Compartir

Joves

Els adolescents són un col·lectiu sens dubte estimulador per a l’educador. És l’etapa del despertar del pensament abstracte, de la tempesta emocional i la crisi d’identitat, de la descoberta objectiva i subjectiva del món dels adults, dels contrastos i les regressions, de la capacitat de somniar i construir la pròpia personalitat a partir del diàleg amb els altres, de la maduració de les amistats, de la sensibilitat vers la injustícia, la insolidaritat, la marginació, etc.

Els objectius que cal perseguir quant a l’estimulació de la creativitat i generositat amb aquests nois i noies se centren, sobretot, en:
 Reflexionar sobre els hàbits personals i socials adquirits en les etapes anteriors.
 Desenvolupar el pensament abstracte.
 Buscar el equilibri entre l’autoestima i l’autoexigència, entre l’acció i la contemplació, entre les obligacions i les satisfaccions, entre els desitjos i allò que és possible.
 Interioritzar els valors humans de rebre, crear i donar.

Objectius educatius

Hàbits i habilitats
 Que els joves reforcin els hàbits d’anar nets i tenir cura del propi cos.
 Que els joves reforcin els hàbits i les habilitats en relació amb les tasques domèstiques, tant les familiars com les que es generen en la vida quotidiana dels grups.
 Que els joves desenvolupin habilitat per fer les activitats ben fetes, ben acabades, sense concessions a la mediocritat i a la deixadesa.
 Que els joves reforcin els hàbits bàsics de tracte social que fan la convivència més humana i agradable.

Coneixements
 Que els joves consolidin la seva capacitat d’autorganització i d’autonomia, sense la pressió constant dels monitors.
 Que els joves comprenguin i sàpiguen augmentar les relacions causa-efecte en les situacions de marginació, solitud o discriminació.
 Que els joves coneguin persones i col·lectius compromesos en altres projectes de desenvolupament comunitari.
 Que els joves desenvolupin la seva creativitat i imaginació.
Actituds i valors
 Que els joves desenvolupin una actitud d’intervenció activa sobre la pròpia personalitat, d’autocontrol, d’autocrítica i d’autoconeixement de les pròpies possibilitats i limitacions.
 Que els joves desenvolupin una actitud sensible i crítica enfront les agressions al medi ambient, als col·lectius i a les persones que pateixen algun tipus de marginació
 Que els joves s’interessin per la convivència, la qualitat de vida i les relacions entre les persones de l’entorn proper i s’esforcin personalment per aportar el seu gra de sorra.
 Que els joves valorin positivament les actituds de compromís en la transformació de l’entorn i siguin capaços de comprometre’s ells mateixos en projectes de millora social, natural o cultural.
 Que els joves valorin la generositat en les seves amistats i les persones que els envolten i manifestin disponibilitat per a mostrar-se generosos.
 Que els joves frueixin de la participació activa en la vida de grup i en l’entorn social i siguin capaços de divertir-se no de qualsevol manera, sinó sobre la base de projectes interessants, amb poc consum i molta comunicació interpersonal.

Missatges clau

A continuació, relacionem les principals idees o missatges clau, formulats en llenguatge planer que poden entendre els nois i noies (de ben segur, però, que caldrà fer-ne adaptacions).
 Hem de ser capaços de rebre moltes coses: sentiments i sensacions, coneixements, habilitats i valors dels altres. Però a vegades, rebre no és fàcil, perquè ens costa escoltar o entendre els altres. Per això cal treballar
l’atenció, la sensibilitat i la tolerància.
 Hem de ser capaços de crear coses: crear bellesa, obres d’art, manifestar els propis sentiments, sensacions, els nostres valors i les nostres habilitats. Per ser creatius cal desenvolupar la imaginació, la capacitat d’expressar-nos i comunicar-nos i també d’esforçar-nos i superar-nos.
 Hem de ser capaços de donar: de donar allò que s’ha creat, de compartir, de fer feliços els altres, de fer la vida més agradable a tothom. Donar no és senzill en una societat egoista i consumista. Per donar s’ha de ser generós i solidari i tenir un concepte molt ampli i flexible d’amistat.

Activitats
Us proposem algunes idees relacionades amb la proposta educativa que podem treballar de manera col·lectiva en el marc del Movijove:
 Poder organitzar una mostra d’Art Jove col·lectiva.
 Poder realitzar algun mercat de trueque entre diferents grups de joves.
 Pensar en possibles projectes d’Aprenentatge i Servei que puguin realitzar els grups de joves.
 Pensar en les activitats col·lectives i poder-les reconvertir en clau de Compartir.

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai