Som Artistes!
- de 8 a 12 anys
- Activitat artística
- Ciutadania compromesa, Creativitat, art i ciència, i Diversitat i interculturalitat
- Proposta educativa Àgora
Descripció
Us proposem una activitat amb la qual pretenem que els infants mitjans facin una petita anàlisi sobre les expressions artístiques que hi ha a la població, tot a través de la tècnica Stop Motion.
Objectius
- Reconèixer les característiques principals de les expressions culturals i artístiques de la seva ciutat i saber representa-les.
- Desenvolupar la seva creativitat i imaginació.
- Ser capaços de compartir l’experiència de creació artística amb els seus companys i companyes.
- Treballar la seva psicomotricitat fina.
- Conèixer noves tècniques d’expressió artística que ens ofereixen les tecnologies de la informació i la comunicació: Stop Motion.
Desenvolupament de l'activitat
PRESENTACIÓ
Des de ben petits comencem a conèixer les tradicions i elements culturals de la societat en què viuen com les festes populars, cançons o altres simbologies.
Amb els nois i noies de 8 a 12 anys, des de les entitats d’esplai volem aprofundir en aquest tema i treballar perquè els infants coneguin els elements culturals i artístics de la seva ciutat.
En aquest sentit, us proposem una activitat amb la què pretenem que els infants mitjans facin una petita anàlisi sobre les expressions artístiques que hi ha a la població. D’aquesta manera, coneixeran aquells elements culturals de la ciutat amb la intenció de crear un document visual que permeti fer difusió d’aquesta cultura; i sobretot per reflexionar sobre la importància de mantenir i transmetre les tradicions.
Us proposem, doncs, elaborar un petit projecte d’Stop Motion on el grup de mitjans podrà conèixer els trets culturals, artístics i identitaris de la seva ciutat.
MOTIVACIÓ
Aquesta activitat està vinculada al departament d’ArtNostra. Això vol dir que el grup ha mostrat un interès en què els habitants de la tassa puguin expressar les seves habilitats artístiques i, sobretot, puguin manifestar els seus trets culturals com cançons, festes tradicionals, menjar típic o activitats col·lectives i populars.
Totes les civilitzacions i societats es caracteritzen per tenir diferents elements totalment diferenciadors i que només es duen a terme en la seva societat. És per això que amb aquesta activitat plantegem que els nois i noies coneguin quins elements culturals i artístics hi ha a la seva població i són propis de la seva cultura. Perquè puguin fer-ne una interpretació i una versió modernitzada.
Amb la realització d’un Stop Motion els nois i noies podran conèixer i analitzar els elements culturals de la seva població; per acabar decidint quins elements els agradaria que tinguessin els habitants de la tassa.
Per motivar els nois i noies, a més de la utilització de les notícies del plafó i el blog, els podem mostrar diferents exemples d’Stop Motion perquè es facin una idea de què és i els serveixi com a model per elaborar el seu. A continuació, us facilitem diferents enllaços de vídeos de Stop Motion realitzats amb diferents materials i estratègies.
– Stop Motion amb persones: Her Morning Elegance / Oren Lavie – YouTube
– Stop Motion amb dibuixos: Minilogue/hitchhikers choice – short version (Longer on DVD) – YouTube
– Stop Motion amb lego: Lego Arcade – YouTube
VINCULACIÓ AMB EL BLOG
Haver fet l’elecció del departament d’Art Nostra implica tenir una preocupació per la cultura de la civilització, voler definir quines són les seves tradicions i les seves expressions artístiques. Com la resta de departaments, aquest també acull diferents àmbits relacionats amb la cultura: els menjars típics, els símbols identitaris o les manifestacions artístiques.
L’activitat que suggerim des de la proposta està més centrada en el subdepartament de les manifestacions artístiques; tot i que és una activitat que permet l’adaptació senzilla dels tres subdepartaments.
PLAFÓ DE NOTÍCIES
Com hem anat comentant al llarg de totes les activitats, el plafó de notícies pot ser un element que ens pot ajudar a motivar als infants. El plafó connecta directament les nostres activitats amb allò que està passant a la tassa. Ens serveix a l’equip educatiu per guiar i orientar al grup de mitjans cap al departament que creiem què és més important.
En el cas del departament d’ArtNostra, podem utilitzar diferents tipus de notícies, ja que aquest departament és molt ampli, un exemple que us proposem és:
– Per tota la ciutat, s’ha començat a expandir una cançó que tothom agrada molt, ja que parla de com és la ciutat i els habitants de la civilització.
– Alguns ciutadans/es han realitzat un sopar i uns balls per celebrar l’inici de l’any.
ACTIVITAT
L’Stop Motion o foto a foto és una tècnica d’animació que consisteix a aparentar el moviment d’objectes a través d’una sèrie d’imatges consecutives. La idea que us plategem és realitzar un petit projecte d’animació amb plastilina, on els infants puguin aprendre diferents tècniques com el còmic o l’Storyboard. Amb la realització d’aquesta activitat els infants mitjans també aprendran a fer un guió, diferents tècniques d’escenografia i fotografia. A més, coneixeran i aprendran a utilitzar alguns programes d’animació i vídeo a través de les TIC.
Com que aquesta activitat s’emmarca en el departament d’ArtNostra, us proposem que la història que narrin els nois i noies en el seu Stop Motion estigui basat en les tradicions i elements culturals que hi ha en la seva població. Com per exemple, els diables, escultures, museus o l’esbart dansaire. Amb la realització d’aquesta activitat us proposem que realitzeu una petita història amb els vostres grups on es treballin valors de la participació i concretament la importància i el respecte de la cultura dins de qualsevol societat democràtica.
Per dur a terme aquest projecte, us proposem diferents passos a seguir que us ajudaran a organitzar i temporalitzar el desenvolupament de l’activitat:
– El GUIÓ: entre tot el grup hem de crear la història i el fil conductor de l’Stop Motion. Començarem fent una pluja d’idees, on escollirem el tema que volem tractar i, un cop triat, escriurem la història, escollirem els personatges i realitzarem els diàlegs, si cal.
– El GUIÓ GRÀFIC: amb el guió gràfic o storyboard el que hem de fer és dividir el guió en tantes escenes com vulguem. Aquest és un pas molt important si volem que la nostra història estigui ben explicada i s’entengui bé. Hem de dibuixar cada escena en una vinyeta com si fos un còmic. És important que a cada escena hi escrivim el decorat i els personatges que sortiran; així com els plans de com volem fer les fotografies: pla general, primer pla, picat, contrapicat…
– PERSONATGES I DECORATS: donarem vida als personatges de la nostra història creant-los amb la plastilina i farem els diferents decorats de les nostres escenes dibuixant-los i pintant-los en cartolines grans. Aquest també és el moment de crear l’atretzo de les nostres escenes. Ja sigui amb plastilina o altres materials.
– RODATGE: ha arribat l’hora de crear els fotogrames de la nostra pel·lícula per crear el moviment dels nostres personatges. Anirem seguint el guió gràfic, i així crearem les escenes. Hem d’anar movent, a poc a poc, els nostres personatges i fer una fotografia de cada petit moviment, així els farem avançar i moure’s per l’escenari.
– MUNTATGE: Ara ja només ens queda fer l’últim pas, que és passar totes les fotografies a l’ordinador. Per crear la pel·lícula podem fer servir diferents programes, com l’imovie o el movie marker. Hem de posar les fotografies que durin només mig segon, així passaran molt ràpid perquè faci l’efecte que els personatges es mouen sols. Per acabar, posarem el so.
SUGGERIMENTS
Després de realitzar aquesta activitat, el grup de mitjans haurà generat un document visual que ens pot servir per fer conèixer les tradicions i trets culturals de la pròpia població. Així doncs, podem treure partit i fer-ne difusió.
A través del blog o aprofitant altres xarxes socials els nois i noies poden donar a conèixer el seu projecte d’Stop Motion.
Des de la proposta us suggerim fer els personatges amb ninots de plastilina, però per a la realització d’un Stop Motion no és necessari i es poden fer servir diferents elements com:
– dibuixos sobre paper (en pla)
– fotografies de persones de debò
– personatges fets amb agulles d’estendre la roba
– o qualsevol cosa que se us acudeixi per representar la història
PRÀCTIQUES I MECANISMES DE PARTICIPACIÓ
Les eleccions: aquesta dinàmica participativa la podem fer servir en diferents moments i en activitats molt diverses. Ens pot servir per escollir un representant del grup, per triar a què jugarem a l’hora del temps lliure o, fins i tot, de què anirem disfressats per Carnestoltes. Evidentment, hi ha qüestions que són més rellevants que altres i afecten amb més o menys intensitat a la dinàmica del grup. En aquest sentit, tot i que les votacions és quelcom que utilitzem sovint en la dinàmica de les activitats, hi haurà certs temes que exigiran un sistema d’elecció molt més elaborat.
A continuació, us presentem els processos i fases que es poden seguir per fer unes eleccions amb el nostre grup de mitjans i poder escollir sobre un tema que ens preocupi.
– La primera fase d’aquesta pràctica és que cada membre del grup pugui fer una reflexió i treball individual. Quan decidim fer unes eleccions és perquè s’ha de decidir respecte a un tema en el qual hi ha diferents propostes. Aquest treball individual pot estar dirigit a què els nois i noies pensin la seva pròpia proposta o bé facin una reflexió individual sobre quina és la proposta que més els agrada de les que ja estan ofertes.
– Després els nois i noies es reuniran en petits grups (prèviament definits per l’equip de monitors/es per tal d’assegurar que siguin els més heterogenis possibles). A partir de les propostes exposades cada grup farà un petit debat o discussió i es posicionarà cap a una de les opcions.
– Quan cada grupet ha fet la seva elecció es passarà a fer una posada en comú on tots els grups exposaran les seves raons i arguments per haver fet aquesta tria. Els monitors i monitores anirem recullin les diferents aportacions de tal manera que tots els membres del grup puguin veure quines són les propostes triades.
– Finalment, en l’última fase es passarà a la realització de les votacions, on cada infant de manera
individual triarà l’opció que més li agradi i farà el seu vot.
Durant el procés i després de la votació és important que els monitors i monitores animem als nois i noies a reflexionar i animar a prendre la decisió en funció dels arguments.
LA MAQUETA
Un element que ens ajudarà a concloure l’activitat i a fer una valoració és l’elaboració de la maqueta. A l’hora de decidir com plasmar el departament de TotsaUna, el grup de mitjans hauran de fer una gran reflexió i una presa de consciència de la importància de tenir associacions i entitats en el nostre municipi. Els nois i noies hauran de decidir quin tipus d’associacions i entitats els agradaria que tingués la seva civilització i en aquest moment donar una simbologia a cada institució. Buscar elements visuals que representin les entitats que el grup ha decidit col·locar. Aquests símbols que es facin servir poden ser intentats pel propi grup o agafar com a referència els logotips i les imatges que fan servir les entitats que hi ha a la població.
POSAR ATENCIÓ ALS ASPECTES SEGÜENTS
– Generar un clima de confiança que permeti construir de manera conjunta i que a la vegada que s’expressen les crítiques es puguin donar solucions i alternatives de canvi i millora.
– Cada entitat en funció de les seves necessitats i interessos podrà adaptar l’elaboració del projecte, augmentant o reduint la seva magnitud.
– Depenent de la magnitud del projecte i dels propis objectius, aquesta activitat es pot convertir en una experiència d’Aprenentatge i Servei.
– L’elaboració de l’Stop Motion és un procés llarg i lent, hem d’intentar dinamitzar els espais per a què els mitjans no perdin l’interès, oferint tasques a realitzar en els diferents moments del projecte.
Valoració
L’activitat que hem plantejat és un petit projecte, en el que hi ha diferents processos i que ens pot durar diferents sessions. És per això que haurem de dedicar diferents moments a la valoració, ja que haurem de valorar els diferents passos a seguir. Amb els grups de mitjans podem utilitzar un element físic i visual que ens permeti plasmar els èxits i aquelles millores que s’han d’anar fent, també que reflecteixi com s’han sentit els membres del grup durant les diferents fases del projecte.
L’activitat que hem plantejat és un petit projecte, en el que hi ha diferents processos i que ens pot durar diferents sessions. És per això que haurem de dedicar diferents moments a la valoració, ja que haurem de valorar els diferents passos a seguir. Amb els grups de mitjans podem utilitzar un element físic i visual que ens permeti plasmar els èxits i aquelles millores que s’han d’anar fent, també que reflecteixi com s’han sentit els membres del grup durant les diferents fases del projecte.
Documents
Fitxa tècnica
Edat | de 8 a 12 anys |
---|---|
Temàtica | Ciutadania compromesa, Creativitat, art i ciència, i Diversitat i interculturalitat |
Tipus | Activitat artística |
Projecte | Proposta educativa Àgora |
Espai | Exterior |
Autoria | Fundesplai |
Llicència | Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa) |