El Consell Assessor de la  Fundació Esplai, d’àmbit estatal,  promou un debat sobre el canvi educatiu…

ForoSocioeducatiuEl Consell Assessor de la  Fundació Esplai, d’àmbit estatal,  promou un debat sobre el canvi educatiu que necessita el nostre país per assolir la finalitat principal de l’educació: formar ciutadans/es. Coneixedor de les aportacions de Catalunya, la proposta vol teixir confluències entre les múltiples experiències i reflexions que s’estan generant en territoris i sectors diversos, dins i fora l’escola.

Les preguntes del debat

El debat s’inicia en un fòrum virtual entre el 18 d’abril i el 30 de maig i tindrà la seva continuïtat en jornades presencials que es desenvoluparan a la tardor a Madrid, Barcelona, ​​València, Sevilla i en aquells llocs on els protagonistes de la comunitat educativa el vulguin promoure.

El fòrum parteix d’un document base i proposa cinc preguntes bàsiques.

  1. Quina és la formació bàsica que hauria de tenir tot ciutadà?
  2. Quines són les funcions i compromisos essencials dels professionals de l’educació en la nova tasca educativa?
  3. Com educar en la participació ciutadana i la vida democràtica?
  4. Quines són les confluències entre el “temps escolar” i el “temps lliure”?
  5. Quins objectius, actors i continguts hauria d’integrar un Pacte Educatiu d’Estat?

Vivim immersos en una crisi profunda que sabem que és sistèmica i que afecta tots els àmbits de les nostres vides. L’educació no és aliena a aquest context i el seu estat actual és malaltís i d’incert pronòstic. La pobresa, el fracàs i la desigualtat són presents també en l’educació. D’altra banda, potser mai com avui s’ha fet tan evident el desfasament entre el que proporciona el sistema educatiu i el que la societat i els seus ciutadans necessiten.

 Aquest panorama, més aviat inquietant, conviu amb una pulsió de canvi i energia extraordinària. En els últims temps, han aflorat múltiples projectes de canvi educatiu de gran valor. Es tracta d’experiències desiguals, asimètriques, complementàries, amb procedències i orígens molt diversos però amb una comuna i sòlida determinació. Assistim a una efervescència positiva, de baix a dalt, de realitats diferents que no estan globalment adreçades però que apunten a objectius coincidents de transformació educativa.

 El Consell Assessor de “Fundació Esplai. Ciutadania Compromesa”, conscient de la importància i transcendència d’aquest fet vol contribuir a la gran tasca de propiciar la transformació educativa al nostre país.

Volem identificar les claus d’èxit i les estratègies educatives necessàries per a generalitzar el canvi educatiu al nostre país. Convidem a aportar pautes per al gran somni de transformar l’educació al servei de les persones i de la comunitat.

A Catalunya, el debat sobre la transformació educativa a l’escola s’ha posat en marxa des de fa mesos. El valor afegit de la proposta que es presenta és que vol compartir aquesta reflexió amb persones i projectes de la resta de l’Estat i, per altra banda, vol transcendir l’escola i cercar totes les complicitats entre l’educació reglada i aquella que es produeix fora l’aula i les escoles. En aquest sentit, el plenari del Consell Assessor de la Fundació Catalana de l’Esplai del passat 9 de març de 2016, va celebrar un primer debat sobre aquesta qüestió.

Convidem a totes aquelles persones, col·lectius i experiències educatives, de l’àmbit formal i no formal, interessades i compromeses amb la infància i l’educació del nostre país a aportar les seves propostes de canvi orientades a “educar ciutadans/es”.

 Nucli de l’Àmbit Socioeducatiu del Consell Assessor (NAS) de la Fundación Esplai:

Carles Barba, Salvador Carrasco, Nieves Dios, Josechu Ferreras, Luis M López Aranguren, Raul Manzano, Virginia Pareja

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai