Quina olor fan els mercats?

  • de 3 a 10 anys
  • Dinàmica de grup
  • Alimentació, Consum responsable, i Salut
  • Proposta educativa B612

Descripció

Us proposem una activitat al voltant dels mercats i dels sentits que entren en joc quan els visitem i/o consumim en ells, per tal que els nens i nenes siguin més conscients de qualsevol acte de consum.

Objectius

  • Desenvolupar la capacitat sensitiva dels nois/noies, tot posant en marxa els cinc sentits davant de diferents productes alimentaris i/o establiments: observar, olorar, tocar, tastar i escoltar.
  • Verbalitzar i posar paraules a les emocions que ens desperten diferents experiències sensitives amb diferents aliments i/o establiments.
  • Prendre consciència que, en qualsevol acte de consum, entren en joc diferents emocions, tot tenint en compte la importància de reflexionar sobre elles (conveniència o no).
  • Gaudir de l’observació i descoberta de l’entorn proper i del treball col·lectiu.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Sabries reconèixer un aliment per la seva olor? I pel seu tacte? Pel seu gust? I és que amb els aliments, com amb qualsevol altra experiència de consum, intervenen tots els nostres sentits o alguns d’ells i només la vista.

Us proposem una activitat al voltant dels mercats i dels sentits que entren en joc quan els visitem i/o consumim en ells, per tal que els nens i nenes siguin més conscients que en qualsevol acte de consum, els sentits i tot allò que ens desperten també juga un paper molt important.

ACTIVITATS

Us proposem 3 blocs educatius:

Visita un mercat municipal

Començarem per una petita sortida. Cistell a la mà, buscarem un dels mercats que tinguem més a prop per fer-hi una visita i comprar alguns aliments.

Per preparar la seva visita, podem formular-nos preguntes del tipus:

Què és un mercat municipal? Què trobem en ell? Com són les botigues i els treballadors que les atenen? Què podem trobar i comprar? Com es presenten els aliments que trobem allà? Estan embassats? Com és la gent que compra? Què porta per recollir la compra?

I entre aquestes, no ens oblidarem una de les preguntes clau: quina olor fan els mercats?

Per tal de respondre, farem parelles o petits grups. Aquestes parelles han d’anar juntes durant el recorregut de la visita amb un mocador prou gran per tapar-se els ulls. De manera rotativa, ens els taparem mútuament i anirem d’una parada a l’altra. Un dels membres de la parella o grup serà el qui hagi d’endevinar, tot olorant l’espai, en quina parada ens trobem. Els altres li faran de guia fins a arribar a la botiga en concret per tal de poder desplaçar-se sense problemes i no tenir cap ensurt. Així doncs, nassos ben oberts, i a experimentar!!

En les diferents parades comprarem diferents aliments amb els que podrem experimentar posteriorment. Així doncs, proposem: fruita, fruita seca, hortalisses, pa…

Aprofitarem per establir una conversa amb els botiguers “de tota la vida” i “de confiança” de les diferents parades, fent preguntes al voltant dels productes que comprem. Segur que els seus consells i/o recomanacions són de gran utilitat.

Pot ser útil també per preparar la sortida, recordar algunes normes bàsiques com espai públic on pot ser que hi hagi molta gent i molt variada a qui hem de respectar: gent gran, botiguers traslladant mercaderies, etc.

Taller dels sentits

Experimentem amb el que hem comprat? Aprendrem a conèixer millor els diferents aliments i sobretot anem a passar-nos-ho bé amb ells.

Els olorarem, els tocarem, els compararem, i sobretot els tastarem! Podem pensar diferents maneres de menjar-los i elaborar diferents receptes senzilles que continguin algun dels aliments comprats.

Piràmide alimentària

Per analitzar, podríem reflexionar sobre quin lloc hauria d’ocupar en la nostra alimentació el consum dels productes que hem comprat. Quantes vegades hauríem de menjar…? Per a què és important menjar…?

Pot ser útil tenir una piràmide dels aliments per tal de visualitzar i col·locar els aliments al seu lloc corresponent.

EIX ARTÍSTIC: FOTOMUNTATGE

Què tal si agafem la càmera de fotos el dia de la visita al mercat i ens fem una foto a cada una de les parades?

Podríem muntar un foto-mural que representés el mercat? Podem acabar de dibuixar els passadissos, altres clients, la porta, etc… Recordeu demanar permís abans de fer les fotografies i convideu als treballadors/es a que surtin amb vosaltres. Pot ser molt divertit!

Un cop elaborat, podem tornar a aprofitar per parlar sobre la sortida i recuperar aquelles preguntes que vam formular en la seva preparació. Han canviat les respostes? Podem dir més coses?

RECURSOS

– Material didàctic de l’Ajuntament de Barcelona- Aprèn amb els mercats: https://ajuntament.barcelona.cat/mercats/ca/som-de-mercat/apren-amb-els-mercats

– Piràmide alimentària i més recursos – Canal Salut: https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/alimentacio/piramide-alimentacio-saludable/index.html

 

Valoració

– Grau de descoberta de l’entorn proper i el mercat com a lloc saludable i agradable.

– Presa de consciència del valor del tracte personal que podem rebre en els establiments de proximitat.

– Presa de consciència del valor del tracte personal que podem rebre en els establiments de proximitat.

– Nombre de reflexions sobre les característiques de la compra de proximitat com a pràctiques sostenibles: ús del carro de la compra, cistell, aliments no embassats, etc.

– Interès mostrat per la importància de saber comprar aliments saludables per al nostre cos.

Fitxa tècnica

Edat de 3 a 10 anys
Temàtica Alimentació, Consum responsable, i Salut
Tipus Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa B612
Espai
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai