La farmaciola natural

  • de 6 a 99 anys
  • Excursió i Experiment científic
  • Excursionisme, Natura, Salut, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Camins

Descripció

A Catalunya hi trobem moltes plantes aromàtiques que a més tenen propietats medicinals. Ser capaços d’identificar-les i conèixer les seves característiques en permetrà elaborar els nostres propis remeis naturals.

Objectius

  • Conèixer les plantes medicinals, les seves propietats i els usos tradicionals que se n’ha fet d’elles.
  • Tenir cura i destresa al recollir mostres de les plantes i evitar agafar mostres innecessàries per a no malmetre l’entorn.
  • Utilitzar el sentit de l’olfacte per a reconèixer algunes plantes.
  • Potenciar actituds de respecte envers les plantes aromàtiques i l’entorn en el que viuen.

Desenvolupament de l'activitat

Aquesta activitat consisteix en elaborar una farmaciola de remeis naturals.

PRESENTACIÓ

S’inicia l’activitat explicant com la gent de la zona aprofita algunes plantes aromàtiques i les propietats remeieres i culinàries que tenen.

Es parla de quines plantes aromàtiques coneixem, on viuen (indret amb molt sol, rocós, als marges…) i de com les podem reconèixer tot caminant pel bosc.

DESPERTEM ELS SENTITS!

Entre tots i totes decidim quines plantes necessitem per a elaborar després els nostres propis remeis casolans, on anirem a cercar aquestes plantes (medi adequat) i quines pautes haurem de seguir per tenir cura d’aquestes.

Ens apropem a una planta i l’olorem, la tocarem i mirarem d’identificar-la amb l’ajuda dels herbaris. Un cop comprovada, agafarem una petita mostra (ram de fulles apical) utilitzant la tècnica del “cargolet”: la mà esquerra fixa la planta i a la mà dreta recargola la mostra. Aquesta mostra la posarem al cistell.

OBSERVEM-LES

Un cop feta la recol·lecta, els nens i nenes classificaran les diferents mostres i, amb una lupa, observaran les glàndules de les fulles que contenen essències d’olor i les adaptacions que cadascuna de les plantes ha desenvolupat per sobreviure. Posteriorment, recordarem els noms i les utilitats de les plantes recollides.

CONSTRUÏM LA NOSTRA FARMACIOLA

Anirem a una aula i, amb les mostres recollides, cada infant confeccionarà una capsa oberta (partint d’un talla quadrat de cartolina amb tècniques de papiroflèxia) amb compartiments que serà la seva farmaciola natural. Hauran d’escollir quatre de les diverses plantes que haguem recollit per guardar-ne una mostra a la seva farmaciola.

Per a cada compartiment confeccionaran una petita targeta on hauran d’iniciar el nom de la planta, la zona on l’hem trobat i les seves propietats curatives principals així com el mètode d’ús (infusió, oli, ungüent…) per tal de tenir tota la informació disponible quan sigui necessària.

ARTICLES D’INTERÈS

Articles que poden ser útils per preparar l’activitat:

20 plantes medicinals de primavera

9 aplicacions per a les plantes medicinals

 

Valoració

Es pot fer una reflexió grupal sobre el que s’ha après al llarg de l’activitat. Es poden fer preguntes com:

– Coneixíeu aquestes plantes i les seves propietats?

– N’havíeu utilitzat prèviament alguna per curar alguna molèstia?

– Quin ús creieu que en fareu a partir d’ara?

Fitxa tècnica

Edat de 6 a 99 anys
Temàtica Excursionisme, Natura, Salut, i Sostenibilitat
Tipus Excursió i Experiment científic
Projecte Proposta educativa Camins
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai