La Natura Fantàstica del Barri

  • de 3 a 17 anys
  • Activitat de natura, Excursió, i Gimcana
  • Ciutadania compromesa, Natura, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Camins

Descripció

Aquesta activitat té per objectiu que els nens i nenes observin i experimentin els elements que conformen les zones verdes del seu barri i puguin arribar a tenir un compromís de millora i estima pel seu entorn més proper.

Objectius

  • Que els infants expressin sensibilitat respecte als valors naturals del seu entorn urbà i respecte a les situacions de destrucció de la natura que els envolta.
  • Que els infants desenvolupin la seva capacitat sensorial i estètica en l’apreciació de la natura, i expressin les seves emocions, al llarg de les diferents situacions que ens planteja la gimcana.
  • Que els infants apreciïn les realitzacions col·lectives i valorin positivament el grup i la capacitat de fer coses plegats.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Els infants han de conèixer el seu entorn més proper i aprendre a estimar-lo, des del moment que pren una significació per ells i s’afavoreix la relació afectiva amb ella. Proposem la següent activitat amb l’objectiu que els nens i nenes observin i experimentin els elements que conformen les zones verdes del seu barri i puguin arribar a tenir un compromís de millora i estima pel seu entorn més proper.

OBJECTIUS EDUCATIUS

– Que els infants expressin sensibilitat respecte als valors naturals del seu entorn urbà i respecte a les situacions de destrucció de la natura que els envolta.

– Que els infants desenvolupin la seva capacitat sensorial i estètica en l’aparició de la natura, i expressin les seves emocions, al llarg de les diferents situacions que ens planteja la gimcana.

– Que els infants apreciïn les realitzacions col·lectives i valorin positivament el grup i la capacitat de fer coses plegats.

ACTIVITATS

Ens reunim amb els infants, i trobem una carta del “rei dels ocells” que ens anuncia la seva visita a la nostra ciutat, acompanyada de la seva preocupació.

Ara ens ve a veure perquè ha parlat amb tots els ocells que viuen a la nostra ciutat, als carrers, al damunt de les palmeres, als parcs, a les teulades… i ens expressa la seva preocupació:

“Alguns dels ocells de la ciutat ja no troben lloc per viure i per fer els nius, alguns no troben menjar, sobretot els que mengen petits insectes, i fins i tot alguns no troben aigua per beure i per banyar-se”.

Ens demana si nosaltres coneixem algun lloc proper on alguns d’aquests ocells podrien sentir-se molt més còmodes per viure.

Decidirem entre tots l’espai on haurem d’investigar si els ocells poden viure o venir a viure. El millor serà escollir una zona amb força arbres i plantes com un parc del nostre barri.

Per investigar el parc, ens dividirem en cinc equips, ens separem i en ordre diferent animarem a buscar els cinc punts “secrets” del parc. Les 5 proves estan organitzades en forma de gimcana.

1. Les llavors: Explorarem arbres, arbustos i plantes per recrear possibles aliments dels ocells.

2. Els insectes: Explorarem la zona per recercar la quantitat i el tipus d’insectes que viuen al parc.

3. Els sons: la zona ha de ser molt tranquil·la, sense sorolls excessius que els impedeixi cantar i comunicar-se entre ells.

4. La netedat: la zona ha d’estar força neta, que no els agrada la lluentor i el soroll que fan les bosses de plàstic, papers, alumini…

5. Les fulles: El reietó ens informa que la zona ha de tenir força arbres que donin força ombra i humitat i on es puguin fer nius.

EIX ARTÍSTIC

REPRESENTEM EL NOSTRE PARC

Un cop a l’esplai farem un repàs de tot el que hem esbrinat respecte a les necessitats dels ocells. Els seus requisits estaran coberts al nostre parc? Cal valorar si el nostre parc tenia fruits i insectes (per poder menjar), tranquil·litat (per poder comunicar-se), netedat (per poder viure), arbres (per tenir ombra i fer-se nius) i aigua (per beure i fer-se un bany).

Elaborem un mural que representi el parc, enganxarem els braçalets, dibuixos dels insectes que hem trobat, els dibuixos d’alguns ocells que hem sentit que ja hi viuen, i potser si el lloc era brut, alguna de les deixalles més abundoses. També ens haurem fixat si hi havia una bassa i fonts d’aigua, que també podem afegir al nostre mural.

Entre tots mirarem si el lloc és adient pels nostres amics ocells, i en cas que pensem que no, també podem decidir, entre tots, quin entorn necessitaria més la nostra tensió i fer una acció adient per millorar-ho. Alguns dels nens podrien escriure frases compromeses per convèncer el reietó de la idoneïtat del lloc que el presentem.

Deixarem el mural exposat durant alguns dies, fins que el reietó ens doni alguna resposta.

RECURSOS

– Projecte web cooperativa dels ocells que viuen a les zones enjardinades de les ciutats ICO (Institut Català d’Ornitologia) https://www.ocellsdelsjardins.cat./

– Chinery, M. Guía práctica ilustrada para los amantes de la naturaleza: cómo observar, estudiar, coleccionar, conservar, y explorar la fauna y la flora de la ciudad y del campo con fascinantes trabajaos y experimentos. Barcelona. Blume, 1979.

– Ward, H. El rei dels ocells. Barcelona. Cruïlla, 2000

– Watts, B. El niu d’ocells. Barcelona. Edebé, 1997

 

Valoració

– Els educadors/es hem de valorar la participació dels infants en totes les fases de les activitats.

– Cal tenir en compte si finalment hem aconseguit que el grup vulgui millorar el parc perquè els ocells puguin viure-hi.

– L’expressió de les emocions vincula els infants amb l’estima del parc i els animals que hi viuen.

– És important que un cop realitzada l’activitat els infants siguin capaços de fer propostes per millorar el parc orientant-les a fer millorar la vida dels ocells.

Fitxa tècnica

Edat de 3 a 17 anys
Temàtica Ciutadania compromesa, Natura, i Sostenibilitat
Tipus Activitat de natura, Excursió, i Gimcana
Projecte Proposta educativa Camins
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai