Igualtat de drets, econòmica, laboral, d’oportunitats, de tracte… conformen la igualtat efectiva que aquest 8 de març des de Fundesplai tornem a reivindicar en una societat que ha avançat, però on, malauradament, les desigualtats per raó de gènere encara persisteixen en molts àmbits.

La violència masclista, el foment de la cultura de la violència i la dominació, les desigualtats salarials, el fet que les cures familiars siguin exclusivament femenines o l’absència de dones en posicions de poder, entre d’altres, són solament alguns dels motius de reivindicació del 8M.

Aquest 2025, a més, és important posar l’accent en l’avenç de la proliferació dels discursos misògins, especialment entre nois i homes joves, i que tenen un ampli seguiment a les xarxes socials. Un dels darrers estudis del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) indicava que un 52% de nois entre 16 i 24 anys considerava que s’havia arribat tan lluny en la promoció de la igualtat de gènere que ara s’estava discriminant als homes.

Davant aquesta situació, des de Fundesplai manifestem que és urgent i necessari:

  • Potenciar la coeducació o educació en igualtat entre infants i joves. En aquest sentit, el lleure educatiu (esplais, temps educatiu del migdia, casals, colònies…) constitueix un espai privilegiat per promoure la igualtat de gènere.
  • Reivindicar els valors de la cura, respecte a les persones i el planeta, per sobre dels de la dominació i la cultura de la violència. Empatia, respecte, solidaritat, sororitat són els millors antídots contra el masclisme i qualsevol mena de violència.
  • Apostar per la cultura de la pau des de la primera infància i incorporar-la com un element transversal en totes les formacions.
  • Proposar alternatives constructives als discursos misògins, racistes, homòfobs, trànsfobs o negacionistes que abunden a les xarxes socials i s’han convertit en una cadena de transmissió de valors entre una part important de la societat.
  • Impulsar programes dirigits a l’eliminació de les barreres socials i econòmiques que limiten el projecte vital de moltes dones per la seva situació de vulnerabilitat.
  • Fomentar i facilitar la formació entre dones joves en situació de vulnerabilitat i contribuir a l’impuls de vocacions entre noies joves en els àmbits on tradicionalment han quedat excloses (ciència, tecnologia, enginyeria…).
  • Donar visibilitat i integrar la història i els èxits de dones destacades per assegurar que els nens i nenes coneguin i valorin les seves aportacions i puguin ampliar els seus referents.

Per tal de construir una societat igualitària, a més, des de Fundesplai disposem de diversos recursos, serveis i programes per a la igualtat.

Projectes d’acció social

A Fundesplai fa més de 10 anys que impulsem l’empoderament de les dones mitjançant projectes d’acció social: 

  • AMA, adreçat a dones joves que són mares, proporciona suport i formació per al desenvolupament d’habilitats personals i professionals.
  • Espora ofereix a dones joves migrants un procés integral d’orientació, acompanyament i formació.
  • Awka està dirigit a dones joves que han patit situacions de violència i busquen un espai segur per compartir les seves experiències.

Recursos per a escoles i esplais

Enguany hem creat una guia amb 50 dones importants de tots els temps! Un recurs molt útil per a l’escola o l’esplai, per conèixer la seva vida i tot el que han aconseguit al llarg del temps. També tenim un recull de jocs amb perspectiva de gènere per treballar la igualtat de gènere amb infants i joves. Hi ha jocs reinventats, d’altres mostren la part femenina de la història i alguns són nous. 

Suport a les entitats del Tercer Sector

En la mateixa línia de la guia, també hem creat una infografia per reflexionar i celebrar les dones que han obert camí i continuen inspirant noves generacions. A més, des del servei d’Igualtat de gènere i diversitat del departament de Suport Tercer Sector acompanyem les entitats sense ànim de lucre amb el compliment de la normativa i l’adopció de les mesures necessàries per tenir organitzacions més igualitàries i respectuoses, i compromesa amb la diversitat.

Formació amb perspectiva de gènere

La formació és fonamental per assolir la igualtat de gènere. Per això, impartim cursos i tallers com “Contes per a la igualtat de gènere”, “Macho. Macho. Men!” o “Educació en perspectiva de gènere”, en els quals, l’any 2024 van participar:

    • 208 persones s’han format en projectes d’igualtat i feminisme vinculats a la convocatòria del Departament d’Igualtat i Feminisme.
    • 14 alumnes han fet el CP de promoció per a la igualtat de dones i homes.
    • 92 s’han format en el mòdul d’igualtat del CP de dinamització d’activitats de lleure infantil i juvenil.
    • 72 persones han cursat la formació d’igualtat de gènere del Consorci de Formació Contínua de Catalunya.

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai