QUÈ ÉS FUNDESPLAI

Fundesplai és la marca amb què es presenten la Fundació Catalana de l’Esplai i les entitats que aplega. Es tracta d’una iniciativa sense afany de lucre que, des de fa més de 45 anys, treballa a favor dels infants, els joves, les famílies i el Tercer Sector des dels àmbits educatiu, social i mediambiental. L’actuació global de Fundesplai l’any 2017 ha arribat a 248.689 persones.

CANVIAR LA FUNDACIÓ PER MILLORAR EL MÓN

Vivim en un món cada cop més complex i desenvolupat. Un món meravellós i ple d’oportunitats, però també ple d’injustícies i d’horror. El nostre repte personal i institucional és millorar i canviar el món, fer-lo més sostenible i lluitar contra les injustícies i les desigualtats. A la Fundació pensem que l’educació juga un paper fonamental en aquesta transformació social…

Josep Gassó

President, Fundesplai

ENTRE TOTES I TOTS SOMIEM EL FUTUR

Us presentem l’informe anual de Fundesplai 2017, amb un resum de les principals actuacions i projectes que hem impulsat en els darrers dotze mesos..

Cristina Rodríguez, NúriaValls, María Jose Navarrete, Carles Xifra

Direcció col·legiada, Fundesplai

FUNDESPLAI A CATALUNYA i en xifres

PERSONES A LES QUALS ARRIBA LA NOSTRA ACCIÓ

ESPLAIS I PROJECTES DE LLEURE

INFANTS EN ESPLAIS

MONITORES I MONITORS

EQUIPAMENTS DE NATURA

ESCOLES

PARTICIPANTS EN PROGRAMES ESCOLARS

ENTITATS CLUB SUPORT

PARTICIPANTS EN PROGRAMES D'EDUCACIÓ AMBIENTAL

UN NOU MARC ESTRATÈGIC

Els darrers quatre anys, Fundesplai ha impulsat un profund canvi de cultura organitzativa cap a una estructura més horitzontal i participativa, per tal de donar millors respostes a una societat amb reptes ràpidament canviants.

FUNDESPLAI AMB ELS INFANTS

“Encoratja’t”, la proposta educativa per la igualtat de gènere i la violència zero, ha guiat transversalment l’acció social i educativa de Fundesplai amb els infants. al temps del migdia, les extraescolars, als esplais, a les colònies i casals… educadores i educadors han posat l’èmfasi aquest curs 2017-18, i ho continuaran fent el 2018-19, en potenciar l’educació en valors com la igualtat, l’estima, l’empatia… que han de contribuir a una societat més justa i igualitària.

Prop de 85.000 infants, per la igualtat de gènere i violència zero

Prop de 85.000 infants d’escoles i esplais on Fundesplai està present estan participant durant aquest curs 2017-18 i ho faran el proper 2018-19 a “EnCORatja’t”, la proposta educativa per la igualtat de gènere i la violència zero

Salut, autonomia, respecte i participació, eixos del temps del migdia de Fundesplai

Les iniciatives de Fundesplai adreçades al món escolar que s’engloben dintre de Més Escola es caracteritzen per quatre eixos: alimentació…

Educació ambiental participativa

L’impuls de 120 escoles verdes, de l’Agenda 21 Escolar a Sabadell, de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat del Prat de Llobregat o els projectes d’aprenentatge i servei ambientals amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona…

Un model de lleure d’èxit que promou l’equitat i la qualitat

Els esplais que formen part de la Federació Catalana de l’Esplai van arribar el 2017 a 16.119 infants i joves, un 19% més que l’any anterior. A més, el nombre d’esplais i projectes de lleure també es va incrementar: de 93 a 2016 el 115 el 2017, un 24% més…

Èxit de la 31a edició de Festa Esplai

Diumenge 7 de maig de 2017 es va celebrar la 31a edició de Festa Esplai, una gran festa de l’educació en el lleure que organitza Fundesplai on esplais i escoles clouen el curs i es dona el tret de sortida a les activitats d’estiu…

FUNDESPLAI AMB ELS JOVES

Referents en inserció sociolaboral de persones jove

Fundesplai han continuat treballant aquest 2017-18 per a la inclusió sociolaboral de les persones joves amb iniciatives emmarcades en la Garantia Juvenil, que es fa en col·laboració amb el Servei d’Ocupació de Catalunya i la Cambra de Comerç de Barcelona, en què han participat 400 persones en els 19 processos formatius que s’han fet al 2017.

Els i les joves dels esplais prenen el protagonisme

El paper dels i les joves als esplais té un protagonisme creixent i va més enllà del tradicional relleu generacional. Cada cop són més els que formen part de les entitats, es mobilitzen per dur a terme iniciatives d’aprenentatge servei (millores mediambientals, Connecta Jove…) o expressen la seva visió, per exemple amb les creacions audiovisuals del festival “Edufilms”, pensat específicament per a joves dels esplais

VIII Foro Iberoamericano

Més de 600 persones de 21 països iberoamericans van participar entre el 2 i 7 de maig, en Barcelona i Madrid, al VIII Foro Iberoamericano “Haciendo Política Juntos”, organitzat per la Liga Iberoamericana, la Secretaria General Iberoamericana (Segib) i Fundesplai. El Foro va analitzar els reptes de las joventuts iberoamericanes: treball, educació i participació.

FUNDESPLAI AMB LES FAMÍLIES

79 dies d’estiu de màxima intensitat

“La campanya “Encerta l’Estiu – Un estiu per a tothom!” 2017 va començar el 22 de juny i va finalitzar el 10 de setembre: 79 dies de gran intensitat que van resultar tot un èxit, tant de participació com de qualitat de les activitats. En total, 65.669 participants i 1.221 activitats, que van incloure casals, colònies, campaments, rutes, intercanvis i vacances en família.

Increment de les estades a les colònies per famílies

Les estades a les cases de colònies i albergs de Fundesplai permeten a les famílies gaudir d’uns dies en entorns naturals de gran bellesa (Pirineus, Guilleries, Montseny, Garraf…) en equipaments de màxima qualitat i a uns preus molt assequibles.

Xerrades i dinàmiques AMPA i famílies

Les xerrades i dinàmiques dirigides a famílies representen espais d’intercanvi i relació en un marc de reflexió educativa. Al llarg del 2017 hem realitzat xerrades per famílies escoles d’infantil i primària destinades a la reflexió entorn a la importància d’una alimentació saludable i de treball i d’educació emocional amb la participació de professionals com l’Ada Parellada, l’Anna Manso i el Juanjo Fernández.

Fundesplai amb la societat i el Tercer Sector

Reforçar el paper del Tercer Sector en la incidència de les polítiques públiques

“Incidència política i Tercer Sector”. Aquest va ser el títol de la Jornada Anual de Suport Associatiu que, aquest any, va comptar amb la col·laboració de Fundación Esplai i que es va centrar a posar en relleu les possibilitats del Tercer Sector tant per influir en les polítiques de les institucions públiques i privades com per generar una ciutadania més crítica i mobilitzada.

Nous certificats de professionalitat

El curs 2017-18 ha estat marcat per la posada en marxa de noves accions formatives pels professors/es i la incorporació de nous certificats de professionalitats. Pel que fa al primer aspecte, el Centre de Formació de Fundesplai va organitzar una trobada del claustre de formadors/es i diversos tallers especialitzats en eines TIC o en igualtat de gènere, aquest últim vinculat a la proposta educativa “EnCORatja’t”.

Assessorament al territori i nous serveis

Els anys 2017 i 2018 Suport Associatiu ha gestionat els serveis d’assessorament presencial a entitats del Tercer Sector de diferents municipis, en concret a Barcelona (Torre Jussana), El Prat de Llobregat (Cases d’en Puig), Martorell (El Círcol), Santa Coloma (Oficina d’atenció a les entitats), Tiana (Assessorament entitats culturals) i Badalona (Ajuntament i IMPO).

10 anys de Centre Esplai

Centre Esplai, la seu de Fundesplai al barri de Sant Cosme (El Prat de Llobregat), va celebrar el 10è aniversari el 2017 amb una exposició i un sopar solidari que va servir per recaptar fons per a “Prenem partir per la infància”, la campanya de beques per a infants”.

Dimensió econòmica i de Gestió

Gran repercussió als mitjans i innovació en espais digitals

Els grans mitjans de comunicació s’han fet ressò de les principals iniciatives de Fundesplai en durant aquest curs 2017-2018. Cal destacar, en aquest sentit, el seguiment que televisions, premsa, ràdios i mitjans digitals han fet dels moments claus.

Balanç econòmic

Ingressos 2017

  • Prestació de serveis 75,6% 75,6%
  • Subvencions 16,3% 16,3%
  • Socis, Quotes i Donacions 8,1% 8,1%

DESPESES 2017

  • Projectes educatius al Món Escolar 50,6% 50,6%
  • Àrea social i Educació en el lleure 21,2% 21,2%
  • Educació Ambiental, Cases de Colònies i Albergs 13% 13%
  • Suport al Tercer Sector i Formació 8,1% 8,1%
  • Administració i interessos 7,1% 7,1%

PARTICIPACIÓ EN XARXES DEL TERCER SECTOR

COL·LABORACIÓ AMB ADMINISTRACIONS, EMPRESES I ORGANITZACIONS

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai