Preparem el planter

  • de 3 a 99 anys
  • Activitat de natura i Experiment científic
  • Alimentació, Hort, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

Preparem el planter per a l’hort i descobrim com és el procés de germinació d’una llavor plantant llavors ben conegudes com les faves, els pèsols, les llenties,…

Objectius

  • Plantar llavors per a crear el propi planter.
  • Tenir cura del planter.
  • Observar i seguir el naixement i creixement d’una planta.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Abans de començar a plantar a l’hort hem de decidir si farem nosaltres el nostre propi planter a partir de llavors o si comprarem el planter (les plantes ja germinades).

Tant per comprar les llavors com si ja voleu comprar el planter crescut a punt de plantar, podeu visitar un viver o botiga especialitzada del barri o poble perquè us assessorin i pugueu comprar el més adient per la temporada i la localitat.

Hi ha espècies que es poden plantar directament de llavor al mateix test o taula de cultiu on haurà de desenvolupar-se. Si no, caldrà preparar unes safates per fer planter (no gaire profundes) o testos per afavorir la germinació (es poden fer servir recipients de reciclatge com oueres, pots de iogurt o petitsuís, etc….). Les safates o recipients sempre han de tenir un forat a sota perquè no s’acumuli l’aigua.

 

Quan es fa el planter?

Dependrà de cada espècie… podeu tenir com a referència el calendari que hi ha a la pàgina 54 de la guia pràctica d’horticultura ecològica. Hort escolar.  Allà hi ha indicat el moment ideal per a la sembra de cada espècie. També proposem aquesta activitat per conèixer bé la temporalitat de l’hort “les estacions de l’hort”.

A finals de l’hivern o principis de primavera sembrarem, en general, les espècies que plantem a la primavera. I durant l’estiu o principis de tardor sembrarem les hortalisses que plantarem a la tardor. Cal vigilar molt que la temperatura sigui favorable per a la germinació (no ha de ser mai inferior als 15ºC).

El substrat ideal per fer planter és tou, esponjós, i ric en matèria orgànica (per exemple: hummus de cuc o barreja a parts iguals de fibra de coco, sorra i compost). Consulta l’activitat “la millor terra per a l’hort“.

Introduirem 2 o 3 llavors en un forat (2 o 3 vegades més gran que la llavor), intentant que no estiguin massa juntes per evitar la competència entre elles.

Hem de regar amb regularitat, cada 1 o 2 dies, de manera homogènia (amb un difusor), i vigilant que la terra quedi humida però no massa. Les safates o recipients de germinació haurien d’estar en un indret amb molta llum però sense sol directe, per evitar que quedin seques.

Un cop el planter estigui a punt (1 o 2 centímetres d’alt, amb els cotiledons (les primeres fulles) i dues fulles més), ja el podrem trasplantar a l’hort.

Quines espècies plantarem?

Segons la temporada, podrem fer planter de diverses espècies… podem comprar les llavors en cooperatives o entitats que es dediquin a conservar les varietats locals, de manera que ja sabem que són varietats adaptades al nostre clima. Assessorem-nos bé dels productors/es i vivers que hi ha al nostre municipi o comarca, visitem algun mercat especialitzat,…

També podem plantar llavors comprades per al consum alimentari (sempre que siguin ecològiques) com faves, pèsols, cigrons, llenties, alls,…

O podem fer servir llavors que haguem conservat dels productes del nostre propi hort… però per això haurem de tenir presents les tècniques per a fer un banc de llavors.

Espècies que van bé per fer planter amb els infants

  • Faves
  • Pèsols
  • Mongetes
  • Cigrons
  • Llenties
  • Alls
  • Espinacs
  • Carbassa
  • Carbassó
  • Cogombre
  • Tomàquet
  • Llimona
  • Nespra
  • Síndria
  • Meló

Preparem els recipients i a plantar les llavors! Veureu quina passada quan comencen a germinar i a aparèixer les primeres fulles!!

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN i queda recollida en la nostra guia pràctica de l’hort ecològic i educatiu (link) on podràs seguir, pas a pas, com crear un hort.

Productors de llavors varietats locals:

 

MÉS INFORMACIÓ

Més informació sobre les llavors, la germinació i el planter: Guia pràctica d’horticultura ecològica. Hort escolar. A partir de la pàgina 46.

Podem complementar aquesta activitat amb el joc «flor, fruit, fulla» de la pàgina 15 de la Guia «Juguem a l’hort» , o el joc «de llavor a arbre» de la pàgina 16 o el joc «el cicle biològic de les plantes», de la pàgina 44 de la mateixa guia.

També us recomanem que llegiu amb especial atenció el capítol 8 del llibre L’hort escolar ecològic. Montse Escutia. Editorial Graó (a partir de la pàgina 246). Aquest capítol està dedicat a la llavor i la germinació. Hi trobareu activitats molt xules per fer a partir de llavors.

També et recomanem el vídeo de l’Ajuntament de Barcelona “Llavors i planter“, de la proposta Sembra natura. Cultivem la ciutat.

Edat de 3 a 99 anys
Temàtica Alimentació, Hort, i Sostenibilitat
Tipus Activitat de natura i Experiment científic
Projecte Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai