Eureka

Families i altres agents educatius

Families

La proposta educativa d’enguany ha de permetre a les famílies participar d’una manera activa en la vida de l’entitat, col·laborant amb els educadors i educadores des seus fills i filles. La proposta ha d’estimular la funció específica de la família com a primera instància eductiva.

Tanmateix, hem de partir de que la família actual ha canviat força al nostre país. D’una banda, ja no podem parlar d’un sol model de família (pare, mare, dos fills, una casa, un país…), sinó de molts models diferents a vegades en moviment.

Les relacions personals entre pares, mares, fills i filles han experimentat també un gran canvi. D’entrada, l’autoritarisme ha deixat pas a una relació comparativament molt més tolerant i acollidora.

A més a més, la infància dels pares i mares es va desenvolupar en un moment social en què els aparells de tecnologia digital no pertanyen al quotidià. Tot el contrari de la situació viscuda pels nens i joves nascuts en les dues últimes dècades. Els fills i filles utilitzen diàriament, de forma intensa, hàbil i amb enorme familiaritat d’aquest tipus de maquinària digital. Una conseqüència d’aquest fet és que en molts casos existeixi una barrera generacional entre els pares i mares que estan poc o gens familiaritzats amb aquestes tecnologies i els nois i noies que els utilitzen rutinàriament.

La família, primer espai educatiu en la vida dels infants i dels joves, és, avui, un exemple concret i proper d’espai d’esforç i de plaer, i també un espai concret on cal que incideixi la intervenció educativa d’una manera respectuosa.

Així doncs el que ens proposem treballar amb les famílies és:

• Estimular la participació i la coresponsabilització
• Gaudir d’un espai d’intercanvi i de relació social

Iniciativa concreta

Si partim del binomi esforç-plaer, del pensament científic, com a eix clau en la dinamització dels grups de pares i mares, podem oferir l’oportunitat de participar en un projecte d’aprenentatge servei.
Acció a la natura!

Objectius

• Possibilitar a les famílies anar d’excursió amb altres pares, mares i infants.

• Proporcionar a les famílies un espai on puguin intercanviar coneixements i habilitats.

• Oferir l’oportunitat viure l’experiència de fer quelcom per la comunitat.


Desenvolupament

Hi ha moltes famílies que no surten amb els seu fills d’excursió perquè no coneixen rutes adequades o perquè els i fa respecte sortir a al muntanya. Però segur que si tinguessin les eines per passar un dia plegats a la natura no dubtarien en participar d’una sortida.

La proposta és poder organitzar un dia a la natura amb les famílies amb l’objectiu de compartir una acció comunitària de recuperació d’una zona natural. Es pot participar en la reforestació d’un bosc, o en la millora de la conservació d’un riu…

Aquesta acció afavoreix passar un dia amb els seus fills i filles fomentant el respecte al medi ambient.

Les famílies viuen el valor de l’esforç mentres planten un arbre, netegen una zona, tot aprenent a identificar la flora i la fauna autòctones. Comparteixen el plaer de fer quelcom per la comunitat.

Altres agents eductius

La coordinació amb la resta d’agents educatius que, en menor o major grau intervenen en la vida dels infants, hauria de ser un objectiu permanent per a qualsevol esplai.

Coordinar-se i cooperar amb l’escola

La clau d’aquesta cooperació entre escola i l’esplai és la comunicació i el consens entre l’equip d’educadors i educadores.

Des de l’Esplai, podem oferir a l’escola recursos i recolzament que tenen a veure amb els grups d’infants, la dinamització de les festes populars, àmbit en què som especialistes.

Podem aprofitar el setembre per organitzar una reunió amb les escoles del barri, presentar-lis la nostra proposta educativa i veure quins nexes hi han amb el plantejament educatiu de l’escola per tal de poder reforçar aquells punts en comú que en definitiva serviran per augmentar la qualitat de l’educació dels infants.

Si la relació està consolidada i hi ha receptivitat per part de l’escola, podem plantejar un projecte d’aprenentatge servei al voltant d’algun tema que sigui d’interès pels infants i pel barri, com per exemple participar en un projecte d’oferir algun servei a la residència d’avis, participar d’algun projecte de solidaritat.

Coordinar-se i cooperar amb el territori

L’entitat d’esplai ha d’estar predisposada a coordinar-se i complementar-se amb les iniciatives i recursos del barri i la ciutat, per tal de que totes les experiències es doni suport mútuament i generem xarxes associatives.

Cal que coneguem la resta d’entitats del barri i les entitats especialitzades en el tema de la proposta que ens puguin donar suport en el desenvolupament dels nostres projectes i activitats així com nosaltres a ells.

No podem oblidar la relació amb l’administració local: serveis socials, cultura,educació joventut… ja que també han de ser coneixedors de la nostra tasca i nosaltres també necessitem els seu recolzament.

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai