Xerranca

  • de 4 a 99 anys
  • Joc i Joc tradicional
  • Amistat i convivència

Descripció

La xerranca és un joc tradicional que treballa la motricitat i potencia l’agilitat i l’equilibrir dels nens i nenes. Et proposem que practiquis aquest joc i posis a prova el teu equibilbri.

Objectius

  • Treballa la motricitat
  • Potencia l’agilitat i l’equilibri
  • Afavoreix la cohesió de grup
  • Estimula la superació dels propis límits personals

 

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

El joc consisteix a dibuixar a terra un traçat amb les diferents caselles. A cada casella hi ha escrit un número de l’1 al 10 endreçats de petit a gran.

Hi ha tants tipus de traçats i formes de la xarranca com grups de persones que hi juguen. Es poden fer caselles simples (per anar a peu coix) i caselles dobles (per posar un peu a cada número i tenir un moment de “descans”).

Un cop tinguem el traçat de la xarranca amb els números associats ja podem començar a jugar.

Es pot dibuixar a la sorra si tenim un pati o terreny de sauló o amb guixos de colors a sobre l’asfalt o amb pintura de manera permanent en patis d’escola o parcs infantils.

Els i les participants hauran de tirar una pedra a una de les caselles de la xarranca i després recollint-la saltant a peu coix excepte en les caselles dobles, on podran descansar.

  1. Han d’anar saltant fins a la casella on ha caigut la pedra i ajupir-se, encara a peu coix i mantenint l’equilibri, per recollir-la.
  2. Un cop tinguin la pedra a la mà, han de fer mitja volta i tornar a l’inici, encara a peu coix.
  3. Aleshores li toca fer el mateix al següent jugador o jugadora.

Cada jugador/a, en el seu torn, primer tirarà la pedra al número 1, al següent torn al número 2, al següent torn al número 3 i així successivament, tots els jugadors i jugadores aniran “superant” la xarranca fins arribar a l’últim número que és el més difícil perquè té el recorregut molt llarg.

En aquest joc no guanya ningú, és un joc de superació personal per tal d’anar superant tots els tipus de traçats que et pots trobar dins la xarranca!

xarranca pati escola

xarrnca al carrer amb infants

Material: Guix per pintar la xarranca i pedra.

Edat de 4 a 99 anys
Temàtica Amistat i convivència
Tipus Joc i Joc tradicional
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial (by-nc)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai