El Club d’Esplai Bellvitge ha estat guardonat amb els Premis a l’Educació en el Lleure de la Fundació Carulla, en la modalitat de trajectòria.
{youtube}l6SMh8y1fk8?showinfo=0&controls=0|260|146|0{/youtube} |
Vídeo dels 45 anys del CE Bellvitge |
Joana Martínez i Miquel Ariño, joves monitors del CE Bellvitge van dirigir unes paraules al públic en nom de totes les entitats guardonades |
D’esquerra a dreta dreta, Toni Reig, Director general de Joventut de la Generalitat, Xavi Castellano, responsable del CE Bellvitge, Joana Martínez i Miquel Ariño, joves monitors del CE Bellvitge |
Equip i joves del CE Bellvitge |
El Club d’Esplai Bellvitge (L’Hospitalet) ha estat guardonat amb els Premis a l’Educació en el Lleure de la Fundació Carulla, en la modalitat de trajectòria, pels seus 45 anys treballant a favor de l’educació i la defensa dels drets dels infants. El Club d’Esplai Bellvitge, que acull 500 infants i joves, és un referent d’associacionisme educatiu i educació en el lleure a Catalunya, precursor d’un model d’esplai diari, amb una opció pel treball socioeducatiu amb criteris de qualitat i equitat i va ser la llavor inicial d’un gran projecte social i educatiu a nivell nacional que és Fundesplai, la Fundació Catalana de l’Esplai. L’acte de lliurament de la XXI Edició dels Premis a l’Educació en el Lleure de la Fundació Carulla es va celebrar el dilluns 16 de març en el Palau Robert de Barcelona.
Els altres premiats van ser Associació Club d’Esplai La Florida (L’Hospitalet de Llobregat), el Centre Parroquial Sant Vicenç (Sabadell), l’Associació La Rotllana (Badalona), l’Associació La Riborquestra (Barcelona) i Acció Escolta de Catalunya (Barcelona)
45 anys d’educació en el lleure i inclusió social
El Club neix el 1969 a Bellvitge, un barri de l’Hospitalet, que s’estava construint feia pocs anys per allotjar a milers de persones vingudes d’arreu d’Espanya. Llavors, les condicions urbanístiques i de manca de serveis eren molt deficitàries. En aquell context, un grup de joves van començar fent cinema infantil els diumenges. Poc després, van organitzar les colònies i a fer activitat de lleure cada dia en uns soterranis que s’inundaven quan plovia. El moviment veïnal va aturar la construcció de més vivendes i es va aprovar un pla parcial, l’any 1977, que va reservar espais de zones verdes i equipaments. Un d’aquests va ser un solar per a construir un equipament pels infants i els joves. Cinc anys després, al 1982, ja amb la democràcia, es va inaugurar el nou equipament del Club amb la cessió del solar de l’Ajuntament, el finançament de la Generalitat i la signatura de convenis amb les dues administracions.
En l’actualitat, el Club d’Esplai Bellvitge és una entitat que desenvolupa amb més de 500 infants i joves a l’any activitats que van des de les més tradicionals d’esplai, fins a d’altres centrades en l’àmbit escolar o formatives. El Club d’Esplai Bellvitge no tanca cap mes de l’any, perquè a l’agost organitza un casal d’estiu per donar resposta a les necessitats dels infants en situació de vulnerabilitat social.
Llavor d’un projecte d’abast nacional: Fundesplai
Al Club d’Esplai Bellvitge està l’origen de moltes coses: és un referent d’associacionisme educatiu i educació en el lleure a Catalunya, un model d’esplai diari referent a Catalunya i la llavor de molts centres d’esplai de L’Hospitalet, el Baix Llobregat i Catalunya. Efectivament, l’entitat va ser la llavor del projecte social i educatiu que és Fundesplai (Fundació Catalana de l’Esplai), un dels principals referents de l’educació en el lleure del nostre país, un actor significatiu en el tercer sector a Catalunya i un aliat important de la comunitat educativa i les administracions públiques. L’acció de Fundesplai va arribar, l’any passat, a prop de 200.000 persones.