Qui fa què?

 • de 6 a 7 anys
 • Dinàmica de grup
 • Alimentació, Ciutadania compromesa, i Igualtat d’oportunitats
 • Proposta educativa enCORatja't i Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

Dinàmica per a reflexionar de forma crítica sobre com es distribueixen les tasques relacionades amb el món de l’alimentació.

Objectius

 • Sensibilitzar sobre els drets de la dona.
 • Posar en valor les tasques de la cura i l’estima del planeta.
 • Promoure els valors de la igualtat i l’equitat.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Per pensar una mica

En la producció agrícola, s’han visibilitzat històricament les tasques realitzades pels homes, alhora que s’han invisibilitzat les tasques que realitzen les dones –com ha passat amb el conjunt de la societat.

Si ens comparem amb generacions passades de la nostra mateixa família, podem observar com aquesta estructura de pensament, al voltant dels rols de gènere, va canviant. També ho fa per al conjunt de la societat, tot i que falta recorregut per arribar a unes relacions equitatives entre, per una banda, homes i dones i, per l’altra, entre humans i naturalesa.

En molts llocs del món, al llarg de la història, part de la producció d’aliments per a la subsidència ha estat feina de les dones —recol·lectar plantes i fruits, guardar i seleccionar llavors, etc. Elles s’han ocupat de mantenir la productivitat dels terrenys comunals, han organitzat la vida col·lectiva i els sistemes de protecció d’abandó i orfandat, i han defensat la seva terra i la supervivència de les seves famílies i comunitats. Les dones tenen, freqüentment, coneixements particulars en agricultura i medicina popular, cosa que ha quedat infravalorats per la irrupció del mercat o, de vegades, de l’estat.

 

Tasques, cura i endevina

l’activitat consisteix en distribuir visualment tasques relacionades amb el món de l’alimentació des d’una perspectiva integral, que inclou les tasques de la natura, de supervivència de les persones i les del mercat productiu. S’ha d’observar quines tasques s’identifiquen amb rols de gènere, quines participen en el manteniment de la vida. 

Preparació:

 • L’alumnat s’organitza en petits grups i es reparteixen totes les targetes de tasques que trobareu en documents adjunts.
 • Seguidament a l’explicació de l’activitat, repartim gomets de tres colors a cada grup.
 • A continuació cada grup posa el gomet d’un mateix color a
  les seves targetes en funció de si considera que la tasca la realitza la
  natura, la realitzen dones o homes.
 • Per concloure l’activitat els infants hauran d’esbrinar si la silueta que
  els mostrem són homes o dones. (trobareu el material en els adjunts).

Aquesta activitat es pot relacionar amb El joc de les tasques de la llar.

Material addicional

Edat de 6 a 7 anys
Temàtica Alimentació, Ciutadania compromesa, i Igualtat d’oportunitats
Tipus Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa enCORatja't i Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai
Autoria Fundesplai_Paidos
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai