La llibreta de natura de l'hort

  • de 6 a 99 anys
  • Activitat artística
  • Alimentació, Consum responsable, Hort, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

Una llibreta de natura on anirem reflectint els canvis que es produeixen mes a mes. En aquesta llibreta hi podem escriure, fer dibuixos, enganxar fotos, fulles seques….

Objectius

  • Conèixer el cicle vital de les fruites i verdures del nostre hort.
  • Prendre consciència del temps que necessiten les plantes per créixer i fer fruits.
  • Conèixer la temporada de cada hortalissa.
  • Practicar el dibuix naturalista.
  • Afavorir l’observació conscient.

Desenvolupament de l'activitat

Recollir l’evolució de l’hort

Com evoluciona el nostre hort? Totes les hortalisses creixen al mateix ritme? Per tal de conèixer el cicle vital de les diferents espècies de l’hort, farem una llibreta de natura on anirem reflectint els canvis que es produeixen mes a mes. En aquesta llibreta hi podem escriure, fer dibuixos, enganxar fotos, fulles seques….

Facilitarem a cada infant una llibreta que mantindrà al llarg de tot el curs. Aquesta llibreta pot tenir un format lliure o estar formada per plantilles per a facilitar la tasca dels infants.

També hi pot haver una única llibreta per a tot el grup i anar-la omplint de forma col·laborativa.

 

Funcionament

Un cop al mes anirem a l’hort i dedicarem una estona a observar com han evolucionat les diferents espècies que hi tenim plantades.

Pararem especial atenció als canvis de mida, forma, color i a qualsevol detall que pugui ser rellevant, com per exemple la presència de plagues.

A més a més, cada mes, abans d’iniciar l’activitat, entre tots i totes repassarem en quin estat es trobaven les diferents fruites i verdures del nostre l’hort en la sessió anterior per prendre consciència de com han evolucionat en unes setmanes.

També podem fer anotacions sobre els animals que trobem a l’hort: cucs de terra, centpeus, cargols, aranyes, marietes, escarabats, papallones,… observem bé i segur que descobrirem un munt d’animalons que s’amaguen entre les fulles i la terra.

Els infants podran anar anotant a la llibreta tots els canvis observats especificant la data en la que es fa l’activitat, fent una petita descripció escrita i un dibuix que reflecteixi l’estat actual de l’hort.

Practicarem el dibuix naturalista, fixant-nos molt bé en els detalls, les formes i els colors.

Al finalitzar el curs o donar per acabada la temporada de l’hort, podem fer una representació gràfica de la línia temporal per a cada espècie d’hortalissa, de manera que s’observarà l’evolució des que la vam sembrar o plantar fins al moment de la recol·lecció.

Si ho fem amb diferents espècies, podrem comparar els diferents cicles vitals i prendre consciència que cada fruita i verdura està vinculada a una època de l’any determinada.

 

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN, i acompanya la nostra Guia pràctica de l’hort ecològic i educatiu, on es plantegen diverses activitats per acompanyar el projecte de l’hort.

Abans d’iniciar l’activitat amb el grup es recomana cercar informació sobre el cicle vital de les fruites i verdures del nostre hort, i compartir-ho amb els participants.  Per a conèixer amb detall les característiques de les fruites i verdures consulteu la següent pàqina web: www.horturba.com

Fitxa tècnica

Edat de 6 a 99 anys
Temàtica Alimentació, Consum responsable, Hort, i Sostenibilitat
Tipus Activitat artística
Projecte Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai