Rebotador de so

  • de 8 a 12 anys
  • Experiment científic
  • Creativitat, art i ciència
  • Proposta educativa Eureka!

Descripció

Experimentem amb el so a través d’un fàcil experiment que als infants els encantarà i els farà reflexionar sobre el so.

Objectius

– Posar atenció al procés de creació d’un invent científic – tècnic

– Desenvolupar la capacitat científica – tècnica

– Entendre el recorregut del so

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Què necessitem?

Cartolina gruixuda o cartró (no rugós), cúter, magnetòfon amb micròfon, cinta de gravar, rellotge o despertador de batec fluix, plastilina, 4 tubs de cartró, capsa d’ous.

Procés

1. Es posen els tubs de cartró en ziga-zaga, formant una “M” i aixecats de la taula amb dues potes de plastilina cadascun. És important que tinguin el mateix angle. Els tubs faran de túnels per on circularà el so.

2. Es posen tres quadrats de cartolina encarats als angles i fixats també amb plastilina. Aquests quadrats faran que el so “reboti”.

3. Es col·loca el despertador en un extrem de la ziga-zaga, i a l’altre es posa el micròfon del magnetòfon, enregistrant des d’aquest extrem el so que arriba del despertador des de l’altre extrem. Les ones acústiques viatgen pel tub, reboten en la cartolina reflectora i segueixen pel tub següent.

4. Si mesurem la distància en línia recta que tenia el despertador del micro i intentem tornar a enregistrar el so a aquesta mateixa distància, però en un altre indret, veurem que el micròfon captarà el so molt més lleu.

5. Si substituïm la cartolina llisa per una superfície rugosa, com ara el cartró de la capsa d’ous, el so s’esvaeix o mor. No pot “rebotar”.

 

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa Eureka!

Edat de 8 a 12 anys
Temàtica Creativitat, art i ciència
Tipus Experiment científic
Projecte Proposta educativa Eureka!
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai