Ja podeu veure el vídeo resum de la celebració!
Ja podeu veure el vídeo resum de la celebració |
Vídeo de la història dels 35 anys de l’entitat |
Notícia TV3 sobre el Club d’Esplai Pubilla Cases Can Vidalet 17/10/2014 |
Notícia de TV L’H del 35è aniversari del Club d’Esplai Pubilla Cases Can Vidalet i recerca del CIIMU (a partir del minut 4) |
Ja podeu veure l’àlbum de fotos! |
L’acte institucional va comptar amb la participació de representants de les institucions, infants, famílies i monitores i monitors |
Imatge de la visita pels diferents locals de l’esplai |
Infants, famílies i monitores i monitors de l’esplai |
El Club d’Esplai Pubilla Cases – Can Vidalet (L’Hospitalet – Esplugues de Llobregat) va celebrar el dissabte 18 d’octubre el seu 35è aniversari amb una jornada plena d’actes que va començar amb un esmorzar popular a la Plaça de la Bòbila. Aquest esplai és una de les 65 entitats de lleure integrades a Fundesplai (Fundació Catalana de l’Esplai) i acull uns 700 infants i joves de Pubilla Cases i Can Vidalet, dos barris fortament impactats per la crisi, que acullen un 35% de veïns nascuts a l’estranger.
El Club d’Esplai Pubilla Cases – Can Vidalet és una entitat que obre tot l’any, de dilluns a dissabte. Enguany, fins i tot ha obert durant el mes d’agost, en què ha organitzat un casal d’estiu per garantir l’atenció i alimentació a prop d’un centenar d’infants en situació de vulnerabilitat social.
La jornada de dissabte, que va estar guiada per Carles Barba, president del CE Pubilla Cases – Can Vidalet, va començar amb un esmorzar popular i va tenir els seu moment clau amb un acte de reconeixement a Gregòria Ochoa i Vicenç Arias, dues persones que van ser fonamentals en el desenvolupament de l’entitat, al qual va seguir l’acte institucional.
Durant tot el programa d’actes de dissabte, van participar diferents representants institucionals com les alcaldesses de l’Hospitalet i Esplugues de Llobregat, Núria Marín i Pilar Díez, respectivament; Celestino Corbacho, diputat pel PSC al Parlament de Catalunya i ex alcalde de L’Hospitalet; Anna Simó, diputada per ERC al Parlament de Catalunya; Ramon Terrassa, director general d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya. La jornada, a més, va comptar amb la participació de diferents regidores i regidors dels ajuntaments de L’Hospitalet i Esplugues de Llobregat.
A més, durant l’acte institiucional, Núria Valls, subdirectora de Fundesplai, va lliurar una serigrafia amb la pinya, símbol de l’esntitat, a Ricard Vicente i Sheila Beltrán, director i subdirectora del CE Pubilla Cases – Can Vidalet, en reconeixement a la seva tasca.
La jornada va acabar amb l’actuació d’un grup d’animació infantil.
Estudi del CIIMU entorn a l’impacte de l’esplai
Coincidint amb la celebració del 35è aniversari, l’Institut d’Infància i Món Urbà (CIIMU), el centre d’investigació de referencia sobre la infància i família de Catalunya, ha realitzat una recerca per avaluar l’impacte de l’esplai en les persones que participen en l’entitat. L’estudi va ser presentat el dijous 16 de novembre per la directora del CIIMU, Carme Gómez-Granell, i el director de l’Esplai Pubilla Cases Can Vidalet de Fundesplai, Ricard Vicente.
Per a Gómez Granell, la principal conclusió de la recerca “és que l’esplai té un impacte extraordinàriament positiu en tres dimensions: els infants, les famílies i la comunitat”. Segons la directora del CIIMU, “es tracta d’un triangle virtuós perquè cada dimensió està connectada i retro-alimenta l’altra”
Així, un 92% de les famílies aprecien que els nois i noies han millorat en autonomia i autoconfiança des de que van a l’esplai; entorn a un 80% afirmen que ara són més respectuosos, solidaris, cooperatius i tolerants i un 53,3% afirmen que han millorat en el rendiment escolar (53,3%).
En l’àmbit familiar, un 77% valoren que l’esplai resol un tema de conciliació de vida laboral i familiar, i un altre 70% destaca els aprenentatges, hàbits i valors que els seus fills incorporen gràcies a l’esplai.
Pel que fa a la relació amb la comunitat, l’estudi resol que l’esplai esdevé un espai d’acollida i relació de moltes famílies, sovint monoparentals, que permet compartir en millors condicions el repte de la criança i l’educació dels seus fills. Per a Gómez Granell “l’espai de socialització i participació en la vida comunitària ve també acompanyat de la incorporació de millors eines per a la parentalitat positiva i una millora del marc de relacions intra-familiars. L’esplai esdevé una eina, un node de creació de xarxa i cohesió social al barri”.