L'assemblea de Terrastranya

  • de 3 a 8 anys
  • Dinàmica de grup
  • Amistat i convivència, Emocions, Igualtat d’oportunitats, i Participació i Democràcia
  • Proposta educativa Àgora

Descripció

Amb aquesta activitat us proposem anar introduint diferents elements motivadors i màgics per tal que els infants coneguin què és una assemblea i creïn la seva pròpia com a grup.

Objectius

  • Conèixer què és una assemblea i utilitzar-la com a espai de participació grupal.
  • Aprendre a escoltar els altres i respectar els torns de paraula.
  • Expressar en petit grup les pròpies idees i opinions.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

El grup és un espai privilegiat per estimular la participació, per això és un dels eixos bàsics de la nostra acció educativa. El grup és un espai en el qual l’infant es socialitza: aprèn a relacionar-se, a compartir, a expressar-se… i és també un espai clau per aprendre el joc democràtic.

A participar se n’aprèn participant. És per això que creiem que és clau introduir pràctiques participatives des de ben petits. Amb aquesta activitat us proposem anar introduint diferents elements motivadors i màgics per tal que els infants coneguin què és una assemblea i creïn la seva pròpia com a grup. Aquest espai ens pot ajudar a promoure habilitats participatives: escoltar els altres, expressar les nostres opinions, aportar idees, prendre acords com a grup, avaluar… i esdevenir un espai clau pel desenvolupament del grup.

MOTIVACIÓ

Les petjades

En arribar a l’esplai el trobem ple d’unes estranyes petjades que omplen tots els racons de la sala, els passadissos, el sostre… Tot sembla indicar que un dels estranys animalons de Terrastranya ens ha fet una visita. Tot seguint les petjades arribem a un missatge, escrit en un llenguatge que no coneixem.

Decidim demanar ajuda a l’Osvald perquè ens ajudi a desxifrar-lo i descobrim que està escrit en l’Alfabet Osvaldès, llenguatge que utilitzen a l’illa de Terrastranya per a comunicar-se i que coneixerem al llarg de l’activitat. Així és com descobrirem que ens ha visitat en “Quelus”, el gos de l’Osvald i anirem coneixent com és l’assemblea de Terrastranya i per a què serveix.

Un nou personatge

A través de les petjades hem conegut un altre habitant de Terrastranya. Es tracta d’en Miquel Marc Arnau Felipó Benmirat Alfons Terraó, a qui tothom coneix com a “Quelus”. És un gos extraordinari que acompanya sempre l’Osvald i que sempre va perfectament equipat: al coll hi porta penjat el barrilet dels desitjos, que serveix per a recollir els somnis dels habitants de Terrastranya i convertir-los en realitat, a les orelles hi porta les sabatilles d’Osvald, al llom una pota sempre a punt per a la clàssica demanda “dóna’m la pota, Quelus”, i a la cua un ventall per refrescar l’Osvald les nits xafogoses. A la boca sempre hi porta un pal de pluja molt especial, utilitzat a les assemblees de Terrastranya. El seu pèl té forma de llengües i quan es banya es transforma en un sostre molt pràctic per a protegir-se dels raigs del sol. En Quelus és tot un tresor!

Gràcies a en Quelus anirem descobrint tots els elements necessaris per crear la nostra pròpia assemblea, tal i com la fan a Terrastranya i convertirem aquest espai participatiu en part de la nostra dinàmica com a grup.

Que us sembla si abans de començar a treballar el concepte d’assemblea juguem a la vareta màgica i al rellotge de les emocions, del nostre bagul. Així serem capaços de reconèixer les nostres emocions i poc a poc descobrir les dels nostres companys i companyes de grup, cosa que ens beneficiarà quan realitzarem l’assemblea de Terrastranya.

ACTIVITATS

Per tal d’introduir què és una assemblea i motivar als infants envers aquest espai creiem important fer un seguit d’activitats prèvies a la constitució de l’assemblea del grup. A través d’un joc de pistes coneixerem com és l’assemblea de Terrastranya i per a què serveix i, posteriorment, construirem els nostres elements màgics: el pal de pluja, per a establir el torn de paraula i respectar el silenci, i el barrilet dels desitjos, on dipositar les nostres propostes i somnis.

Joc de pistes: les petjades d’en Quelus

Després de trobar les petjades d’en Quelus i trobar el seu primer missatge descobrim que a Terrastranya s’utilitza un llenguatge diferent del nostre i que no coneixem. Gràcies a l’ajuda del nostre amic Osvald, que ens proporciona el codi per a desxifrar el missatge esbrinem que en Quelus ens ha visitat i ens proposa conèixer més coses sobre la seva illa. A través de diferents missatges que ens ha anat deixant per l’esplai anirem coneixent-lo una miqueta millor i aprenent què és l’assemblea de Terrastranya.

Sóc en Quelus, el gos de l’Osvald
El meu nom és Miquel Arnau Felipó Benmirat Alfons Terraó, però tothom em diu Quelus i sóc el gos de l’Osvald. Visc a l’illa de Terrastranya i m’encanta menjar fruits secs i cereals. Sóc l’encarregat de dinamitzar les assemblees, voleu saber com les organitzem? Doncs com a bons rastrejadors busqueu els missatges que he amagat per l’esplai on us explicaré un munt de coses sobre l’assemblea de Terrastranya!

El llenguatge Osvaldès
A Terrastranya fem servir el llenguatge Osvaldès per als assumptes oficials. És un llenguatge estrany que es llegeix de dalt a baix. Per tal que el conegueu us deixo una còpia de l’alfabet per a què pugueu feu-lo servir per escriure’ns o bé per a desxifrar els nostres missatges. Si el feu servir haureu de practicar. Per què no proveu d’escriure el vostre nom amb aquest llenguatge?
Prova: Escriure el nom de cada nen i del grup en llengua osvaldesa.

L’assemblea de Terraestranya
Tots els habitants de Terrastranya ens reunim en assemblea per a decidir els acords de l’illa, solucionar problemes, parlar dels diferents assumptes de l’illa,… A l’assemblea tothom expressa la seva opinió i escolta la dels altres i entre tots i totes ens posem d’acord. Jo sóc l’encarregat de repartir els torns de paraula i escriure els acords de l’assemblea a la nostra llibreta. Ens agrada molt utilitzar l’assemblea per a solucionar els nostres problemes i per a fer propostes.
Prova: Juguem al joc de les cadires tradicional i després al joc de les cadires cooperatives, perquè hi vegin la diferència entre els dos jocs, i la importància de col·laborar.

La rotllana
Abans de començar l’assemblea fem una rotllana molt ben feta. Ens serveix per a veure’ns les cares i escoltar-nos millor quan parlem. Vosaltres també feu rotllanes? Per demostrar-me que en sabeu què us semblaria fer alguns jocs de rotllana?
Prova: Jocs de rotllana tipus “El telèfon”, passar la corrent…

El pal de pluja
Perquè tothom sàpiga qui té la paraula utilitzem un pal de pluja. Quan ens esverem i fem massa soroll fem sonar el pal de pluja i tothom fa silenci per sentir qui té la paraula. El nostre pal està fet amb una branca de pi cartoner, una espècie de la nostra illa que fa branques de cartró i fruits de plastilina i està farcit de mosquits- clau, sorra de platja, dents d’animalons… que fan un soroll molt i molt bonic.
Prova: Haurem d’aconseguir que cada monitor/a de l’esplai ens canti una cançó que utilitza per fer silenci amb els nens i nenes.

L’alfabet mut
L’Osvald es va inventar un llenguatge per a comunicar-se de manera ràpida amb tots els animals de l’illa. És un llenguatge molt divertit que consisteix a ficar-se els dits al nas, a l’orella, a la boca… Li diem l’alfabet mut i el fem servir a l’assemblea per a demanar silenci, per a dir si estem o no d’acord en una proposta, per demanar la paraula… Us deixo una còpia d’algunes paraules del nostre alfabet mut perquè pugueu practicar i tenir unes converses molt silencioses.
Prova: Aprendre unes quantes paraules de l’alfabet mut.

El barrilet dels desitjos
Al meu coll hi porto un barrilet màgic que està ple dels somnis i desitjos dels habitants de Terrastranya. A les nostres assemblees en comentem alguns i busquem la manera d’aconseguir fer-los realitat entre tots i totes. Vosaltres teniu algun desig?
Prova: Dibuixem els nostres desitjos per penjar-los a la sala.

Els acords
A Terrastranya tothom celebra els acords cantant una cançó molt divertida després d’anotar-lo a la nostra llibreta d’assemblees on anem apuntant tot allò que decidim. Voleu aprendre la nostra cançó?
Prova: Cantarem (i ballarem) la cançó dels acords de Terrastranya (amb la música de Eram Sam Sam) i podem crear la nostra pròpia cançó dels acords.

Cançó dels acords de Terraestranya

Stem da cort, stem da cort. Ensa grada ensa grada
kesti guem da cort (bis)
Uapro bo Uapro bo. Des i dit a l’ assemblea i ja stem
da cort (bis)

El ritus final
Quan acabem l’assemblea tots els habitants de Terrastranya repassem els acords de la llibreta i donem per acabada l’assemblea amb els nostres ritus final que consisteix a donar-nos les mans i cantar la cançó de Terrastranya. Vosaltres teniu una cançó del grup o de l’esplai?
Prova: Cantar la cançó del grup o esplai menjant una galeta o bé crear la nostra pròpia cançó de grup.

La proposta d’en Quelus
Ja heu conegut com són les assemblees a Terrastranya. Ara us vull proposar que creeu la vostra pròpia assemblea de grup. Us animeu? Ben aviat us tornaré a fer una visita per veure com va la vostra assemblea.

Construcció dels elements per a l’assemblea

Després de conèixer com són les assemblees de Terrastranya decidim acceptar la proposta d’en Quelus i constituir la nostra pròpia assemblea de grup. Per això, ens caldrà construir els diferents elements màgics per tal de crear els nostres propis ritus de grup i motivar als infants envers l’assemblea. La construcció dels diferents elements ens facilitarà anar parlant amb els infants sobre l’assemblea, que vagin interioritzant què és i per a què serveix i anar-los motivant per a crear-ne una de pròpia. Construir poc a poc els elements ens permetrà, a més a més, anar-los introduint poc a poc a la dinàmica a l’assemblea i no fer-les massa complexes d’entrada.

L’alfabet mut i l’alfabet Osvaldès
A Terrastranya hi ha una llengua oficial, l’Osvaldès que fa servir l’ Osvald per als seus monòlegs i per als assumptes oficials. Les lletres i els nombres d’aquest llenguatge són una mica estranys i es llegeixen de dalt a baix. Per a comunicar-se amb els animals, però, l’Osvald fa servir l’alfabet mut, que consisteix en un seguit de gestos amb els dits, el nas i la boca. A través del joc de pistes hem tingut un primer contacte amb l’alfabet Osvaldès que ens permet desxifrar els missatges que ens arriben des de Terrastranya i enviar-los els nostres propis missatges i, també, l’alfabet mut que ens servirà per a comunicar-nos durant l’espai d’assemblea de forma silenciosa.

El nostre nom en osvaldès. L’alfabet osvaldès ens el portarà l’ Osvald per a desxifrar el missatge d’en Quelus i ens servirà per anar desxifrant altres missatges que ens arribin de Terrastranya. Per tal de conèixer-lo millor cada infant farà un dibuix de si mateix i escriurà el seu nom en osvaldès per tal de penjar-ho a la sala.

L’alfabet mut. Per tal de descobrir aquest llenguatge elaborarem un mural amb diferents gestos de l’alfabet mut relacionats amb les paraules en català que representen i el tindrem a la nostra sala per anar-los aprenent i utilitzar-lo com a forma de comunicació durant les assemblees i valoracions grupals. Per aprendre aquest alfabet és important portar les ungles ben tallades i les mans ben netes ja que utilitzarem el nas, la boca i els dits d’una forma ben divertida. Després de fer el nostre mural caldrà que practiquem per aprendre ben ràpid el llenguatge!

Algunes paraules claus de l’alfabet mut (associar imatges de l’alfabet a cada paraula)
– Demano silenci
– Demano la paraula
– Si // M’agrada
– No// No m’agrada
– Tinc una proposta
– Em comprometo a respectar l’acord del grup
– Grup

Construïm el pal de pluja
El pal de pluja és un element bàsic per poder realitzar una assemblea a Terrastranya, per això és molt important que com a grup construïm el nostre propi pal. Aquest ens servirà per demanar el torn de paraula, qui té el pal de pluja ha de ser escoltat per la resta amb les orelles ben obertes. En els moments de discussió o si el grup està esverat cal que fem sonar el pal de pluja per a calmar-nos, fer silenci i tornar a escoltar activament els nostres companys i companyes.

El pal de pluja ens pot servir com element identificador del grup (el podem decorar amb els nostres trets identificatius, per exemple).

– Tub llarg de cartró (d’un rotlle de paper d’embalar o de tela)
– Arròs, llenties,… (per omplir el pal de pluja i que soni)
– Claus o escuradents (per a que el pal soni)
– Cinta d’embalar (per a tapar els extrems del tub)
– Pintura, papers de colors,.. (per a decorar el pal de pluja)

A mesura que anem aconseguint petjades dels nostres amics de Terrastranya podem anar decorant el nostre pal.

Construïm el barrilet dels desitjos
En Quelus porta penjat del seu coll un barrilet, però enlloc de dur-hi beguda aquest barrilet està ple dels desitjos dels habitants de Terrastranya. És un barrilet màgic en el que podem dipositar somnis, propostes, idees i emocions que anirem comentant a les reunions de grup; per tal que entre tots i totes busquem la manera d’aconseguir que els desitjos es facin realitat.

Per tal d’utilitzar-lo a les nostres assemblees crearem el nostre propi barrilet dels desitjos. Li podem donar la forma que vulguem i decorar-lo com vulguem (amb elements propis del nom del grup, la nostra mascota, els nostres noms…). El més important és que sigui un element en el què els infants del grup dipositin els seus somnis i desitjos i que com a grup busquin la manera d’aconseguir que es facin realitat.

L’assemblea de Terraestranya a l’esplai

Després de construir els nostres elements ja tenim tot el necessari per fer assemblees com les de Terrastranya. A mesura que els anem construint podem anar realitzant assemblees periòdiques, per tal que els infants assagin aquest espai de participació i el vagin fent seu com a espai per a tractar els temes de grup (decisions, valoracions, acords de grup, propostes,…). A més a més podem utilitzar l’assemblea per decidir algun tema o projecte de grup.

És important que aquesta activitat no sigui puntual, sinó que ens serveixi per a iniciar els infants en l’assemblea o per donar a les assemblees que ja fem un aspecte renovat, divertit i seriós a l’hora. Cal que trenquem la idea que les assemblees són avorrides, però també que li donem importància i fem veure als infants que és un espai útil i que dóna valor al grup. Per això, és clau que anem fent assemblees periòdiques, que els dediquem prou temps, que utilitzem la dinàmica en altres espais del grup com les valoracions al final de les activitats i que sigui un espai en el què els infants realment puguin participar activament i puguin prendre decisions com a grup.

FONAMENTACIÓ SOBRE LES ASSEMBLEES

– L’assemblea és una dinàmica habitual dins la vida quotidiana del grup. Serveix per organitzar activitats més complexes, adoptar acords grupals i regular la convivència.

– Disposició del grup en rotllana, afavoreix el diàleg i amb la simbologia s’enforteix la idea de cooperació i la importància de tots i totes.

– Participació igualitària.

– Temes d’interès per al grup i per parlar de la pròpia dinàmica de les activitats.

– Solucionar conflictes i dialogar amb el desig de canviar el que cal per millorar la dinàmica.

– Treballar valors i actituds (empatia, expressar les pròpies opinions, respecte, escolta activa, defensar un posicionament de manera raonada).

– Parlar i dialogar amb la voluntat de construir acords i posar solucions.

– Moments de diàleg col·lectiu sobre temes que afecten al grup.

– Rituals:

  • Distribució de l’espai: rotllana
  • Elements que constitueixen l’assemblea: intentar que sigui estable. (inici, discussió dels temes, resum)

– Funcions de l’assemblea

  • Intercanviar opinions i regular la vida quotidiana – funció d’organització del grup.
  • Permeten la implicació personal en la quotidianitat del grup.

– Elements d’organització de l’assemblea:

  • Lloc: espai ampli que permeti comoditat i seure en rotllana, tranquil i sense elements que puguin distreure al grup.
  • Material: quelcom que ens permeti fer anotacions.
  • Moderador/a: depenent de l’edat i maduresa del grup aquest paper el pot prendre una persona adulta o membre del grup. És important que quan els infants es vagin habituant, vagin agafant ells aquest rol (també dependrà del tema).
  • Inici i alguns rituals: que tothom segui en rotllana, recordar finalitats de l’assemblea i llegir l’ordre del dia.
  • Llenguatge: clar i directe, evitar explicacions llargues.
  • Conclusions: evitar conclusions massa generals, traduir els acords en accions concretes, descriure’ls entre tots i establir compromisos.

POSAR ATENCIÓ ALS SEGÜENTS ASPECTES

– Els llenguatges de Terrastranya poden ser una mica difícils d’aprendre. Donat que entre els diferents grups de petits de l’esplai hi ha moltes diferències a nivell evolutiu us recomanem que no feu servir tots els llenguatges amb els més menuts. Potser els petits – grans podran ser els encarregats de desxifrar els missatges codificats i els més menuts només aprendran algunes paraules de l’alfabet mut. Es tracta d’anar adaptant el llenguatge a les edats dels infants per a que a mesura que es van fent grans siguin més complexes. L’equip educatiu ha de decidir les paraules que vol associar a les imatges de l’alfabet mut, nosaltres us fem una proposta, però en podeu afegir d’altres.

– No introduïu tots els elements de cop. És important que els elements màgics tinguin un paper important a la nostra assemblea. Per això, cal que ho treballem bé i anem introduint conceptes poc a poc. Si anem introduint nous elements al llarg del curs, l’assemblea anirà canviant i aconseguirem més fàcilment mantenir la motivació dels infants.

– Les assemblees són una mica més llargues que no pas les reunions de valoració de la tarda d’esplai (veure fonamentació assemblea). Planifiqueu en quins moments fareu una assemblea més extensa i quins elements la podeu incorporar a les valoracions diàries. El pal de pluja o l’alfabet mut de ben segur que ens poden servir per valorar com ha funcionat una activitat, com s’ha comportat el grup durant la tarda…

 

Valoració

Per finalitzar l’activitat fem la valoració diària, eina que ens serveix per valorar com ha anat el dia, com ens hem sentit, que hem après… Seurem en rotllana i els infants seran els protagonistes. Haurem d’escoltar i respectar les opinions de tots els companys i companyes. Per valorar podem utilitzar els elements de l’assemblea de Terrastranya, com per exemple el llenguatge o el pal de pluja.

Ens fixarem tant en els aprenentatges que hem fet, com en el desenvolupament de les sessions. És a dir, valorarem si hem après com es fa una assemblea, si hem treballat en grup, si hem respectat els nostres companys i companyes…; però no deixarem de valorar si el nostre comportament durant el desenvolupament de l’activitat ha estat correcte i si ens hem sentit a gust.

Edat de 3 a 8 anys
Temàtica Amistat i convivència, Emocions, Igualtat d’oportunitats, i Participació i Democràcia
Tipus Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa Àgora
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai