Com enfocar la
proposta en 10 pistes
Aportem 10 pistes que poden ser útils per recrear la proposta educativa pas a pas, i adaptar-la a la situació particular de l’entitat d’esplai.
Aquestes pistes estan ordenades cronològicament
• Primer, cal analitzar la situació
• Després, proposar-se uns objectius
• A continuació, triar els mitjans per aconseguir-los
• Finalment, decidir com avaluar i compartir
1. Analitzem la situació del civisme i la convivència al barri
Ens interessa saber l’opinió del professorat de les escoles i instituts, dels responsables municipals i del veïnat, per completar el que veiem nosaltres cada dia.
2. Analitzem la situació dels nostres infants, joves i famílies
Valorem el seu arrelament i identifiquem quins són els comportaments positius i negatius que manifesten quant a civisme i bones maneres.
3. Analitzem també la nostra situació com a educadors
Plantegem-nos si coneixem prou el barri i els agents educatius amb qui podem establir complicitat. Pensem si tenim mancances o no en relació a la proposta educativa.
4. Proposem-nos els objectius d’enguany
Un cop analitzada la situació de partida (barri; infants, joves i famílies; nosaltres mateixos) determinem quines fites ens proposem assolir enguany.
5. Pensem on repercutirem la proposta
Repassem l’aplicació possible en espais educatius de l’esplai: els grups de dissabte, colònies, casals i campaments, activitat diària, menjadors, activitats familiars, etcètera.
6. Recuperem i reinventem activitats i recursos
Recordem bones activitats i projectes en la història de l’esplai que valdria la pena recuperar o reinventar. També en aquest dossier trobarem un munt d’activitats possibles a fer!
7. Proposem-nos una acció de compromís dels infants i joves
Pensem quina mena d’accions podrien fer enguany els infants i joves per millorar el seu entorn, reforçar el seu protagonisme i la seva identitat com a ciutadans actius.
8. Pensem els mètodes educatius que podríem utilitzar
Imaginem com podriem dur a terme la proposta utilitzant i combinant centres d’interès, pedagogia del projecte i projectes d’aprenentatge servei.
9. Pensem l’avaluació que farem
Determinem de quina manera, amb quines eines o recursos, podríem constatar si hem assolit o no els objectius previstos, cara a millorar actuacions futures.
10. Proposem-nos compartir i intercanviar
Decidim quins projectes i experiències positives i engrescadores hem de poder compartir i intercanviar amb altres entitats d’esplai.
+ Veure (pdf) |