QUÈ ÉS FUNDESPLAI

Fundesplai és la marca amb què es presenten la Fundació Catalana de l’Esplai i les entitats que aplega. Es tracta d’una iniciativa sense afany de lucre que, des de fa més de 45 anys, treballa a favor dels infants, els joves, les famílies i el Tercer Sector des dels àmbits educatiu, social i mediambiental. l’actuació global de Fundesplai l’any 2018 ha arribat a 258.656 persones.

Creixem per construir un món millor

Teniu entre mans l’Informe anual 2018-2019 de Fundesplai, amb un resum dels principals programes que desenvolupem a favor dels infants, joves, famílies i entitats del tercer sector….

Josep Gassó

President, Fundesplai

Dirigir amb lideratges compartits

En els darrers anys a Fundesplai estem immersos en un profund canvi de cultura organitzativa per tal de ser més eficients davant d’una societat en constant transformació, que sovint demana respostes àgils a noves necessitats…

Cristina Rodríguez, Núria Valls, Carles Xifra, María José Navarrete

Direcció Col·legiada, Fundesplai

Fundesplai a Catalunya i en xifres

PERSONES A LES QUALS ARRIBA LA NOSTRA ACCIÓ

ESPLAIS I PROJECTES DE LLEURE

INFANTS EN ESPLAIS

MONITORES I MONITORS

EQUIPAMENTS DE NATURA

ESCOLES

PARTICIPANTS EN PROGRAMES ESCOLARS

ENTITATS CLUB SUPORT

PARTICIPANTS EN PROGRAMES D'EDUCACIÓ AMBIENTAL

​MAXIMITZAR LES OPORTUNITATS DE CADA JOVE

Tresca Jove, AMA, Oportunitat Jove, Jove Valor… són alguns dels programes que conformen l’important esforç que impulsa Fundesplai els  darrers anys amb un eix comú: acompanyar les persones joves, especialment les que es troben en situació de vulnerabilitat, en l’inici del seu projecte professional i vital. Al 2018 en van ser 850. Tots els programes que desenvolupem tenen la seva especificitat i responen a
les diferents necessitats dels i les joves, a les seves situacions inicials i a les seves expectatives, així com també a necessitats d’empreses
i del món laboral en general…

​ESCOLES I ESPLAIS EDUQUEN PER LA IGUALTAT DE GÈNERE

Fundesplai va posar en marxa el curs 2017-2018 “Encoratja’t”, una proposta educativa per treballar en escoles i esplais la igualtat de gènere i la violència zero. Aquesta iniciativa s’ha desenvolupat durant els cursos 2017-2018 i 2018-2019 i han participat en cada edició prop de 85.000 infants i joves…

COMPROMÍS AMB LA SOSTENIBILITAT

Fundesplai renova el seu compromís amb la sostenibilitat, que ha mantingut des dels seus inicis, desenvolupant un ventall de programes que s’endinsen en els reptes dels Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS), treballant per avançar cap a una vida sostenible…

FUNDESPLAI AMB ELS INFANTS

Proximitat i participació, eixos dels programes d’infància

Més participació dels centres d’esplai

Aquest curs s’ha caracteritzat per una gran participació dels esplais tant en les accions col·lectives per la igualtat de gènere el 8 de març (Dia Internacional de les Dones) i el 20 de novembre (Dia Universal dels Drets dels Infants) com en les jornades formatives (Movidic i Agofedesplai).

Increment d’activitats a la campanya d’estiu

La campanya “Encerta l’Estiu – Un estiu per a tothom!” de 2018 va tenir un increment del 9,5% en el nombre d’activitats fins a arribar a les 1.337 tandes de casals, colònies… amb més de 68.000 participants. Un augment possible gràcies a la qualitat de les colònies, casals i campaments que s’organitzen i en què cal destacar l’important esforç inclusiu amb la campanya de beques.

Els esplais celebren aniversaris

Durant el curs 2018-2019 molts centres d’esplai han celebrat aniversaris de xifres importants, que exemplifiquen la llarga tradició del lleure educatiu: El Castanyot (Sant Joan Despí) i Club Bellvitge (l’Hospitalet de Llobregat) van fer 50 anys, el Grup Infantil Sant Cosme (el Prat de Llobregat), 45 anys; La Mina (Sant Adrià de Besòs), 40 anys…

Més proximitat dels programes escolars al territori

La gestió del temps educatiu del migdia de les escoles del Consell Comarcal del Moianès, tres nous casals municipals a l’Alt Empordà o nous projectes a Sant Boi de Llobregat i Sant Cugat reforcen la presència territorial de Fundesplai.

Activitats d’estiu amb l’Ara i El Periódico

L’edició del campus de periodisme amb el diari Ara, en què van participar 44 nois i noies de 12 a 14 anys, va ser un èxit. També la 3a edició de les colònies i campaments organitzats amb El Periódico, que sumen des de la 1a edició més de 600 participants.

Edufilms, Premi Civisme 2018

L’Edufilms, el festival de cinema jove per la transformació social que impulsen Fundesplai i la Federació Catalana de l’Esplai, va ser reconegut en els XXXII Premis Jaume Ciurana, que es van concedir en el marc dels Premis Civisme 2018 que atorga el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Suport educatiu per una escola inclusiva

El decret d’atenció a l’alumnat en el marc d’un sistema educatiu inclusiu de finals de 2017 ha donat un marc de referència a espais i projectes inclusius, com el de Suport Educatiu de Fundesplai, que va atendre el 2018 més de 3.000 alumnes amb necessitats educatives especials.

Jugateques ambientals als parcs urbans metropolitans

Les Jugateques ambientals són espais impulsats per l’Àrea Metropolitana de Barcelona on les famílies amb infants poden compartir una estona de joc i experimentació mentre coneixen els valors dels parcs i platges metropolitanes. Fundesplai en va gestionar 10 el 2018 i aquest 2019 en gestiona 16.

AJUTS OTORGATS AL 2018

AJUTS PER A ACTIVITATS DE VACANCES I EXCURSIONS

AJUTS PER A ACTIVITATS DE VACANCES I EXCURSIONS

BEQUES PER A COLÒNIES I CASALS D'ESTIU

AJUTS PER A COLÒNIES EN FAMÍLIA

BEQUES D'UN MES EN MENJADORS ESCOLARS

FUNDESPLAI AMB ELS JOVES

Noves oportunitats per a persones joves

Intercanvi juvenil Zero V per la igualtat de gènere

Un total de 165 joves portuguesos, catalans i francesos van participar entre el 12 i 17 de novembre en l’intercanvi internacional ZeroV per la igualtat de gènere. Fundesplai va organitzar aquesta activitat amb el suport d’Erasmus Plus.

Més de 1.100 alumnes de la UIMP en estades d’anglès

Centre Esplai va acollir per tercer any les estades d’aprenentatge d’anglès que organitza la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP). Van passar-hi més de 1.100 alumnes en torns d’una setmana entre els mesos de juny i desembre.

Formació inclusiva i adaptada per a joves en habilitats socials

Ús responsable de xarxes, entrenar-se per a entrevistes laborals… Aquestes són algunes de les habilitats en què es van formar 16 joves d’entre 16 i 25 anys amb diversitat funcional en el curs Lleure, Treball i Vida, amb el suport de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Chicasintech, vocacions tecno per a noies i adolescents

#Chicasintech és un programa que inclou sensibilització en escoles i tallers de programació, impressió 3D, etc. per animar noies i adolescents a interessar-se per la ciència. En aquesta campanya van participar-hi 300 noies l’any 2018.

Reflexió sobre joventut i participació política

Fundación Esplai està impulsant un procés de reflexió sobre joventut i participació política en què els i les joves han pogut fer sentir la seva veu. Aquest procés culminarà amb la publico d’un llibre de la col·lecció “Documents pel Debat”.

Connecta Jove, aprenentatge servei centrat en les TIC

Joves d’instituts que fan de professors voluntaris d’internet i mòbil per a persones adultes. Al 2018 van destacar l’experiència pilot a Vitòria a través de la xarxa de telecentres de KZgunea o el Connecta Jove al Prat.

Coordinació amb la DGAIA per als menors no acompanyats

Fundesplai ha treballat conjuntament amb la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA) per donar resposta a la demanda d’allotjaments als menors no acompanyats (MENAS), posant a disposició i gestionant alguns equipaments

Foment de la participació i lideratge als esplais

Al 2018 es van organitzar intercanvis internacionals de responsables pedagògics amb l’entitat francesa Leo Lagrange per conèixer noves metodologies de participació, potenciar lideratges i obrir noves vies de col·laboració.

Aprenentatge servei ambiental per a joves de secundària

Al 2018 es va posar en marxa un projecte de servei comunitari ambiental amb joves estudiants de secundària en col·laboració amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Castelldefels en què van participar tres centres d’aquesta localitat.

Consolidació de la intervenció socioeducativa a casals i serveis joves

Aquest curs, s’ha consolidat el model d’intervenció socioeducativa als serveis destinats a joves d’entre 12 i 17 anys que gestiona Fundesplai: la Fàbrica Jove de Salt, on s’ha renovat el servei, i el Taller Jove a Sant Cugat.

JOVES EN PROCESSOS D'INCLUSIÓ SOCIAL I LABORAL I DE FORMACIÓ DEL 2018

JOVES EN PROJECTES I SERVEIS SOCIOEDUCATIUS

JOVES EN PROJECTES D'INSERCIÓ SOCIOLABORAL

JOVES EN PROJECTES D'INCLUSIÓ SOCIAL

FUNDESPLAI AMB LES FAMÍLIES

Noves propostes de qualitat adreçades a les famílies

Una millor comunicació amb les famílies

La posada en marxa de la web cases. fundesplai.org de les cases de colònies, albergs i programes de natura de Fundesplai, la consolidació del blog de temes educatius del +Escola, els espais digitals propis per a centres educatius i famílies i les xarxes socials ens han permès millorar les eines de difusió i comunicació amb les famílies.

Eina d’autodiagnòstic dels menjadors escolars

Durant el curs 2018-2019 vam posar en marxa una eina online que permet a famílies i comunitat educativa avaluar els diferents aspectes del menjador escolar. En aquest temps, s’han recollit més de 800 enquestes en un procés, encara obert, que ha d’ajudar a millorar aspectes com l’alimentació, el projecte pedagògic o la comunicació, entre d’altres.

Colònies offline per connectar amb la natura

Convidar a gaudir d’uns dies a la natura, desconnectant el mòbil i fent excursions i tallers i gaudint de l’alimentació quilòmetre zero forma part de les colònies offline que vam posar en marxa l’estiu del 2018. Aquesta iniciativa complementa les tradicionals colònies en família que omplen cases i albergs durant els caps de setmana i períodes vacacionals.

3a edició del Sopar Solidari

Per 3r any, Fundesplai va organitzar el Sopar Solidari a favor de la infància, que va tornar a comptar amb la xef Ada Parellada, un dels actes destacats de la campanya Prenem partit per la infància. Va permetre recollir prop de 20.000 euros per a beques.

Més espais per a la petita infància

A Fundesplai hem continuat apostant aquest 2018 pels serveis i projectes adreçats a la petita infància. Hem gestionat el suport educatiu a 33 escoles bressol de Barcelona, Sant Cugat i Mataró; 5 espais familiars a Sant Just Desvern, Cornellà, El Prat i Sant Boi de Llobregat i vam organitzar 40 activitats d’estiu i 3 bressols integrals a Sant Joan Despí.

Reconeixement de la qualitat en projectes socials

El juny de 2018 Magma Hospitality Consulting va reconèixer “Vacances en família per a tothom” de Fundesplai com a millor projecte d’acció social en els seus premis. Aquesta iniciativa permet que infants i famílies amb dificultats econòmiques puguin gaudir d’unes vacances a les cases de colònies.

Un estiu inclusiu

L’estiu de 2018, Fundesplai va tornar a mobilitzar administracions públiques, empreses i societat civil en la campanya de captació de fons per atorgar beques i ajuts de colònies i casals a infants en situació de vulnerabilitat social. En total, es van oferir 5.275 beques per tal d’afavorir que totes les nenes i nens poguessin accedir a un lleure educatiu de qualitat.

Caps de setmana de natura en família

El programa “Natura en família” té com a objectiu que les famílies puguin gaudir, conèixer i estimar entorns naturals com els Pirineus, Guilleries, Montseny, Garraf…, a un preu assequible i en uns equipaments de qualitat durant caps de setmana, ponts i vacances. Al 2018 es van fer un 10% més d’estades.

USUARIS/IES A LES CASES DE COLÒNIES I ALBERGS DE NATURA

USUARIS/IES A L'ALBERG CENTRE ESPLAI

USUARIS/IES DE CASES DE COLÒNIES

FUNDESPLAI AMB EL TERCER SECTOR

Treball en xarxa i innovació

Jornada sobre la protecció de dades

Més de 150 representants d’entitats van participar el 24 d’octubre de 2018 en la jornada anual de Suport Associatiu centrada en la normativa sobre protecció de dades. Van participar en la trobada dues ponents d’Autoritat Catalana de Protecció de Dades per explicar-ne tots els canvis.

Projecte europeu “trampoline”

El projecte europeu “Trampoline” se centra a millorar la formació i la mobilitat dels joves que s’han format en l’àmbit del lleure entre Catalunya, França i Andorra. Aquesta iniciativa està impulsada per la Generalitat de Catalunya i hi participa Fundesplai en l’harmonització de formació i normativa.

Assessoraments territorials

Al 2018, Suport Associatiu va començar a gestionar el Punt del Voluntariat d’Esplugues i el servei d’assessorament a entitats del Tercer Sector des de l’Ajuntament de Madrid i, a més, va oferir el mateix servei a Barcelona (Torre Jussana), el Prat de Llobregat (Cases d’en Puig), Martorell (El Círcol), Santa Coloma de Gramanet (Oficina d’Atenció a les Entitats) i l’Ajuntament de Badalona.

Enfortir les entitats esportives

Fundesplai i la Diputació de Barcelona van impulsar el 2018 el “Projecte de suport municipal a la gestió de les entitats esportives”, que ofereix un taller d’autodiagnòstic a aquestes entitats per millorar la gestió i auditories. S’ha dut a terme a Santa Coloma de Cervelló i Montmeló i durant el 2019 s’hi afegiran Vilanova del Camí, Manlleu i Pineda.

Igualtat de gènere

Una altra de les línies de treball de Fundesplai en l’àmbit del Tercer Sector ha estat la iniciativa de la promoció de la igualtat de gènere en la gestió de les entitats. Amb aquest objectiu es va desenvolupar a Sant Cugat la iniciativa “Empat” per tal que clubs i associacions poguessin desenvolupar un pla d’igualtat amb l’acompanyament de Fundesplai.

Concertació social

Fer més visible el Tercer Sector com un aliat estratègic de l’administració pública en la provisió de serveis a les persones és una de les línies d’incidència política de Fundesplai i que s’ha concretat el 2018 amb la tercera edició del “Programa de millora de competències en matèria de contractació pública per a entitats del Tercer Sector”, organitzat per La Confederació, i diferents jornades formatives.

Aliances amb la universitat

Durant el 2018 Fundesplai va participar en l’estudi “Impacte de la participació interna que generen els projectes d’aprenentatge servei a la Fundesplai” amb la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), que va analitzar l’impacte d’aquests projectes a tres esplais de Fundesplai en tres anys.

Treball en xarxa amb diferents plataformes

Fundesplai va assumir la presidència de la Lliga Iberoamericana d’Organitzacions de la Societat Civil al novembre de 2018, i la vicepresidència de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya. A més va participar en el VI Congrés del Tercer Sector.

ENTITATS DEL CLUB DE SUPORT ASSOCIATIU

DIMENSIÓ ECONÒMICA I DE GESTIÓ

Un equip compromès de més de 6.000 persones

El principal actiu de Fundesplai és el seu equip humà, que enguany ha superat, per primera vegada en la seva història, la barrera dels 6.000 treballadors/es, fins a arribar a 6.089 persones diferents contractades. Evidentment, moltes amb contractes de curta durada, però si els ajuntem tots equivalen a 1.433 persones contractades un any sencer a temps complet.

Aquest ha estat un any especialment important pel que fa a les mesures referides als recursos humans,  amb accions com l’aprovació d’un paquet de mesures de conciliació personal i professional, i mesures d’ajut i servei per per als treballadors i treballadores o la definició d’un nou procés específic per garantir un nou Pla d’Igualtat de gènere.

Només gràcies a aquests professionals, i també els voluntaris i voluntàries, uns equips compromesos, formats i amb il·lusió, s’ha pogut ampliar l’acció educativa, social i mediambiental de Fundesplai i arribar fins als 258.656 destinataris.

BALANÇ ECONÒMIC

INGRESSOS 2018

 • Prestació de serveis 78,3% 78,3%
 • Subvencions 13,8% 13,8%
 • Socis, Quotes i Donacions 7,8% 7,8%

DESPESES 2018

 • Projectes educatius al Món Escolar 52,1% 52,1%
 • Àrea social i Educació en el lleure 21% 21%
 • Educació Ambiental, Cases de Colònies i Albergs 12,8% 12,8%
 • Suport al Tercer Sector i Formació 7,4% 7,4%
 • Administració i interessos 6,7% 6,7%

English Summary

Fundesplai is the brand under which is presented Fundació Catalana de l’Esplai and its partner organizations. We are a non-profit organization dedicated to children, youth, families and Third Sector for near 50 years through educational, social and environmental programs.

The overall performance of Fundesplai in 2018 reached 258,656 people.

Our mission
“To educate children and youth, to strengthen leisure time centers and Third Sector associations, to improve environment and to promote citizenship and social inclusion with the will to transform society.”

Our vision
We want to be a recognized and sustainable organization, combining local and global logic in our action with the territorial presence, characterized for quality and innovation and for establishing strategic alliances, especially with local public administrations and communities.

Human values inspiring us

 • Utopia
 • Solidarity
 • Initiative
 • Happiness

Organization’s Values

 • Independence
 • Transparency
 • Pluralism
 • Sustainability
 • Consistency

What We do
Fundesplai develops a wide range of programs, campaigns and activities in our commitment to children, youth, families and Third Sector organizations.

Children

 • Leisure time centers
 • Social and Community Centers
 • Camps, urban camps and summer camps
 • Global educational programs for schools: after school, environmental educational programs and projects, dining rooms and school meals. 
 • Support to integration
 • Health education and drug addiction prevention programs
 • Preschool programs
 • Community educational plans

Youth

 • Leisure time centers
 • Social and Community Centers
 • Youth activities
 • Training and support for camp and leisure time center monitors and promotion of volunteering and youth leadership
 • Digital literacy programs
 • Learning and Service
 • Training, accompaniment and job inclusion programs
 • Health education and drug addiction prevention programs

Families

 • Family participation in leisure time and community centers
 • Equity promotion campaigns
 • Families and groups holidays
 • Health education and drug addiction prevention programs
 • Training and advice in positive parenting

Society and third sector

 • Social Inclusion Programs
 • Volunteering promotion
 • Research and publications for the Third Sector
 • Non profit management
 • Consultancy services: accounting, fiscal, legal, labor, IT, insurance
 • NGO software
 • Advisory and training services
 • Development Cooperation

Participació en xarxes

Col·laboració amb administracions, empreses i organitzacions

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

 • Hidden
 • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai