La Fundació va reunir a 60 dirigents polítics, sindicals, associatius i experts en un seminari sobre “Ciutadania i qualitat democràtica” (llegir més).

La Fundació reuneix a seixanta dirigents polítics, sindicals, associatius i experts

QualitatDemocratica
 L’acte va començar amb les intervencions de Carles Barba i Joaquim Brugué
QualitatDemocratica3 QualitatDemocratica2
Joaquim Brugué va destcar el valor de la política
 
QualitatDemocratica9 QualitatDemocratica11
  Els debats per grups van tractar la participació, el comrpomís…
QualitatDemocratica4 QualitatDemocratica6
…l’educació, els riscos de l’extremisme antidemocràtic, etc.
 QDDef fotos
 

El passat 4 de febrer la Fundació Catalana de l’Esplai va organitzar a Barcelona un seminari sobre “Ciutadania i qualitat democràtica”. La trobada que es va desenvolupar al Palau Macaya (Barcelona) de la Fundació la Caixa va ser la primera d’una sèrie que es desenvoluparà  també a València, Madrid, Bilbao i Sevilla.

Debat a la xarxa i presencial per a la millora de la democràcia

Aquestes sessions estan inscrites en el procés de construcció col·lectiva de la col·lecció Documents pel Debat entorn la ciutadania que el Consell Assessor de la Fundació Esplai, d’àmbit estatal, promou arreu d’Espanya.
El debat que es va iniciar el passat 3 d’octubre a partir de dues aportacions d’Iñaki Gabilondo i Josep Ramoneda, ha continuat en un fórum virtual durant els mesos de novembre i desembre generat a la xarxa www.ciudadaniaycalidaddemocratica.org.
Els debats presencials que el dimarts 4  es van inaugurar, parteixen dels continguts  elaborats fins la data i es proposen elaborar propostes per a la millora de la democràcia al nostre país. Es tracta d’un debat que parteix de la base que democràcia i desigualtat són conceptes incompatibles, que la nostra democràcia està malalta i que el paper de la ciutadania és bàsic per a la seva regeneració.
 
La reivindicació de la política i dels fonaments de la democràcia

Joaquim Brugué,
Catedràtic de Ciència Política i Director del IGOP de la UAB, va iniciar la reflexió amb una conferència en que va posar en valor la democràcia i la política com a eina imprescindible per afrontar els conflictes i els greus desequilibris de la societat, reivindicant els valors dels clàssics, remarcant la necessitat de canvis en la democràcia representativa  i advertint dels efectes pèndul en el moment de proposar canvis en el sistema.
 
Decàleg per a un programa propositiu
 
Carles Barba, vicepresident de la Fundació Catalana de l’Esplai, va presentar un decàleg, que porta per títol “Cal…”, de les idees força que s’han generat en aquest període i que van servir per organitzar el debat que es va produir. Entre els punts senyalats es parla de la necessitat de posar la persona al centre de les decisions polítiques i econòmiques, de reforçar la cultura democràtica al nostre país, de la democràcia coma eina imprescindible per a la lluita contra la desigualtat, de la necessitat de canvis en la democràcia representativa i d’incorporar propostes de democràcia directa i deliberativa, de la conveniència de reconstruir el pacte de la transició en  quan l’estructuració de l’estat donant veu a la ciutadania, de les aportacions dels moviments ciutadans i la importància de reforma de les institucions i de l’oportunitat històrica en que generacions diverses comparteixin l’anhel de la millora de la democràcia.
 
Mirades complementàries
 
La jornada va tenir la particularitat i el valor de reunir desenes de persones d’organitzacions i institucions diverses amb alts nivells de responsabilitat i amb trajectòries personals molt substantives. El debat doncs va disposar de mirades complementàries des dels sindicats, partits polítics, entitats del tercer sector social, medioambiental, moviments i organitzacions de drets humans, membres de la comunitat educativa i social estudiosos i diversos experts i del món universitari, que van aportar propostes i punts de vista diversos.
 
 
Els continguts elaborats en aquests i la resta de debats pendents constituiran el proper Document pel debat nº 6 sobre “Ciutadania i qualitat democràtica”.

 

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai