Un regal per en Karim

  • de 14 a 99 anys
  • Joc, Joc cooperatiu, i Joc de simulació
  • Amistat i convivència, Ciutadania compromesa, i Pau i solidaritat
  • Proposta educativa B612

Descripció

A través de la simulació d’una situació concreta, els nois i noies descobreixen els diferents factors que poden influir en la nostra manera de pensar i actuar davant els béns de consum.

Objectius

  • Conèixer els recursos naturals que s’empren per a la producció dels béns de consum i els impactes ambientals i socials associats.
  • Ajudar a prendre consciència de les necessitats reals de consum de cada persona, amb coherència amb els estils de vida i més enllà de la pressió social i publicitària.
  • Adquirir una actitud crítica, de responsabilitat i solidaritat, que ajudi a actuar, des de la perspectiva del consum, per a un món més sostenible i equitatiu.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Escollir un regal per a una persona desconeguda ens planteja moltes preguntes: “Què li agradarà més? Què necessita realment? Li farà servei?…”. A través de la simulació d’una situació concreta, els nois i noies descobreixen els diferents factors que poden influir en la nostra manera de pensar i actuar davant els béns de consum.

Activitat desenvolupada conjuntament per la Fundació Catalana de l’Esplai i Intermón Oxfam.

ACTIVITATS

La necessitat

L’activitat s’inicia amb la presentació per part de l’educador/a d’una situació extraordinària:

Una amiga ha acollit a casa seva un noi d’un altre país. En Karim tot just acaba d’arribar i se sent molt desorientat i enyorat. Té la mateixa edat que vosaltres, i demà passat farà anys. La meva amiga està molt preocupada perquè se senti ben acollit i ha pensat de fer-li un regal d’aniversari i de benvinguda, però no sap què pot ser el més adequat. No coneix gaire els gustos de la vostra edat, així que ha fet una llista de productes perquè l’ajudeu a triar. Quin serà el millor regal?

A través d’un joc motivacional de pistes, els participants descobreixen quin és el país d’origen de la persona nouvinguda.

L’opció

En grups de treball, els participants discuteixen sobre les necessitats i expectatives de Karim, escollint el regal més adequat entre tres tipologies de productes atractius i quotidians per a l’edat: roba, calçat, telèfon mòbil, pilota de futbol. Els grups disposen d’un catàleg d’aquests productes amb diferents models de cada un d’ells.

Els criteris de consum

Els grups parteixen de la informació dels productes que aporta el catàleg preparat específicament per a escollir el regal, però l’acte de consumir té altres repercussions sovint no gens evidents i visibles.

A través d’un joc de cooperació, els participants tenen l’opció d’aconseguir més informació que els aporta quatre personatges propers a la seva vida quotidiana (el grup d’amics, els pares, els venedors de botigues especialitzades, i fabricants del producte) opinant sobre quina és la millor opció segons el seu propi criteri. A més a més, es pot disposar també d’una informació determinada procedent d’una web especialitzada en el producte.

L’acció de consum

Els participants van aconseguint la informació d’una manera embolicada i dispersa, i l’han de recollir en una taula de sistematització i puntuació. Un cop recollida la informació, els participants valoren quin dels tres productes de la tipologia escollida és el més adequat per a fer el regal. Cada grup presenta les seves conclusions a la resta de participants, reflexionant sobre els criteris que fem servir a l’hora de consumir.

EIX ARTÍSTIC: CREAR UN MUSEU

Amb tots els recursos gràfics utilitzats per aquesta activitat i reflexions dels joves en forma de missatges curts, proposem realitzar una exposició que pot servir per compartir allò après i tractat amb la resta d’infants i joves.

RECURSOS

– Kaidara: https://www.kaidara.org/ca/recursos-etcg/

 

Valoració

La valoració final de les diferents activitats proposades en aquesta fitxa ens hauria de permetre profunditzar en els següents aspectes:

– Actitud vers la diversitat cultural. Serà molt important, com a educadors, estar ben atents a l’actitud i el nivell de respecte que cadascun dels joves mostra vers la diversitat cultural.

– Capacitat comparativa i d’anàlisi crític. A l’hora d’escollir tant quin és el regal més adequat per al Karim com reflexionar sobre els avantatges i inconvenients de cada producte.

– Tenim criteri a l’hora de consumir? Durant el transcurs de l’activitat els joves poden adonar-se progressivament de la importància de consumir, en el fons d’escollir, amb criteri.

– L’interès i la capacitat creativa per dur a terme el petit projecte del museu.

Edat de 14 a 99 anys
Temàtica Amistat i convivència, Ciutadania compromesa, i Pau i solidaritat
Tipus Joc, Joc cooperatiu, i Joc de simulació
Projecte Proposta educativa B612
Espai
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai