La meva feina

  • de 3 a 6 anys
  • Conte i Dinàmica de grup
  • Amistat i convivència, Habilitats per a la vida, i Igualtat d’oportunitats
  • Proposta educativa enCORatja't i Proposta educativa Mirall

Descripció

A través d’un conte i d’una activitat de racons, els infants podran valorar els jocs i els oficis que més els agraden i els interessen realment, independentment del gènere típicament associat.

Objectius

● Rebutjar conductes de menyspreu cap a les altres persones
● Estimar els amics i amigues, indiferentment de què els agradi jugar
● Descobrir els oficis sense atribuir-los rols estereotipats de gènere

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

El Conte: La meitat d’en Jan

Vincularem aquesta activitat al conte La meitat d’en Jan, de la Gemma Lienas, que ens introdueix en el món de la igualtat de gènere amb la història del Jan, un nen de qui els altres nens se’n riuen perquè consideren que fa coses de nenes:

* Capítol 11 de Minty, la fada: La meitat d’en Pol, adaptació per a la televisió del conte original. Podeu visionar-la aquí

La meva feina

Prepararem racons a l’aula en els que es representin diversos oficis, amb el material i les eines necessàries, si és possible. Per exemple: racó hospital, racó estació de bombers, racó cuina, racó botiga, racó laboratori científic, racó despatx ordinadors, racó espectacle de dansa o clown, racó taller mecànic, racó esports, racó d’astronautes, racó de paletes, racó pagesia, racó escola….

En cada racó hi podem deixar preparades 2 o 3 disfresses relacionades amb aquell ofici o dibuixar els personatges que fan aquest ofici a la mida dels infants de la classe, en un cartró aguantat verticalment a terra per una base.

La particularitat d’aquests personatges serà que no tenen cara, només cos des del coll cap avall. És a dir, no sabrem si són dones o homes perquè totes les feines les poden fer tots i totes.

Per tal que els infants hi puguin interactuar caldrà que estiguin fets a la seva mida. Posarem un mirall al davant o prop de les figures perquè els nens i nenes s’hi puguin mirar.

Al ritme de la música, els infants aniran passant per tots els racons i podran jugar una estona a fer aquell ofici, disfressar-se o posar el seu cos al darrere de la figura de cartró.

Finalment, ens farem fotos individuals o de grup col·locats al darrere de les siluetes o amb les disfresses. Podem repetir la sessió tantes vegades com vulguem durant una o unes quantes setmanes (també podem anar canviant els oficis representats).

Quan decidim concloure l’activitat farem una petita assemblea perquè els infants puguin expressar les seves opinions i reflexions respecte els oficis, els jocs i els estereotips de gènere.

Valoració

Per a la valoració d’aquesta activitat cal tenir presents els següents indicadors:
● Curiositat i respecte per l’activitat i per les opinions i sentiments dels altres
● La creativitat i la imaginació
● Les emocions que ens provoca el conte i com les gestionem
● Consciència que no hi ha jocs ni oficis masculins ni femenins

Edat de 3 a 6 anys
Temàtica Amistat i convivència, Habilitats per a la vida, i Igualtat d’oportunitats
Tipus Conte i Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa enCORatja't i Proposta educativa Mirall
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai