Terrastranya i els Drets de l'Infant

  • de 3 a 8 anys
  • Joc
  • Amistat i convivència, Diversitat i interculturalitat, Drets de l’Infant, i ODS
  • Proposta educativa Àgora

Descripció

Proposem treballar per mitjà d’activitats lúdiques que ens serviran per donar a conèixer a l’infant els seus propis drets i deures en el dia a dia i en el seu entorn més immediat, oferint les eines necessàries per poder millorar.

Objectius

  • Conèixer l’existència dels seus Drets i poder dir el que pensen.
  • Descobrir altres infants o persones amb costums, activitats o formes de vida diferents a la seva.
  • Treballar la interrelació entre els infants.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

En la societat actual, la diversitat cultural reflecteix la multiplicitat de cultures que coexisteixen en el món i que formen part del patrimoni comú de la humanitat. Això implica la preservació, promoció i obertura de les cultures.

Estimular la sensibilitat vers la diferència i fruir de la diversitat a partir de la relació entre ells mateixos i dels recursos lúdics destinats a mostrar la diversitat de maneres de viure dels infants d’arreu del món, és el que ens plantegem treballar a partir d’aquesta activitat.

Proposem treballar per mitjà d’activitats lúdiques que ens serviran per donar a conèixer a l’infant els seus propis drets i deures en el dia a dia i en el seu entorn més immediat, oferint les eines necessàries per poder millorar i donar importància als seus actes i benestar com a infant. Les activitats estaran enfocades a partir de les motivacions i inquietuds dels infants i es treballaran per mitjà de l’experiència i la participació.

Podríem aprofitar la commemoració Drets dels Infants, del 20 de novembre per treballar aquesta activitat.

MOTIVACIÓ

Un nou personatge

L’Osvald, sabent que tenim inquietud per conèixer món, ens presentarà una nova amiga de Terrastranya, la Cagadubtes un animaló semblant a una granota amb una llarga antena, amb la qual es comunica amb els infants per mitjà de correu electrònic. Té unes potes llarguíssimes que l’hi permeten visitar qualsevol racó del món on hi ha un infant i una llarga llengua on va escrivint tots els records d’allò que va coneixent.

La Cagadubtes ens envia una carta demanant als infants que l’ajudin a conèixer les vivències dels infants d’arreu del món, a canvi ella ens donarà l’oportunitat de conèixer més animalons de Terrastranya.

Rebrem un seguit de cartes de la Cagadubtes, cada carta està relacionada amb un dret i un animaló de Terrastranya, possiblement els drets i deures a Terrastranya seran totalment diferents de com són aquí. El grup de nens i nenes juntament amb l’equip educatiu haurem d’esbrinar de quin dret ens està parlant i relacionar-ho amb el nostre dia a dia de l’esplai, amb els nostres infants… i partir d’aquí veure com treballem aquest dret o deure, si podem millorar-ho, si fos necessari, i fer-li arribar a la Cagadubtes un recull de com treballem els drets i deures dels infants a l’esplai.

Les petjades

Quan arribem a l’esplai aquest estarà ple de petjades de granota que ens indicarà que ha passat un animaló de Terrastranya per l’esplai a deixar-nos un missatge. Aquestes petjades formaran un camí i al final d’aquest trobarem un ordinador que haurem d’obrir i ens trobarem la primera carta o correu electrònic de la Cagadubtes.

Cada carta que ens arribi de la granota Cagadubtes pot ser amb el mateix procediment i al final del camí ens podem trobar una bústia gegant on comunicar-nos amb la Cagadubtes o un ordinador per rebre els correus electrònics.

Abans de començar l’activitat, recuperarem del bagul de les emocions l’activitat Regalem somriures, amb la intenció d’influir positivament en els altres, i relacionant-lo amb l’activitat a realitzar, en la qual coneixerem altres realitats socials i culturals.

ACTIVITATS

En la societat actual, la diversitat cultural reflecteix la multiplicitat de cultures que coexisteixen en el món i que formen part del patrimoni comú de la humanitat. Això implica la preservació, promoció i obertura de les cultures.

També s’ha de tenir en compte les premisses en què se sostenen els Drets dels Infants ja que, no hem d’oblidar que són la base dels drets de les persones i que tothom els hauria de tenir. Aquests Drets,  s’haurien de posseir, independentment de quina sigui la situació legal o jurídica del país o regió on habitem i de factors com l’estatus, l’ètnia, la nacionalitat o qualsevol altra circumstància individual.

Els Drets Humans són inalienables i inherents. No poden ser concedits, limitats, canviats o venuts, ni tan sols poden ser assegurats o violats.

– Tots els infants necessiten amor i comprensió per al ple desenvolupament de la personalitat.

– Tots els infants tenen dret a un nom i una nacionalitat des del moment que neixen.

– Tots els infants tenen dret a un medi ambient saludable i no contaminat.

– Tots els infants tenen dret a gaudir d’una bona alimentació, d’una casa i d’una bona atenció mèdica.

– Dret a l’educació, a la cultura i al joc per a ser persones compromeses amb la societat.

– Tots els infants amb malalties físiques i psíquiques han de rebre l’atenció especial o l’educació adequada.

– Tots els infants han d’estar protegits/des contra qualsevol forma d’explotació i abandonament.

– Tots els infants han de disposar dels mitjans necessaris per a créixer físicament, mental i social en llibertat i dignitat.

– Tots els infants han de tenir els mateixos drets sense distinció de sexe, color, religió o condició econòmica.

– Tots els infants tenen dret a expressar-se lliurement i a ser consultats/des i respectats/des en les seves opinions i valors.

Per tot això, us presentem un seguit d’activitats que ens proposarà la Cagadubtes, una amiga de l’Osvald, la qual ens anirà deixant cartes o correus electrònics que ens presentaran nous habitants del seu món, per mitjà de preguntes, jocs, explicacions del que ells fan o no fan.

A través dels animalons coneixerem els drets dels infants. Aquests ens donaran a conèixer un dret seu en el dia a dia a Terrastranya i la missió dels nens i nenes de l’esplai serà explicar als animalons si nosaltres com a infants tenim aquell dret i com ho treballem nosaltres.

L’objectiu és motivar a l’infant a partir d’un intercanvi de cartes o correus electrònics per a crear dos llibres on recollirem les vivències de cada món amb els drets, deures, costums, cultures que hem anat creant per mitjà del treball comunitari i millorant, si fos necessari, per mitjà de la participació.

En cadascuna de les cartes es tracten uns drets concrets, hem seleccionat aquests perquè són els que presenten relació amb la participació i la igualtat d’oportunitats.

CARTA 1

La Cagadubtes es presenta, ens explica qui és, com és Terrastranya, qui hi viu i com són els infants d’aquesta illa. Com que ella ha viatjat molt pel nostre món l’hi han quedat uns dubtes per resoldre. I, per tant, busca l’ajuda dels infants per a solucionar-ho. Ens fa arribar una sèrie de preguntes que els infants hauran de contestar. Ens pregunta:

– Sou tots iguals en el vostre món?
– Heu de complir unes normes?
– Què feu en el vostre dia a dia?
– Tots aneu a l’escola?

Per mitjà d’aquestes preguntes i la participació dels infants podrem introduir els drets dels infants i fer el primer contacte.

Un cop l’hi enviem la resposta rebrem un seguit de cartes. En cada carta, la Cagadubtes ens presentarà a un animaló del seu món.

CARTA 2

Dret: Els infants han de tenir els mateixos drets sense distinció de sexe, color, religió o condició econòmica.

Ens presentarà a la baleneta vermella, la qual és una balena molt petita que mesura un microosvalt (set centímetres) és de color vermell molt viu i viu dins d’una peixera sola perquè com és tant petita i de color diferent a la resta les seves companyes balenes que se la volen menjar i així dins d’una peixera se sent protegida però sola.

Activitat: Fer un petit cinefòrum amb pel·lícules infantils, vídeos… que tractin temàtiques socials, amb la intenció d’educar la sensibilitat cultural i social a través del cinema, i aprofitar el seu valor pedagògic per a l’ensenyament de valors i les normes socials. Podem utilitzar el recurs que ha preparat la Generalitat per tal de parlar de drets amb infants i joves. Coneixes els teus drets? JUGA! (gencat.cat)

També en el projecte d’UNICEF, Enrédate, podem trobar diversos vídeos i jocs multimèdia, entre altres recursos, que podem utilitzar per realitzar aquesta activitat.

Els contes també són un recurs per treballar la sensibilització envers els drets dels infants. Contes com l’Elefant Elmer, Segueix-me, Cartes de tot el món, Orelles de Papallona, el Peix Irisat… o d’altres contes que treballen els drets dels infants, ens poden servir per treballar el respecte a les diferències i conèixer altres realitats socials.

CARTA 3

Dret: Els infants tenen dret a gaudir d’una bona alimentació, d’una casa i d’una bona atenció mèdica.

La Cagadubtes ens presenta als berenadors, els quals surten de casa a les 8h del matí i tornen quan es fa fosc. Durant el dia van passejant pels prats buscant animalons famolencs a qui oferir un tros de menjar. Ens explica que n’hi ha de moltes classes diferents: berenadors de cireres amargues, berenadors de mantega torrats al sol, berenadors de fuet, etc.

Els encanta jugar i nedar als llacs plens de cafè amb llet i cacau o de te dolç.

Activitat– Proposem diverses opcions:
– Treballar l’alimentació saludable, elaborant un menú saludable d’esmorzar /berenar per a tota la setmana i així treballar hàbits alimentessis sans. Per finalitzar cuinarem el nostre propi esmorzar/berenar saludable.

– Donar l’oportunitat de conèixer diferents aliments de cada país i que vinguin els pares o les famílies a col·laborar i ensenyar-nos alguns aliments típics del seu país.

– Conscienciar als infants de la justícia i el mal repartiment dels aliments en el món i fer una campanya de recollida d’aliments.

CARTA 4

Dret: Els infants tenen dret a expressar-se lliurement i a ser consultats/des i respectats/des en les seves opinions i valors.

La Cagadubtes ens presentarà a la seva amiga la Reglaria, és un animaló que es passa l’estona fent ratlles amb el bec sobre el terreny i a proclamar que el que hi ha entre les ratlles és seu. Quan arriba a un prat, en lloc d’estirar-se entre les flors, fa tot seguit una gran ratlla i crida “Qui passi aquesta ratlla es troba en el meu territori”. Va a la platja i, en lloc de banyar-se, dibuixa un quadrat i crida: “Pobre de qui entri en el meu tros de platja!”

Activitat: Explicarem històries, contes i mites (Hèrcules, El viatge d’Ulisses, Les mil i una nit, etc. ), deixant el final obert o inacabat per tal que el grup d’infants ho decideixi. Amb aquesta activitat treballarem la creativitat dels infants, el seu potencial expressiu, emocional, d’idees i capacitats. I sobretot la participació, la importància d’utilitzar el diàleg per comunicar-nos amb els nostres companys i companyes, el treballar en grup i posar-nos d’acord envers un objectiu comú,… Un cop decidit el final de la historia farem una petita dramatització, on posarem incís en les interpretacions que fan d’aquestes històries, treballant amb els infants la escolta activa i el respecte de les diverses opinions.

CARTA 5

Dret: Els infants tenen dret a l’educació, a la cultura i al joc per a ser persones compromeses amb la societat.

La Cagadubtes ens presenta a la foca juganera que són les foques més fermes del món. Quan es fa fosc és un espectacle anar-les a veure a la platja com fan els salts mortals i les acrobàcies de grup.

Activitat: Podem fer un recull dels jocs que més ens agraden i explicar-li la procedència d’aquests, lesnormes, com es juga, etc. i després jugar tots plegats. També l’hi podem explicar a la Cagadubtes que lesnostres escoles no són com les d’ells on només es va a jugar i aprendre jocs com les foques, podem buscar diferents escoles a diferents països i buscar fotos i què s’aprèn.

Aquí és un bon moment per introduir el vocabulari Osvaldès i comparar-lo amb el nostre i fer-li arribar als animalons de Terrastranya el nostre abecedari i números. També podem conèixer altres situacions educatives al món i els mètodes d’escriptura i abecedari d’altres cultures.

En acabar les activitats, la Cagadubtes ens felicitarà per la feina feta i ens obsequiarà amb un llibre on ens explica que ha recollit tots els drets dels infants dels planeta terra, a partir de tot allò que li hem anat ensenyant i ens ho dóna perquè el fem servir i el tinguem sempre present.

Nosaltres com a monitors i monitores motivarem als infants per crear el nostre propi conte, amb un recull de tots els animalons de Terrastranya que hem conegut i així fer-li un petit obsequi a la Cagadubtes.

Aquests dos llibres els podem utilitzar com a exposició a la festa final i per al tancament del Centre d’Interès.

POSAR ATENCIÓ ALS ASPECTES SEGÜENTS

– Aquesta activitat requereix de diverses sessions i que es pot relacionar amb la commemoració dels Drets dels Infants del 20 de novembre.

– Durant l’execució de les activitats els monitors i monitores veurem quins són els infants que faran les cartes per enviar a la Cagadubtes, nosaltres proposem que siguin els més grans qui ho organitzen i els més petits que puguin participar l’activitat, com per exemple en proposar idees, etc.

– Proposem que les cartes que envia la Cagadubtes siguin per mitjà del correu electrònic i nosaltres les puguem enviar amb correspondència com antigament, així treballem les noves tecnologies i no deixem en l’oblit la manera de comunicar-se de tota la vida, és a dir, el correu tradicional.

– En aquestes activitats és el moment de poder invitar a les diferents famílies a participar de les
activitats proposades i poder conèixer diversos aspectes de les cultures que conviuen en un mateix entorn i fer veure la diferència com un fet positiu.

– Posar èmfasi a la participació dels infants en el coneixement dels seus drets com també a la validesa de la seva participació sigui quina sigui l’edat, el sexe o la cultura.

– L’objectiu d’aquestes activitats és que siguin obertes i lliures, és a dir, que els monitors i monitores puguin utilitzar la carta com a punt de partida per a fer dinàmiques, debats o activitats per a què els infants coneguin i assoleixin els seus drets com a tal, per mitjà de l’experiència i participació activa.

– Aquí es fa un petit recull d’activitats o idees per a treballar alguns dels drets més coneguts, però a partir d’aquí es poden treballar altres i fer l’activitat més llarga i complexa, depenent de la motivació i capacitats dels infants.

 

Valoració

Per finalitzar l’activitat fem la valoració diària, eina que ens serveix per valorar com ha anat el dia, com ens hem sentit, que hem après. Seurem en rotllana i els infants seran els protagonistes. Haurem d’escoltar i respectar les opinions de tots els companys i companyes. Per valorar podem utilitzar els elements de l’assemblea de Terrastranya, com per exemple el llenguatge o el pal de pluja.

Ens fixarem tant en els aprenentatges que hem fet, com en el desenvolupament de les sessions. És a dir, valorarem si hem après quins són els nostres drets i deures, si hem après altres costums, tradicions…, però no deixarem de valorar si el nostre comportament durant el desenvolupament de l’activitat ha estat correcte i si ens hem sentit a gust.

Fitxa tècnica

Edat de 3 a 8 anys
Temàtica Amistat i convivència, Diversitat i interculturalitat, Drets de l’Infant, i ODS
Tipus Joc
Projecte Proposta educativa Àgora
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai