Més de 60 persones de diferents àmbits van participar al plenari del Consell Assessor de Fundesplai, celebrat a CENTRE ESPLAI (El Prat de Llobregat).
FEU CLICK A LA IMATGE PER VEURE TOTES LES FOTOS |
Un nou Consell Assessor, ampliat i renovat, va celebrar la seva reunió plenària el dimecres 9 de març de 2016 a CENTRE ESPLAI (El Prat de Llobregat)
Llistat complet del Consell Assessor |
El nou consell dels propers quatre anys s’ha ampliat a 67 membres i la meitat dels seus integrants s’hi incorporen per primera vegada. La nova composició ha volgut reforçar la seva diversitat des del punt de vista sectorial. Així, s’han incorporat persones de l’àmbit de la comunicació, del medi ambient, s’ha recollit una major pluralitat en l’àmbit polític, i s’ha ampliat la representació del món municipal, del món econòmic, del tercer sector i del món educatiu i social.
La renovació ha corregit, tot i que parcialment, els desequilibris existents tant pel que fa al gènere, el 40% són dones, com a nivell territorial, amb la incorporació de més persones de Girona i Lleida. Finalment, el Consell s’ha rejovenit i, sobretot, integra una diversitat generacional que aporta mirades complementàries de gran valor.
Josep Gassó, president de Fundesplai, va donar la benvinguda als assistents i va donar pas a Amparo Porcel, membre del Patronat i Carles Barba, vicepresident, que van presentar la nova composició del Consell Assessor, que augmenta i renova part dels seus integrants. Posteriorment, Núria Valls, subdirectora de l’entitat, va repassar les principals actuacions de Fundesplai i Salvador Carrasco va introduir la ponència central del plenari sobre “Canvi social i transformació educativa”, que va anar a càrrec de Raül Manzano, mestre, Director de GUIX, membre de la FMRP i del Consell Assessor de Fundesplai.
Canvi Social i transformació educativa
Les intervencions de Carrasco i Manzano van situar els elements de canvi d’època que viu la nostra societat, les contradiccions que generen les lògiques econòmiques, polítiques i mediambientals dominants, el panorama d’incerteses en què vivim i el desconcert de l’educació.
També van constatar, en positiu, l’efervescència d’iniciatives educatives innovadores i amb vocació transformadora que s’estan produint.
Aquesta presentació va cloure amb dues preguntes que van orientar el debat entre els assistents: Què és allò que considerem que cal educar per ser bons ciutadans? I, amb una lògica de treball en xarxa i de col·laboració, què és allò que cadascú pot i ha d’aportar en l’estratègia educativa?
Intervencions des de mirades diverses
El debat va ser molt ric i, sobretot, divers i complementari per la procedència i bagatge dels intervinents com ara Dolors Sabater i Lluís Tejedor, des del món dels ajuntaments, Josep Carles Rius de la comunicació, Carles Grau del món empresarial i de les TIC, Quim Brugué i Ismael Peña, des de les universitats, Joan Girona i Elena Síntes, des de l’àmbit educatiu, Xavier Masllorens i Fina Rubio, des del món de les organitzacions socials de Pau o la Dona, Jordi Menéndez, des de l’àmbit polític, o Frederic Ximeno, des del mediambiental.
Una gran coincidència per sobre dels accents i els prismes particulars en el sentit de la importància nuclear de transformar l’educació com estratègia de canvi i la necessitat de fer transversal aquest gran repte més enllà de la institució escolar i que esdevingui una eina d’equitat i formació ciutadana en el sentit més ampli.
Aquesta sessió va suposar l’inici d’un procés de debat que Fundesplai vol compartir amb molts altres sobre la transformació de l’educació.