I tu què faries?

  • de 12 a 16 anys
  • Audiovisual i Dinàmica de grup
  • Amistat i convivència i Ciutadania compromesa
  • Proposta educativa Barrinem

Descripció

Activitat pels i les joves de l’esplai per tal de prendre consciència de la importància de la seguretat viària. Parlarem amb testimonis d’accidents per viure-ho de primera mà.

Objectius

– Prendre consciència sobre quins són els elements viaris que comporten risc i les conseqüències que se’n poden derivar.

– Exercitar la presa de decisions autònoma i responsable, fent front a situacions de pressió de grup amb assertivitat.

– Desenvolupat l’empatia i la capacitat de relació i comunicació amb persones del barri.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Rebrem la visita d’algunes persones del barri que hagin viscut algun accident de trànsit i que tinguin possibilitats d’explicar l’experiència. Visionarem un dels curtmetratges de la col·lecció Dilemes de mobilitat segura del Servei Català de Trànsit i desenvolupar una activitat dramàtica associada a la pel·lícula.

Es posa els nois i noies en contacte amb persones del barri i amb problemes actuals que ens afecten a tots, com són els problemes de seguretat viària.

L’ACTIVITAT

Diàleg amb un testimoni: Muntarem un petit debat amb dos o tres persones del barri que hagin viscut un accident de trànsit, perquè ens expliquin la seva experiència. Pot ser el familiar d’algun jove de l’esplai, un veí o veïna, en tot cas, han de ser persones que comparteixin els mateixos criteris de prudència i prevenció, i que puguin acompanyar-nos durant tota la tarda.

Dilemes de mobilitat segura i activitat dramàtica:
Els nois i noies de 12 a 14 anys poden visionar El pas elevat i els joves de 14 a 17 anys El casc o l’examen. Aquests curts plantegen dilemes en relació a les conductes de risc i la mobilitat segura al carrer:

El pas elevat: travessar una carretera pel lloc indicat.
El casc o l’examen: ús del casc amb la conducció de motocicleta.

Després de veure el curt, fem equips de 4-5 membres, que hauran de discutir el dilema, prendre una decisió i dramatitzar-la, intentant descriure totes les conseqüències possibles de l’opció presa. Acte seguit, cada equip representarà davant dels altres la seva dramatització i argumentarà les seves conclusions. Finalment, els nois i noies comentaran com s’han sentit en tant que actors i en tant que espectadors.

Tancament: Les persones del barri, que hauran participat com a espectadores de les representacions dels nois i noies, han de donar-nos també la seva impressió i han de contribuir a treure’n conclusions quant a la mobilitat segura.

 

Valoració

– Els joves s’han sensibilitzat vers els perills de patir accidents fruit de la manca de prevenció? Descarten les conductes abusives i incíviques, tot respectant la pròpia salut i la dels altres?

– La visita del testimoni a l’esplai i la dramatització de les situacions vistes als curts els ha permès als nois i noies conscienciar-se?

– Els monitors i monitores us heu informat en relació amb les conductes viàries i heu aprofundit en aquest tema per a treballar-lo en aquest i altres moments, a l’esplai? Heu donat el suport necessari als nois i noies quan ho han necessitat.

Fitxa tècnica

Edat de 12 a 16 anys
Temàtica Amistat i convivència i Ciutadania compromesa
Tipus Audiovisual i Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa Barrinem
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai