Més iguals que diferents

  • de 3 a 8 anys
  • Dinàmica de grup
  • Amistat i convivència
  • Proposta educativa Mandala

Descripció

Presentem 4 petites activitats per ajudar als infants a compartir, expressar allò que saben i el que no, aprendre dels altres etc. Uns moments per compartir.

Objectius

– Expressar les pròpies emocions i sentiments. Parlar d’un mateix, explicar les coses de forma clara i escoltar els altres.

– Valorar les coses que estimen els altres.

– Prendre consciència de les pròpies habilitats i limitacions.

– Diferenciar entre les bones i males conductes. Apreciar els punts forts dels altres.

– Conèixer costums d’altres famílies i altres maneres de fer les coses.

– Adonar-se que tenen moltes coses en comú.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Les 4 activitats que hem triat ajuden els infants a compartir, demostrar el que saben fer bé, conèixer coses dels altres i expressar els seus sentiments. Realitzar aquestes activitats els permetrà adonar-se que tenen moltes coses en comú, malgrat les diferències.

ACTIVITATS

Juguem plegats

Uns dies abans de l’activitat cada nen rebrà una nota personal en la que se li demanarà que triï una joguina especial de casa seva per portar-la a l’esplai. Només podrà portar un joc o joguina, per tant, haurà de decidir quina és la que més aprecia. A l’esplai, ens posarem en rotllana, cadascú amb la seva joguina. Cada infant ens ensenyarà què ha portat i ens explicarà per què és tan especial per ell.

Un cop feta la ronda, podrem jugar tots plegats als jocs i joguines que haguem portat.

Diada d’experts

A l’esplai organitzarem una diada d’experts:
Pensem què podem ensenyar als altres: els monitors i monitores engrescarem els infants a pensar què poden ensenyar a fer als altres. Per això cada monitor ensenyarà alguna cosa, com per exemple, malabars, un truc de màgia, una cançó dansada, elaborar coses amb material de rebuig. Ensenyarem als infants allò que sabem fer millor.

Treballar en petits grupets: desenvolupar l’activitat en petits grupets d’experts ens permetrà habituar-nos a fer coses junts i a respectar els companys/es. Formarem un petit equip en funció de les nostres habilitats.

Temps d’assaig: Quan cada grupet ja sàpiga què ensenyar als altres nens i nenes dedicarem un temps a assajar l’explicació i la demostració de com es fa allò que han escollit, amb el material i el guió del què volen dir.

Celebrarem la diada: un monitor/a farà les presentacions dels experts a mida que vagin sortint a ensenyar allò que saben fer millor. Procurarem fer sentir especials a cadascun dels infants i dinamitzarem el grup per tal que vagi seguint les explicacions.

Protagonistes per un dia

Convidarem algun membre de la família de cada infant perquè ens expliqui coses seves. Podem fer una nota personalitzada a cada família explicant-los la iniciativa. Per tal d’organitzar el millor possible l’activitat serà convenient acordar dates amb cadascú, cada setmana o cada quinze dies, per exemple. Cada vegada poden venir dos o tres familiars a parlar de cada infant.

El nostre àlbum

Com a motivació a l’activitat podem jugar amb miralls, finestres, cintes mètriques, fotografies, el nostre cos i diferents objectes.

– Col·locar un mirall al damunt de la taula i aguantar una fotografia dreta perquè quedi reflectida al mirall.
– Posar un mirall gran a terra, fer una rotllana al seu voltant i mirarnos-hi tots plegats. Fer ganyotes i fotografies des de diferents plans.
– Col·locar diferents objectes al damunt del mirall per veure’ls des d’una altra perspectiva.
– Mirar el nostre reflex en una finestra.
– Prendre la nostra mida en algun punt de la sala.

Farem un àlbum col·lectiu al llarg del trimestre o del curs que ens permetrà anar-nos coneixent els uns als altres i recordar moments viscuts durant el curs. Hi podem reunir fotografies nostres, dibuixos que ens agradaria conservar, fotografies d’alguna activitat o sortida que haguem fet i altres records.

 

Valoració

Com ens hem sentit ensenyant alguna cosa als altres, quines coses tenim en comú, si hem tingut cura de les joguines dels altres igual que ho haguéssim fet amb les nostres, si hem sabut jugar amb altres nens i nenes de forma agradable, com ens hem sentit mentre érem protagonistes, què hem après sobre nosaltres mateixos i els altres, que desconeixíem, si sabem treballar en equip i fer coses junts.

Fitxa tècnica

Edat de 3 a 8 anys
Temàtica Amistat i convivència
Tipus Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa Mandala
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai