Memory fruites i verdures de tardor

  • de 2 a 99 anys
  • Joc i Joc de taula
  • Alimentació i Consum responsable
  • Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

Joc del memory per a descobrir les fruites i les verdures de tardor. Una bona manera perquè els infants es familiaritzin amb els aliments de temporada.

Objectius

  • Conèixer i saber identificar els aliments de temporada.
  • Promoure hàbits saludables i sostenibles.
  • Contribuir a crear un planeta més sa, just i sostenible.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Aliments de temporada i proximitat una aposta segura per l’alimentació sostenible.

Cada aliment té un cicle biològic i una temporalitat i només està disponible en una època concreta de l’any (tardor, hivern, primavera, estiu). Tanmateix, el sistema alimentari actual, globalitzat, ens empeny a consumir verdura i fruita de qualsevol racó del món i en qualsevol moment de l’any. Cada cop més consumim productes no estacionals. Aquest sistema té greus impactes socioambientals.

Per altra banda, menjar productes de temporada és l’opció més saludable perquè la collita es fa en el moment més òptim i els aliments mantenen totes les propietats i presenten les millors qualitats organolèptiques: textura, olor, gust, etc.

Menjar de manera sana i conscient també implica preguntar-se d’on ve el que consumim, com s’ha elaborat i en quines condicions, o per què paguem un determinat preu per adquirir-lo. Significa prendre el control dels nostres hàbits alimentaris i escollir els aliments que tenen menor impacte ambiental i social.

La idea és mirar de comprar aquell producte que s’hagi produït el més a prop possible (proximitat), respectant el seu cicle natural. Per exemple, si podem disposar d’un enciam conreat a la nostra comarca no cal que provingui de la comarca veïna; o si hi ha taronges de les terres de l’Ebre, tot i que potser queden a 200 km seran molt més pròximes que si les comprem del nord d’Àfrica.

La temporada i la proximitat van lligats. Els aliments cultivats localment poden ser una opció més respectuosa amb l’entorn, però només si triem els que són de temporada a la zona on vivim, perquè el cost energètic per produir i emmagatzemar aliments fora de les temporades naturals de cultiu pot ser superior al que costa transportar aliments que són de temporada a zones més llunyanes. La proximitat i la temporada és una oportunitat per regenerar els vincles entre ciutat camp i regenerar el respecte i la cura cap a l’origen dels aliments i a qui els produeix.

Amb el joc del memory els infants poden jugar, aprendre i reflexionar sobre els aliments que hauríem de consumir preferentment la temporada de tardor. 

En els documents adjunts disposeu de dues versions del joc. Una en color i l’altre per pintar.

> Descarrega’t aquí el memory de fruites i verdures de tardor

 

 

Material addicional

Edat de 2 a 99 anys
Temàtica Alimentació i Consum responsable
Tipus Joc i Joc de taula
Projecte Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai