures, promoure la inserció laboral de les persones participants i generar ocupació de qualitat. Així, 32 dones han estat contractades i treballen en menjadors escolars, i 20 estan en procés d’inserció laboral. Durant l’acte de benvinguda, Svetlana Korolenko, una mare ucraïnesa que s’ha format en l’àmbit del lleure i que actualment està treballant com a monitora de menjador, ha compartit la importància i valor de poder fer aquest curs: “La formació i després el treball de monitora m’ha permès relacionar-me i conèixer persones i millorar la meva situació”.

Durant l’acte també hi ha intervingut Kira Bohodukhovq, una participant de 12 anys, que ha ressaltat: “Estic molt agraïda a aquest programa per com ens ha acollit i perquè ara que som aquí podem caminar sense por de res”.

Colònies a la natura com a cloenda del TempsxCures Ucraïna

Les colònies tenen lloc a Vilanova de Sau, concretament a la finca de Can Mateu que inclou les cases de colònies de Can Mateu, Els Porxos i La Cinglera, durant aquest cap de setmana del 17 i 18 de desembre. L’equip tècnic està format per una vintena de professionals del programa TempsxCures Ucraïna, i 6 educadors /es de lleure i ambientals de Fundesplai. Durant les colònies es duen a terme activitats de lleure educatiu, jocs, tallers i dinàmiques en què es treballa la cooperació, les relacions interpersonals, el foment de la creativitat, la imaginació i la sensibilitat.

També es realitzen activitats de descoberta de la natura i aventura i, per a les persones adultes familiars, s’organitzen activitats relacionals, formatives i de cura. “Avui aquí també estem fent una altra cosa important, crear xarxa i compartir experiències en un entorn natural i un context diferent del seu dia a dia”, ha compartit Vergés amb les persones participants del programa.

Serveis de cures i inserció laboral per a les famílies d’Ucraïna

Arran de l’esclat de la guerra a Ucraïna, que va provocar l’arribada de persones desplaçades d’aquest país per tota Europa —sobretot dones i menors a càrrec seu—, la Generalitat va decidir destinar una partida específica del programa TempsxCures, gairebé 1,5 milions d’euros, per atendre-les. Només a Catalunya, es calcula que actualment hi ha més de 21.500 persones ucraïneses acollides. En aquest context, s’ha articulat el projecte TempsxCures Ucraïna, amb una diagnosi prèvia per part de Fundesplai. En ella s’ha recollit la situació de les famílies ucraïneses, amb un conjunt d’indicadors que ha permès planificar les accions segons les necessitats reals, i s’ha definit un mapa dels recursos ja existents al territori.

El programa ofereix serveis de cures en equipaments d’acollida, que també acompanyen a serveis ja existents en el municipi (biblioteques, esplais, etc.), i un suport de cangur puntual en el mateix lloc on es presten els serveis per a persones adultes (per exemple a les comissaries, als equipaments d’atenció a les persones d’Ucraïna, etc.), per facilitar-los realitzar les gestions que necessitin. També s’acompanya les persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna a participar en els serveis existents a cada territori (casals, colònies, serveis de TempsxCures, etc.).

Alhora, s’ha valorat per a cada territori la incorporació de personal ucraïnès en els serveis dels municipis en què hi hagi un volum important d’infants i adolescents procedents d’Ucraïna per a facilitar l’atenció específica. Des del mes de juny, les activitats del programa TempsxCures han tingut lloc en els territoris en què s’estructura el projecte (Tarragonès, Tarragona i Terres de l’Ebre, Catalunya Central – Penedès, Barcelonès – Baix Llobregat, Barcelona Nord-Maresme, Lleida, Girona 1 i Girona 2). El programa inclou cursos de formació de monitoratge de lleure homologats que faciliten la inserció laboral de les persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna, que s’han ofert a tot Catalunya. La contractació es promou tant en serveis de lleure dels municipis, inclosos aquells en què hi hagi un volum important d’infants i adolescents procedents d’Ucraïna, com en les activitats del programa TempsxCures.

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai