Des de Fundesplai, a través del departament d’educació ambiental, desenvolupem diverses accions en l’entorn natural orientades a la conservació, gestió i recuperació del patrimoni natural i social d’aquells espais on tenim acords de custòdia amb propietaris/es o acords de col·laboració amb els ajuntaments corresponents. En aquest sentit, oferim diferents activitats per fer voluntariat ambiental corporatiu.

Les empreses s’involucren amb el medi ambient

Durant la darrera dècada, s’ha fet palesa la preocupació de les empreses pel medi ambient i, en concret, per la biodiversitat. El darrer pas, que ha estat més important en els últims cinc anys, ha estat l’establiment de polítiques de responsabilitat social i ambiental a les empreses, generant estratègies de responsabilitat social corporativa (RSC) basades en la transparència, l’ètica, el respecte pels drets humans, la cura del medi ambient i el compromís amb la comunitat.

Moltes empreses responsables, conscients dels problemes ambientals a nivell local i global, volen anar més enllà i contribuir d’alguna manera a conservar i regenerar el capital natural que, finalment, és la base de la nostra activitat econòmica i benestar.

En aquest entorn, els projectes de voluntariat ambiental i els projectes de custòdia del territori ofereixen una oportunitat única per afavorir la col·laboració d’empreses i entitats de custòdia, i alhora contribuir a la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat.

Diversitat d’activitats per fer voluntariat ambiental

Des de Fundesplai oferim una proposta molt diversa i força estructurada, per fer amb grups de treballadors i treballadores (i també opcionalment amb les seves famílies) on no és necessària cap formació prèvia ni cap perfil concret.

Està orientada a reforçar el treball en equip en contacte amb la natura i actuant per la conservació del territori, amb una experiència única, plena de valors i emocions.

Diversos exemples de les actuacions que duem a terme en aquest projecte són les següents:

  • Recuperació de les dunes de Castelldefels: neteja de plantes invasores a les platges de Castelldefels i plantació de plantes autòctones per recuperar les dunes.
Voluntariat ambiental de Fundesplai per recuperar les dunes de Castelldefels.
  • Anellament d’ocells i construcció de caixes niu: per afavorir la presència de diferents tipus d’aus a l’espai.
  • Pastors/es per un dia: amb el projecte Viure la Terra, de voluntariat ambiental corporatiu, es posen en pràctica les accions vinculades al conreu de la terra, per valorar-la i recuperar el lligam amb la terra.
  • Pedra seca al Garraf: permet recuperar elements patrimonials del Parc Natural del Garraf, vinculats al conreu de la vinya i les activitats ramaderes, intervenint sobretot en murs de feixes en desús.
  • Millora de la biodiversitat d’entorns naturals: la retirada d’espècies invasores de l’ecosistema i, en el seu lloc, es fa una plantada d’espècies autòctones per afavorir la biodiversitat.
Voluntariat ambiental de Fundesplai.

Un calendari ple d’activitats de voluntariat ambiental corporatiu

Voluntariat ambiental corporatiu amb Fundesplai.Amb La Caixa hem dut a terme dues accions amb 200 treballadores i treballadors. D’una banda, hem actuat dues vegades al riu Llobregat per retirar la planta invasora Senecio pterophorus, que habita el territori català des dels anys 80, provinent de Sud-Àfrica. La importància de la seva retirada és perquè desplaça les plantes autòctones i homogeneïtza l’ecosistema.

En aquest cas, vam retirar el Senecio pterophorus d’una llera del riu, guardant-lo en bosses que posteriorment serviran com a compostatge. Un cop alliberat l’espai, hi vam plantar 120 plantes de romaní i lavanda, autòctones del territori, per afavorir els ecosistemes de ribera i la presència de pol·linitzadors, vetllant per la recuperació de la biodiversitat de l’ecosistema.

També hem actuat al riu Besós, per netejar de brossa la zona i afavorir la salut ambiental del riu i de l’ecosistema que representa. En total, es van retirar 1.400 kilograms de brossa.

Des de Fundesplai, valorem la tasca feta per les empreses que participen en el projecte i encoratgem a totes aquelles que vulguin aportar el seu granet de sorra a la millora de l’entorn i la biodiversitat del nostre territori.

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai