“Que l’educació en el lleure esdevingui una activitat essencial per a tots els infants i els joves”. “Que la preservació de la Vida dels nens i les nenes en contextos bèl·lics sigui un dret ineludible”. Aquestes són dues de les principals reivindicacions amb motiu del Dia Universal de la Infància que aquest 2024 van fer els més de 32.000 nenes i nens de 169 centres escolars, a través dels espais educatius del migdia, i prop de 40 esplais d’arreu de Catalunya on Fundesplai està present. A través de diferents accions col·lectives van voler recordar a les administracions públiques i a la ciutadania la necessitat de conèixer, coresponsabilitzar-se i promoure els drets de la infància. A més, Fundesplai va anunciar la creació d’una Comissió de Participació d’Infants amb nenes i nens d’entre 9 i 12 anys d’escoles i espais. Aquesta nova iniciativa, orientada a fomentar la veu i la participació activa dels més joves en l’estructura i millora del temps de migdia i els esplais, permetrà que els infants puguin contribuir amb les seves opinions i idees en la configuració d’un espai educatiu que respongui millor a les seves necessitats i interessos.
Amb motiu del 20N, cal recordar que l’article 31 de la Convenció dels Drets de l’Infant estableix: “Els estats part reconeixen el dret de l’infant al descans i a l’esplai, al joc i a les activitats d’esbarjo adequades a la seva edat, i a participar lliurement en la vida cultural i les arts”. Una convenció ratificada per gairebé tots els països del món, però que desgraciadament també és molt poc respectada. Fundesplai, com a entitat fermament compromesa amb l’educació i el benestar de la infància i la joventut, impulsem des de fa anys una campanya per reivindicar el “Dret al Lleure” cada 20 de novembre, amb motiu de l’aprovació de la Convenció dels Drets dels Infants. La comissió es conformarà amb infants entre 9 i 12 anys d’escoles i esplais elegits pels seus companys i companyes i que es reuniran de manera periòdica, amb el suport de l’equip de monitores i monitors. A les reunions es plantejaran temes com la millora dels menús, les activitats lúdiques, artístiques o esportives per desenvolupar noves habilitats o al voltant de la convivència i la sostenibilitat. Les propostes de la Comissió d’Infants es traslladaran als equips educatius de l’entitat. Actualment, ja formen part d’aquesta comissió 27 escoles i 7 esplais.
En l’actual context mundial marcat pels conflictes bèl·lics (Ucraïna, Gaza, Iemen, Tigre etc.), a la campanya del 20N es va sumar la reivindicació del Dret a la Vida com a dret humà, fixat a l’articl 6 del citat tractat.
Activitats descentralitzades
D’una banda, molts esplais van participar en accions col·lectives i comunitàries. Van destacar les curses per la infància organitzades per l’esplai Marcianet de Sant Bartomeu del Grau i l’esplai INSOC-C.E.GUADALHORCE de Terrassa (9a Edició) i l’Esplai el Mamut de Gavà. A Girona, Terrassa, Sant Boi de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Joan Despí, Esplugues, Sabadell, el Vendrell, Barcelona i d’altres municipis, els esplais van organitzar i participar en activitats obertes als barris per conscienciar la ciutadania de la importància de respectar i promoure els drets dels infants.
Pel que fa a les escoles, durant el temps educatiu del migdia també es van organitzar propostes lúdiques i educatives com ara gimcanes i tallers, per exemple a les escoles Cervantes, Drassanes (Barcelona), entre d’altres. El programa d’activitats pren com a marc de referència la proposta educativa “Estima” d’enguany, centrada en el benestar emocional i la salut mental. Podeu veure un ampli resum en el blog d’escoles de Fundesplai. Entre les activitats, els infants de l’Escola Turó Blau van fer un telenotícies on nenes i nens ha destacat els temes que han triat com a més importants per aquest Dia Universal dels Drets de la Infància i, posteriorment, van llegir el manifest amb les seves reivindicacions.
L’objectiu d’aquesta jornada és que els infants i joves puguin conèixer i reivindicar els seus drets, especialment el dret a la vida, i promoure valors de pau, respecte, dignitat i solidaritat amb els nens i nenes que viuen l’horror de les guerres. Per això, en tots els esdeveniments es llegirà un manifest que subratllarà la importància d’aquests drets i valors, i encoratjarà a tothom a treballar conjuntament per un món millor.