Temps i vent

 • de 8 a 16 anys
 • Experiment científic
 • Aigua, Canvi climàtic, Energia, Natura, i Sostenibilitat
 • Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

Amb aquesta activitat us convertireu en autèntics meteoròlegs! El treball als camps, la pesca al mar i en general totes les activitats que es desenvolupen a la natura estan relacionades amb el temps, el vent i el clima.

Objectius

 • Confeccionar un termòmetre, un penell de vent, un pluviòmetre i un rellotge de sol.
 • Desenvolupar l’experimentació i la creació
 • Conèixer les característiques dels fets atmosfèrics

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Voldreu saber la temperatura, esbrinar d’on bufa el vent, mesurar la quantitat de pluja que ha caigut durant una nit de tempesta o esbrinar l’hora exacta només amb la posició del sol i l’ombra que projecta?

Si volem organitzar la nostra feina a l’hort o planificar una sortida a la mar o a la muntanya us animem a construir un termòmetre per mesurar diàriament la temperatura, un penell per desxifrar la direcció del vent, un pluviòmetre per calcular la quantitat de pluja que cau per metre quadrat i un rellotge de sol per esbrinar l’alba i la posta de sol.

Per elaborar el termòmetre, omplirem una ampolla de vidre i hi ficarem un tub també de vidre. A dins hi posarem aigua amb colorant, taparem i posarem al sol. Com més calor faci, més pujarà l’aigua de color pel tub! Gràcies al nostre termòmetre podrem anar anotant la temperatura diària!

Pel que fa al penell de vent, començarem decorant un got de paper. A la base del got, si volem, podem escriure-hi els quatre punts cardinals: Nord, Sud, Est i Oest. Després dibuixarem i retallarem en una cartolina la punta i la cua de la fletxa i les enganxarem a un pal de fusta pla o un depressor. Quan tinguem la fletxa creada enganxarem amb cola, al centre de la fusta, un bolígraf gastat/reciclat al que haurem tret el tub de tinta. Introduirem a dins un pal fi de fusta o pal de broqueta i clavarem el tub del bolígraf just al mig del got que haguem decorat. I ara…posarem el penell en un lloc on faci vent!

Amb relació a la construcció del nostre pluviòmetre col·locarem un recipient cilíndric de mesura a l’exterior. Gràcies a l’aigua recollida durant els dies de pluja podrem calcular quina és la quantitat d’aigua per metre quadrat que ha caigut al nostre poble durant l’estiu. Caldrà tenir en compte que 1 mm d’aigua recollida equival a 1 litre d’aigua per metre quadrat.

Per últim, confeccionarem un rellotge de sol agafant un plat de paper on escriurem les hores com si fos un rellotge i clavarem un llapis o un pal de fusta just al centre. Col·locarem el rellotge a l’exterior mirant cap al Nord i ja podrem saber quina hora és! També el podem fer directament a terra amb pedres, troncs o petxines i un pal de fusta!

Material:

 • Pel termòmetre, una ampolla de vidre gran, colorant, tub de vidre i aigua.
 • Pel penell, una cartolina, un got de paper, depressor, pal de broqueta, cola, tisores, bolígraf i material per escriure.
 • Pel pluviòmetre, un recipient cilíndric per mesurar aigua o líquids i una calculadora.
 • Pel rellotge de sol, un plat de paper, llapis i retoladors o elements naturals i un pal de fusta si el volem confeccionar directament a terra.
Edat de 8 a 16 anys
Temàtica Aigua, Canvi climàtic, Energia, Natura, i Sostenibilitat
Tipus Experiment científic
Projecte Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai Exterior
Autoria Fundesplai - 7 i TRIA
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai