Valldeneu i la Trona

  • de 8 a 12 anys
  • Excursió
  • Excursionisme
  • Proposta educativa Barrinem

Descripció

Es tracta d’una excursió d’un dia pels Cingles de Bertí, un massís de la serralada Prelitoral al qual s’accedeix fàcilment amb el tren. També podem convertir-la en una excursió de dos dies i acampar a Valldeneu.

ATENCIÓ: Aquesta ruta es va descriure l’any 2009. Assegura’t del seu estat actual abans de fer-la!

Objectius

– Reconèixer el paisatge dels Cingles de Bertí i valorar els seus elements naturals i culturals.

– Manifestar responsabilitat en la cura de l’entorn urbà i natural.

– Relacionar-se amb respecte i amabilitat.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Es tracta d’una excursió d’un dia pels Cingles de Bertí, un massís de la serralada Prelitoral al qual s’accedeix fàcilment amb el tren. També podem convertir-la en una excursió de dos dies si demanem el permís corresponent per acampar a Valldeneu.

Els Cingles de Bertí són un indret particularment adient per treballar tres característiques: el desplaçament amb transport públic, un entorn natural frondós on són perceptibles també els estralls d’incendis passats, i uns camps de conreus i activitat agrícola que cal valorar i respectar.

ATENCIÓ: Aquesta ruta es va descriure l’any 2009. Assegura’t del seu estat actual abans de fer-la!

PLANTEJAMENT DE L’EXCURSIÓ

Tindrem cura de tots els moments educatius que comporta l’excursió:

El desplaçament amb transport públic: Prèviament hem de parlar amb els nois i noies del comportament que esperem d’ells, assegurant-nos que coneixen i es comprometen amb les normes que han de respectar i el tracte que han de tenir amb la resta dels passatgers. Preparem amb ells alguna activitat d’observació per dur a terme i procurem en tot moment mantenir la seguretat durant el trajecte.

L’itinerari a peu: Proposem seguir una combinació de senders GR i PR, la que parteix de l’estació d’Aiguafreda i acaba a la de Figaró, pujant als Cingles de Bertí, que a primera vista apareixen com a una muralla infranquejable. El reconeixement dels senders, els punts referents del paisatge, la identificació de les zones cremades, la familiarització amb el mapa, la fotografia… poden ser recursos per reforçar el respecte i l’admiració vers l’entorn natural, rural i cultural.

L’hora de dinar i jugar: Estructurem un temps per a cada cosa: el temps tranquil del menjar i el temps mogut del joc, i busquem la complicitat dels nois i noies per proposar i preparar prèviament algunes activitats: exposició d’entrepans, jocs d’orientació i d’estalking, jocs de pistes…

ITINERARI

Estació d’Aiguafreda: Des de l’estació seguim les marques del sender GR-5. Caminem per una pista forestal enmig d’una zona urbanitzada. Més endavant passem per davant d’una casa on hi ha alzines i roures molt grans, i arribem a les piscines municipals abandonades d’Aiguafreda.

Sant Pere de Valldeneu: Seguim el camí i arribem a l’ermita i el cementiri. Aquesta és una zona oberta que ens permet veure a llevant el Tagamentet, el pla de la Calma i la serra de l’Arca. Al cap de pocs metres deixem el camí principal i prenem un corriol que s’enfila enmig del bosc. Sempre seguim les indicacions del GR. El camí passa a tocar d’una masia.

Torrent de Valldeneu: És evident un canvi de vegetació en apropar-nos als cingles. Passem el torrent i al cap de pocs metres fem un gir de 180º. El camí és més estret i ens acostem al grau de les Avellanedes. El prenem deixant el camí principal i girem a la dreta seguint un gran xaragall al mig del camí. Pugem enmig de la vegetació fins a dalt del cingle, que és un punt interessant per orientar-nos i per cercar fòssils remenant per terra.

Cingles de Bertí: Seguim el GR en direcció sud i davant dels camps de conreu de mas Rajadell emprenem el PR C-33. Pocs metres més endavant ens desviem per enfilar-nos a la Trona.

La Trona – El grau de Castellar: Retornem al camí i baixem cap al sot del Bac. Tenim una bona panoràmica sobre els cingles i els efectes del foc. Veiem el castell dels Moros a la nostra dreta. Continuem baixant i arribem a la vall del Bosc Negre, on hi ha uns replans que anem creuant fins al torrent.

Sot del Bac: Seguim el camí pel marge dret del torrent i passem per les agulles de les Dues Germanes, on antigament era lloc de pràctica d’escalada. Més endavant veiem un salt d’aigua, si no és que sigui sec, a l’esquerra del camí. Seguim baixant fins que desemboquem en una pista forestal que ens condueix al poble de Figaró.

DADES TÈCNIQUES

– Localització: Valldeneu i La Trona. Aiguafreda i Figaró, Vallès Oriental, Els cingles de Bertí, Serralada Prelitoral.

– Punt de partida: Estació de RENFE Sant Martí de Centelles, l’Abella i Aiguafreda.

– Desnivell i durada: El desnivell és d’uns 415m i la durada d’unes 4h30m de camí, sense comptar les aturades.

– Transport: RENFE Línia Barcelona- Puigcerdà, Estació Aiguafreda- Sant Martí de Centelles- l’Abella.

 

Valoració

– Els nois i noies s’han comportat correctament durant el trajecte en transport públic i la ruta a peu, demostrant que coneixen les normes bàsiques de comportament i donant exemple als altres passatgers i excursionistes?

– L’excursió ha estat un dels moments claus per a treballar el respecte per l’entorn i pels companys, mentre hem compartit jocs, menjar i estones agradables amb els altres?

– Els monitors hem continuat sent durant l’excursió un model a seguir pels nois i noies, que han desenvolupat unes bones pràctiques d’acord amb la nostra manera d’actuar.

Fitxa tècnica

Edat de 8 a 12 anys
Temàtica Excursionisme
Tipus Excursió
Projecte Proposta educativa Barrinem
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai